ORDONANȚĂ nr.60 din 28 august 1997
privind apararea impotriva incendiilor
![]() |
Textul actului publicat în M.Of. nr. 225/30 aug. 1997 |
![]() |
Guvernul României emite următoarea ordonanță:
CAPITOLUL I
Dispoziții generale
Art. 1. - Apărarea împotriva incendiilor, apărarea vieții oamenilor și a bunurilor constituie o problemă de interes public, la care trebuie să participe, în condițiile legii, autoritățile administrației publice centrale și locale, persoanele juridice și fizice române, precum și celelalte persoane juridice sau fizice care desfășoară activități ori se află în tranzit, după caz, pe teritoriul României.
Art. 2. - Apărarea împotriva incendiilor reprezintă ansamblul integrat de măsuri tehnice și organizatorice, precum și de activități specifice, planificate și realizate potrivit prezentei ordonanțe, în scopul de a asigura identificarea, evaluarea, controlul și combaterea riscurilor de incendiu, informarea cetățenilor asupra acestora, precum și intervenția operativă pentru salvarea și acordarea ajutorului pentru persoanele aflate în pericol, stingerea incendiilor și limitarea efectelor acestora.
Art. 3. - Persoanele juridice și cele fizice răspund, potrivit legii, de toate efectele nocive ale incendiilor, care decurg din: existența sau utilizarea construcțiilor, echipamentelor, mijloacelor, utilajelor și instalațiilor tehnologice pe care le dețin sau administrează; de activitatea desfășurată sau în legătură cu aceasta; de produsele pe care le folosesc, le prelucrează, le furnizează, le transportă, le stochează sau le comercializează.
Art. 4. - Autoritățile administrației publice centrale și locale asigură integrarea măsurilor privind dezvoltarea și perfecționarea activității de apărare împotriva incendiilor, în programele de dezvoltare economico-socială ce se întocmesc la nivel național și local.
Art. 5. - Situația de pericol existentă, din momentul observării, semnalizării sau anunțării unui incendiu, până la terminarea operațiunilor de intervenție, constituie o urgență publică de incendiu.
CAPITOLUL II
Obligații privind apărarea împotriva incendiilor
Secțiunea 1
Obligații generale
Art. 6. - (1) Persoanele fizice și juridice sunt obligate să respecte în orice împrejurare normele de prevenire și stingere a incendiilor și să nu primejduiască, prin deciziile și faptele lor, viața, bunurile și mediul.
(2) Orice persoană care observă un incendiu are obligația de a anunța prin orice mijloc pompierii, primarul sau poliția, după caz, și să ia măsuri, după posibilitățile sale, pentru limitarea și stingerea incendiului.
Art. 7. - (1) În caz de incendiu, orice persoană are obligația de a acorda ajutor, când și cât este rațional posibil, semenilor aflați în pericol sau în dificultate, din proprie inițiativă ori la solicitarea victimei, a autorităților administrației publice sau a reprezentanților acestora, precum și a pompierilor.
(2) În cazul incendiilor produse la păduri, la plantații și la culturi agricole, persoanele fizice și juridice aflate în apropiere au obligația să intervină cu mijloacele de care dispun, fără a fi solicitate.
Art. 8. - (1) Persoanele fizice și juridice care dețin, cu orice titlu, terenuri, construcții sau instalații tehnologice au obligația de a permite accesul pompierilor și persoanelor care acordă ajutor, precum și utilizarea apei, materialelor și mijloacelor proprii pentru operațiuni de salvare, de stingere și de limitare a efectelor incendiilor produse la bunurile proprii ori ale altor persoane.
(2) În cazurile prevăzute de lege, pentru limitarea propagării incendiilor și evitarea producerii unui dezastru, persoanele menționate la alin. (1) trebuie să accepte și alte măsuri stabilite de conducătorul intervenției, cum sunt: degajarea terenurilor, demolarea unei construcții sau a unei părți din construcție, oprirea temporară a activităților, evacuarea din zona periclitată, după caz.
Art. 9. - La încheierea contractelor de concesionare, de închiriere și de antrepriză, părțile sunt obligate să consemneze în actele respective răspunderile ce le revin în ceea ce privește asigurarea apărării împotriva incendiilor.
Art. 10. - (1) Pentru limitarea propagării și stingerea incendiilor, precum și pentru limitarea și înlăturarea efectelor acestora, consiliile județene, consiliile locale și persoanele juridice prevăzute la art. 8 au obligația să colaboreze între ele, contribuind cu forțe și mijloace, pe bază de reciprocitate sau contra unei plăți.
