ORDONANȚĂ nr.3 din 21 ianuarie 2000
privind organizarea activității agenților imobiliari
![]() |
Textul actului publicat în M.Of. nr. 26/25 ian. 2000 |
![]() |
CAPITOLUL I
Dispoziții generale
Art. 1. - Activitatea profesională de intermediere a actelor juridice care au ca obiect bunuri imobile, precum și cea de administrare a acestora se desfășoară de persoanele fizice și juridice care au calitatea de agent imobiliar, potrivit dispozițiilor prezentei ordonanțe.
Art. 2. - Agenții imobiliari își pot desfășura activitatea, la alegere:
Art. 3. - Agentul imobiliar, persoană fizică, trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
Art. 4. - (1) Agentul imobiliar, societate comercială, trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
(2) Societatea comercială poate angaja agenți imobiliari în calitate de salariat.
(3) În cazul în care calitatea de agent imobiliar o are societatea comercială, sunt aplicabile în mod corespunzător dispozițiile art. 136 alin. (2) și (3) din Legea nr. 31/1990 privind societățile comerciale, republicată.
Art. 5. - (1) Dobândirea calității de agent imobiliar se face pe baza unui examen, ale cărui reguli de desfășurare vor fi prevăzute în Statutul Uniunii Naționale a Agenților Imobiliari; tematica examenului va fi afișată la sediul Uniunii Naționale a Agenților Imobiliari și al filialelor acesteia cu cel puțin 60 de zile înainte de data stabilită pentru desfășurarea examenului.
(2) Examenul prevăzut la alin. (1) va fi susținut în fața unei comisii alcătuite din 5-7 membri, dintre care un reprezentant al Uniunii Naționale a Agenților Imobiliari și persoane cu înaltă pregătire profesională și probitate morală, din afara acesteia, alese de Comitetul de conducere. Secretariatul comisiei va fi asigurat de Uniunea Națională a Agenților Imobiliari.
Art. 6. - (1) La examenul prevăzut la art. 5 se poate prezenta persoana care îndeplinește următoarele condiții:
(2) Cursurile de pregătire prevăzute la alin. (1) lit. a), precum și cursurile de specializare pot fi organizate de instituții educaționale constituite ca persoane juridice de drept public sau privat, în condițiile legii, potrivit Ordonanței Guvernului nr.102/1998 privind formarea profesională continuă prin sistemul educațional, în baza unui protocol încheiat cu Uniunea Națională a Agenților Imobiliari.
Art. 7. - (1) Agenții imobiliari au obligația de a efectua pe parcursul activității lor cursuri de specializare, în vederea reatestării periodice de către comisia prevăzută la art. 5 alin. (2).
(2) Reatestarea agenților imobiliari se face o dată la 2 ani, pe baza unei verificări în domeniu.
(3) Neprezentarea fără motive întemeiate la examenul de reatestare, precum și nepromovarea acestuia conduc la suspendarea calității de agent imobiliar.
Art. 8. - Agenții imobiliari primesc pentru activitatea depusă o remunerație stabilită prin contractul încheiat cu clienții.
Art. 9. - (1) Agentul imobiliar are dreptul la primirea remunerației în cazul în care se realizează acordul de voință al părților, exprimat potrivit legii, cu privire la încheierea contractului intermediat de acesta.
(2) Cu toate acestea, agentul imobiliar este îndreptățit la acoperirea cheltuielilor efectuate în vederea îndeplinirii obligațiilor pe care și le-a asumat față de client, în situația în care acesta din urmă încheie contractul prin intermediul altei persoane.
Art. 10. - (1) În desfășurarea activității lor agenții imobiliari răspund disciplinar, administrativ, civil sau penal, după caz.
(2) Titularii drepturilor asupra imobilului au obligația de a prevedea în contractul de intermediere eventualele vicii ascunse ale imobilului, cunoscute de aceștia. Agenții imobiliari răspund solidar cu aceștia, dacă nu au comunicat persoanei interesate viciile ascunse ale imobilului, menționate în contractul de intermediere.