(2) Organizarea acțiunilor de colaborare și procedurile necesare se stabilesc prin convenții încheiate între părți, se prevăd în planurile de intervenție ale fiecărui participant la convenție și se comunică unității teritoriale de pompieri militari.
Art. 11. - Deținătorii și utilizatorii de construcții ori de instalații și echipamente tehnologice de producție au obligația să conlucreze cu autoritățile administrației publice și cu organele de specialitate ale acestora în organizarea, asigurarea, pregătirea și punerea în aplicare a planurilor de intervenție în caz de urgență publică de incendiu.
Secțiunea a 2-a
Obligațiile consiliului local și ale primarului
Art. 12. - (1) Consiliul local are următoarele obligații principale:
(2) Pentru partea unității administrativ-teritoriale cuprinsă în raionul de intervenție de bază al unei subunități de pompieri militari, consiliul local nu constituie formațiile de intervenție și salvare, prevăzute la art. 30 alin. (2), în structura serviciului public de pompieri civili.
Art. 13. - Primarul are următoarele obligații principale:
Secțiunea a 3-a
Obligațiile consiliului județean
Art. 14. - Consiliul județean are următoarele obligații principale:
Secțiunea a 4-a
Obligațiile prefectului
Art. 15. - Prefectul are următoarele obligații principale:
Secțiunea a 5-a
Obligațiile autorităților administrației publice centrale despecialitate
Art. 16. - (1) Ministerele și celelalte organe ale administrației publice centrale de specialitate au următoarele obligații principale:
(2) Elaborarea măsurilor și reglementărilor, controlul, precum și supravegherea îndeplinirii obligațiilor prevăzute la alin. (1) se realizează prin personal sau compartimente de specialitate, după caz, constituite la nivelul fiecărei autorități ale administrației publice centrale de specialitate.
(3) Normele și reglementările prevăzute la alin. (1) lit. b) se emit și se modifică cu avizul Inspectoratului General al Corpului Pompierilor Militari și au aplicabilitate generală pentru domeniul de competență al emitentului, indiferent de titularul dreptului de proprietate.
Art. 17. - Ministerul Educației Naționale, în colaborare cu Inspectoratul General al Corpului Pompierilor Militari, stabilește, prin protocol, temele și activitățile practic-aplicative de educație civică privind apărarea împotriva incendiilor, care se includ în programele pentru învățământul preșcolar, primar și secundar, precum și în planurile activităților extrașcolare.
Art. 18. - Ministerul Cercetării și Tehnologiei, la propunerea autorităților administrației publice centrale interesate, va înscrie în programele anuale și de perspectivă teme de cercetare-proiectare privind noi metode și mijloace de prevenire și stingere a incendiilor.
Secțiunea a 6-a
Obligațiile patronului, utilizatorului și salariaților
Art. 19. - (1) În sensul prezentei ordonanțe, prin patron se înțelege persoana fizică cu atribuții de conducere, care angajează salariați cu contract individual de muncă sau cu convenție civilă de prestări servicii în numele persoanei juridice pe care o reprezintă.
(2) Patronul are următoarele obligații principale:
Art. 20. - (1) Dacă patronul nu-și poate îndeplini, cu mijloacele și personalul propriu, obligațiile prevăzute la art. 19 alin. (2) lit. b), e) și h), el este obligat să încheie contracte sau convenții cu persoane fizice sau juridice din exteriorul unității sale, în care caz va asigura acestora toate informațiile și condițiile necesare realizării scopurilor propuse.
(2) Patronii care dețin părți din aceeași construcție trebuie să conlucreze pentru îndeplinirea obligațiilor ce le revin din prezenta ordonanță, în vederea asigurării măsurilor de apărare împotriva incendiilor pentru ansamblul construcției.
Art. 21. - (1) În toate cazurile, salariații desemnați potrivit art. 19 alin. (2) lit. g) și h) ori persoanele sau serviciile angajate conform art. 20 alin. (1) trebuie să aibă competența profesională și, după caz, mijloacele tehnice de intervenție, la nivelul de performanță prevăzut de reglementările specifice.
(2) Pentru salariații desemnați potrivit art. 19 alin. (2), lit. g) și h), patronul este obligat să le acorde timpul necesar executării atribuțiilor stabilite.
Art. 22. - (1) În sensul prezentei ordonanțe, prin utilizator se înțelege orice persoană care folosește un bun aflat în proprietatea altei persoane, în baza unei convenții ori prin punerea acestuia la dispoziție pentru utilitate publică, în mod gratuit.
(2) Utilizatorul are următoarele obligații principale:
Art. 23. - Fiecare salariat, indiferent de natura angajării, are în procesul muncii următoarele obligații principale:
Secțiunea a 7-a
Obligațiile proiectanților și executanților
Art. 24. - Proiectanții de construcții și amenajări, de echipamente, utilaje și instalații tehnologice sunt obligați:
Art. 25. - Executanții lucrărilor de construcții și de montaj de echipamente și instalații sunt obligați:
Art. 26. - Proiectanților și executanților le sunt aplicabile, după caz, și dispozițiile prevăzute la art. 19-22 din prezenta ordonanță. La lucrările de amenajări a construcțiilor existente, în cazul în care, în mod justificat, nu pot fi îndeplinite unele prevederi ale reglementărilor în vigoare, referitoare la siguranța la foc, se vor lua măsuri compensatorii de apărare împotriva incendiilor.
CAPITOLUL III
Controlul riscului de incendiu
Art. 27. - (1) În toate fazele de cercetare, proiectare, execuție și pe întreaga lor durată de existență, construcțiile de orice tip, dispozitivele, echipamentele și instalațiile tehnologice se supun unei examinări sistematice și calificate pentru identificarea, evaluarea și controlul riscurilor de incendiu, în condițiile prevăzute de reglementările specifice.
(2) Obligația executării activităților prevăzute la alin. (1) revine persoanelor care concură la proiectarea, realizarea, exploatarea, întreținerea, repararea, postutilizarea și dezafectarea construcțiilor, echipamentelor și a instalațiilor tehnologice, potrivit obligațiilor și răspunderilor prevăzute de lege.
Art. 28. - (1) Începerea lucrărilor de execuție la construcții și la instalații tehnologice noi, dezvoltarea, modernizarea sau schimbarea destinației celor existente, precum și punerea în funcțiune a acestora se supun, potrivit legii, avizării și autorizării privind prevenirea și stingerea incendiilor.
(2) Obligația obținerii avizelor și/sau autorizațiilor prevăzute la alin. (1) revine persoanei fizice sau juridice care finanțează și realizează investiții noi sau intervenții la construcțiile existente ori, după caz, beneficiarului investiției.
(3) Avizele și autorizațiile prevăzute la alin. (2) se eliberează de către brigăzile și grupurile de pompieri militari.
(4) Categoriile de construcții, instalații tehnologice și alte amenajări, care se supun avizării și/sau autorizării privind prevenirea și stingerea incendiilor, se aprobă prin hotărâre a Guvernului.
(5) Normele metodologice de avizare și autorizare privind prevenirea și stingerea incendiilor se elaborează de Inspectoratul General al Corpului Pompierilor Militari, se aprobă de ministrul de interne și se publică în Monitorul Oficial al României.
CAPITOLUL IV
Serviciile de pompieri civili
Secțiunea 1
Constituirea și atribuțiile serviciilor de pompieri civili
Art. 29. - Consiliile locale, agenții economici și instituțiile au obligația să constituie servicii de pompieri civili, potrivit prevederilor prezentei ordonanțe.
Art. 30. - (1) Serviciile de pompieri civili sunt structuri profesionale, altele decât unitățile Corpului Pompierilor Militari, încadrate cu personal civil, care au atribuții privind apărarea vieții, avutului public și/sau privat împotriva incendiilor, în sectoarele de competență stabilite cu acordul brigăzilor și grupurilor de pompieri militari, precum și pentru acordarea ajutorului persoanelor aflate în pericol, în caz de accident sau dezastru.
(2) Serviciile de pompieri civili au în structură, după caz, compartiment sau specialiști pentru prevenirea incendiilor, formații de intervenție, salvare și prim ajutor, ateliere de reparații și de întreținere.
(3) Serviciile de pompieri civili sunt publice sau private. Serviciile de pompieri private se pot constitui, pe plan local, ca societăți comerciale, potrivit legii.
(4) Serviciul de pompieri civili se încadrează cu pompieri angajați și/sau cu pompieri voluntari, după caz; serviciile încadrate numai cu pompieri voluntari sunt servicii de pompieri voluntari.
(5) Pompierii civili trebuie să îndeplinească cerințele de calificare prevăzute pentru profesia de pompier.
(6) Indicatorii de calificare în profesia de pompier se stabilesc de Ministerul Muncii și Protecției Sociale pe baza propunerilor Inspectoratului General al Corpului Pompierilor Militari.