Art. 11. - (1) În situația în care actul se încheie ca urmare a intermedierii realizate de un agent imobiliar, situație confirmată și declarată de părți, agentul imobiliar, la cererea expresă a notarului public care autentifică actul, va depune o copie de pe convenția încheiată de părți cu agentul imobiliar sau între părți prin intermediul agentului imobiliar.
(2) Refuzul nejustificat al agentului imobiliar de a depune copia de pe convenția prevăzută la alin. (1) constituie abatere disciplinară care se sancționează cu suspendarea calității de agent imobiliar, potrivit art. 12 alin. (1) lit. b).
Art. 12. - (1) Sancțiunile disciplinare care se aplică agentului imobiliar în raport cu gravitatea abaterilor săvârșite sunt următoarele:
(2) Abaterile în funcție de care se aplică sancțiunile disciplinare se stabilesc prin Statutul Uniunii Naționale a Agenților Imobiliari.
CAPITOLUL II
Organizarea și funcționarea Uniunii Naționale a Agenților Imobiliari
Art. 13. - Pe data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe se înființează Uniunea Națională a Agenților Imobiliari, cu sediul în municipiul București, str. Ion Câmpineanu nr. 26, bl. 8, ap. 3, sectorul 1, denumită în continuare Uniune, prin reorganizarea Asociației Române a Agențiilor Imobiliare. Uniunea este persoană juridică autonomă, fără scop lucrativ, și este alcătuită din agenții imobiliari, în condițiile stabilite de prezenta ordonanță.
Art. 14. - (1) Uniunea își constituie filiale cu personalitate juridică în municipiile reședință de județ și în municipiul București, cu un număr de minimum 10 membri.
(2) Membrii Uniunii, care își desfășoară activitatea în județele în care nu poate fi constituită o filială, vor fi arondați unei filiale învecinate prin hotărâre a Comitetului de conducere al Uniunii.
Art. 15. - Uniunea are următoarele atribuții:
Art. 16. - (1) Activitatea de intermediere a actelor juridice ce au ca obiect imobile poate fi desfășurată numai de agenții imobiliari care sunt înscriși în Registrul agenților imobiliari și dovedesc aceasta cu legitimația de membru, vizată anual. În Registrul agenților imobiliari sunt înscriși toți membrii, persoane fizice, precum și societățile comerciale de profil, grupați în funcție de criteriul teritorial.
(2) Informațiile și datele care se înscriu în Registrul agenților imobiliari vor fi stabilite prin Statutul Uniunii.
(3) Înscrierea în Registrul agenților imobiliari se face după achitarea taxei de înscriere.
Art. 17. - (1) Înscrierea în Registrul agenților imobiliari se face, la cerere, de filialele județene și a municipiului București, dacă cei în cauză fac dovada că îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 3 și 4, după caz.
(2) Contestația împotriva respingerii cererii de înscriere în Registrul agenților imobiliari se depune în termen de 30 de zile de la data primirii comunicării și se soluționează de Comitetul de conducere al Uniunii în termen de 30 de zile de la data înregistrării. Deciziile Comitetului de conducere al Uniunii sunt definitive și pot fi atacate la instanțele de contencios administrativ, potrivit dispozițiilor Legii contenciosului administrativ nr. 29/1990, cu modificările ulterioare.
Art. 18. - (1) Membrii Uniunii au obligația de a plăti cotizațiile profesionale. Neplata nejustificată a acestora pe o perioadă de un an atrage radierea din Registrul agenților imobiliari.
(2) De asemenea, sunt radiați din Registrul agenților imobiliari cei care au fost condamnați definitiv pentru infracțiunile prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. b) ori au săvârșit abateri grave, prevăzute de Statutul Uniunii.
Art. 19. - Societățile comerciale, membre ale Uniunii, au obligația să comunice filialelor acesteia toate schimbările intervenite în componența asociaților, acționarilor sau angajaților lor care au această calitate.
Art. 20. - (1) Organele de conducere ale Uniunii sunt Congresul Uniunii, președintele Uniunii și Comitetul de conducere al Uniunii.
(2) În cazul filialelor Uniunii organele de conducere sunt adunarea generală și colegiul de conducere.
Art. 21. - Activitatea Uniunii și a filialelor sale este controlată de cenzori aleși de Congresul Uniunii, respectiv de adunările generale.
Art. 22. - Congresul inaugural al Uniunii va adopta Statutul Uniunii, care va fi aprobat prin hotărâre a Guvernului.
Art. 23. - (1) Congresul Uniunii se constituie din membrii Comitetului de conducere al Uniunii, membrii colegiilor de conducere ale filialelor Uniunii, ai consiliilor de disciplină, precum și din câte un reprezentant la 10 membri din fiecare filială, desemnat de adunarea generală.
(2) Congresul Uniunii și adunările generale ale filialelor se reunesc o dată pe an și ori de câte ori se consideră necesar, la convocarea președintelui Comitetului de conducere, respectiv a colegiului de conducere al filialei, a 10% din numărul membrilor săi sau a trei cincimi din numărul membrilor Consiliului superior de disciplină, respectiv a două treimi din numărul membrilor consiliului de disciplină.
(3) Congresul Uniunii este legal constituit în prezența majorității membrilor prevăzuți la alin. (1), iar hotărârile sunt valabil adoptate cu votul majorității membrilor prezenți.
(4) Dacă la prima convocare nu se întrunește numărul necesar, este convocat un nou congres în termen de cel mult 45 de zile. Acesta este legal constituit în prezența a minimum 40% din numărul membrilor și reprezentanților prevăzuți la alin. (1).
Art. 24. - (1) Congresul Uniunii are următoarele atribuții:
Art. 25. - Comitetul de conducere al Uniunii este format din 11 membri titulari, dintre care un președinte și 3 vicepreședinți, și 5 membri supleanți. Acesta are următoarele atribuții:
Art. 26. - (1) Președintele Uniunii este și președintele Comitetului de conducere și este ales de Congresul Uniunii dintre membrii Uniunii pentru un mandat de 3 ani.
(2) Membrii titulari și membrii supleanți ai Comitetului de conducere al Uniunii sunt aleși prin vot secret, pe o perioadă de 3 ani.
(3) Membrii cărora le încetează mandatul pot fi realeși după o perioadă cel puțin egală cu cea a mandatului îndeplinit.
(4) Prevederile alin. (2) și (3), referitoare la alegeri, sunt aplicabile în mod corespunzător și colegiilor de conducere ale filialelor Uniunii.
(5) Președintele Uniunii reprezintă Uniunea în fața autorităților publice, precum și în raporturile cu persoanele fizice din țară și din străinătate. Acesta poate delega atribuțiile de reprezentare unui vicepreședinte.
(6) Sub rezerva dispozițiilor art. 25 lit. l), în cazul scăderii numărului de membri ai Comitetului de conducere al Uniunii și ai colegiilor de conducere ale filialelor Uniunii, acestea vor funcționa cu numărul de membri rămași, până la proximul congres al Uniunii, respectiv până la proxima adunare generală a filialei.
Art. 27. - (1) Pe lângă Comitetul de conducere al Uniunii funcționează Consiliul superior de disciplină, compus din 5 membri titulari - președintele și 4 membri - și 3 membri supleanți, desemnați de Congresul Uniunii pe o perioadă de 3 ani dintre agenții imobiliari aflați în evidența Uniunii, care se bucură de autoritate profesională și morală deosebită.
(2) Consiliul superior de disciplină aplică sancțiunile disciplinare prevăzute la art. 12 și soluționează contestațiile la hotărârile disciplinare pronunțate de consiliile de disciplină ale filialelor. Deciziile de soluționare a contestațiilor la hotărârile disciplinare pronunțate de consiliile de disciplină ale filialelor pot fi atacate în termen de 30 de zile de la data comunicării hotărârii și se judecă de instanțele de contencios administrativ, potrivit dispozițiilor Legii nr. 29/1990, cu modificările ulterioare.
(3) Contestațiile împotriva sancțiunilor aplicate de Consiliul superior de disciplină se depun la Comitetul de conducere al Uniunii, care se pronunță prin decizie. În acest caz sunt aplicabile în mod corespunzător dispozițiile art. 17 alin. (2).
Art. 28. - (1) Adunarea generală a filialelor Uniunii este formată din agenții imobiliari cu domiciliul, respectiv cu sediul principal, stabilit în județul respectiv sau în municipiul București, după caz.
(2) Adunarea generală a filialei este legal constituită în prezența majorității membrilor prevăzuți la alin. (1), iar hotărârile sunt valabil adoptate cu majoritatea celor prezenți.
(3) Dacă la prima convocare nu se întrunește numărul necesar, este convocată o nouă adunare generală în termen de maximum 30 de zile. Aceasta este legal constituită în prezența a minimum 40% din numărul membrilor prevăzuți la alin. (1).
(4) Filiala dobândește personalitate juridică la data constituirii sale în mod legal.
Art. 29. - Adunarea generală a filialei are următoarele atribuții:
Art. 30. - (1) Pe lângă colegiul de conducere al filialei funcționează un consiliu de disciplină, compus din 3 membri titulari - președintele și 2 membri - și 3 membri supleanți, desemnați de adunarea generală a filialei pentru o perioadă de 4 ani dintre membrii săi, care se bucură de autoritate profesională și morală deosebită.
(2) Consiliul de disciplină al filialei aplică sancțiunile prevăzute la art. 12.
Art. 31. - (1) Uniunea și filialele sale își acoperă cheltuielile din venituri, care se constituie din:
(2) O parte din veniturile realizate de filiale se varsă la Uniune potrivit normelor stabilite în statut.
(3) Taxele de înscriere în evidență, cotizația și contribuțiile pe tranșe de venituri se stabilesc anual de Congresul Uniunii.
CAPITOLUL III
Dispoziții tranzitorii și finale
Art. 32. - (1) Persoanele fizice și juridice care își desfășoară activitatea în domeniul intermedierilor imobiliare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe vor putea să își continue activitatea fără susținerea examenului prevăzut la art. 5. În acest sens, acestea vor depune o cerere de înscriere în Uniune, în termen de 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, la care vor anexa, în original, un extras de la registrul comerțului, care să ateste desfășurarea acestei activități.
(2) Congresul inaugural al Uniunii va fi organizat de Asociația Română a Agenților Imobiliari în termen de 60 de zile de la expirarea termenului de 3 luni prevăzut la alin. (1).
(3) Biroul executiv al Asociației Române a Agenților Imobiliari va convoca și va conduce congresul în termen de maximum 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe.
(4) La data desfășurării congresului, Asociația Română a Agenților Imobiliari va hotărî cu privire la patrimoniul său.
(5) În termen de un an de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe agenții imobiliari, societăți comerciale, se vor conforma condițiilor impuse la art. 4 alin. (1), sub sancțiunea pierderii calității de membru al Uniunii și a radierii lor din Registrul agenților imobiliari.
Art. 33. - Prezenta ordonanță intră în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.
PRIM-MINISTRU
MUGUR CONSTANTIN ISĂRESCU
Contrasemnează:
Ministru de stat, ministrul justiției,
Valeriu Stoica
București, 21 ianuarie 2000.
Nr. 3.
Declinare de raspundere: Informațiile publicate în aceasta rubrică, precum și textele actelor normative nu au caracter oficial.