(7) Organizarea și funcționarea serviciilor de pompieri civili se stabilesc prin regulamente aprobate, după caz, de către consiliile locale sau conducerile agenților economici și instituțiilor ce le-au constituit.
Art. 31. - Criteriile minime de performanță privind organizarea și funcționarea serviciilor publice de pompieri civili se stabilesc de către Inspectoratul General al Corpului Pompierilor Militari, iar pentru celelalte servicii de pompieri civili, de către brigada sau grupul de pompieri militari în a cărei zonă de competență se constituie serviciul respectiv.
Art. 32. - Serviciile de pompieri civili au următoarele atribuții principale:
Art. 33. - Pe baza hotărârii consiliului local și în condițiile prevăzute de lege, serviciul public de pompieri civili de sub autoritatea sa poate presta, contra cost, către orice persoană fizică sau juridică, unele servicii, fără a afecta îndeplinirea atribuțiilor prevăzute la art. 32, cum sunt:
Art. 34. - (1) Formarea, specializarea și perfecționarea pompierilor civili și a cadrelor tehnice cu atribuții în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor se realizează prin cursuri organizate de către unitățile abilitate prin lege, cu avizul Inspectoratului General al Corpului Pompierilor Militari.
(2) Planurile tematice de pregătire pentru cursurile prevăzute la alin. (1) se avizează de către brigăzile și grupurile de pompieri militari.
(3) Criteriile de evaluare privind organizarea, funcționarea și asigurarea logistică a unităților prevăzute la alin. (1) se elaborează de către Inspectoratul General al Corpului Pompierilor Militari.
Secțiunea a 2-a
Drepturi, compensații și despăgubiri
ce se acordă pompierilor civili
Art. 35. - În exercitarea atribuțiilor ce îi revin, personalul serviciilor de pompieri civili are următoarele drepturi:
Art. 36. - (1) Pompierilor civili li se asigură, gratuit, de către consiliul local sau patron, după caz, echipamentul de protecție adecvat misiunilor pe care le îndeplinesc, iar în cazul în care, pe timpul intervenției, li s-a degradat îmbrăcămintea ori alte bunuri personale, consiliul local sau patronul îi despăgubesc în mod corespunzător.
(2) Pompierii civili au obligația să poarte uniformă, echipament de protecție și însemne distinctive, a căror descriere și condiții de acordare se stabilesc prin regulament elaborat de Ministerul de Interne, cu avizul Departamentului pentru Administrație Publică Locală și aprobat de Guvern.
Art. 37. - (1) Pe timpul intervenției, pompierilor civili și celorlalți participanți la acțiuni în condiții de risc li se asigură antidot adecvat naturii mediului de lucru, potrivit legii.
(2) În cazul incendiilor de durată, care depășesc 4 ore, pompierilor civili și celorlalți participanți la intervenție li se asigură hrana gratuit, în echivalentul a 1.400 de calorii pentru fiecare masă.
(3) Obligația asigurării drepturilor prevăzute în alin. (1) și (2) revine consiliului local sau patronului, după caz.
Art. 38. - (1) Pompierii voluntari încadrați în serviciile de pompieri civili au dreptul la compensații în bani pentru timpul efectiv de lucru la intervenții și la celelalte activități prevăzute în programul serviciului.
(2) Cuantumurile orare ale compensației prevăzute la alin. (1) se stabilesc și se acordă de către consiliul local sau de patron, după caz, diferențiat pe categorii de funcții.
Art. 39. - (1) Pe timpul cât se află la cursuri de pregătire și concursuri profesionale, organizate în afara localității în care funcționează serviciul, pompierii voluntari beneficiază de toate drepturile de deplasare, cazare și de diurnă, ca pompierii angajați, care se acordă de consiliul local sau patron, după caz.
(2) Pompierii voluntari care sunt salariați ai altor servicii publice locale își păstrează drepturile de salariu la locul de muncă pentru perioada de timp cât participă la intervenții sau la cursuri de pregătire.
Art. 40. - Persoanele juridice care organizează servicii de pompieri civili au obligația să asigure personalul acestora la o societate comercială de asigurări, pentru caz de boală profesională, accident sau deces, produs în timpul sau din cauza îndeplinirii atribuțiilor ce le revin pe timpul intervențiilor.
Art. 41. - (1) Pompierii nu răspund de pagubele inerente procesului de intervenție.
(2) Pagubele produse serviciului de pompieri, prin pierderea sau degradarea mijloacelor din dotare pe timpul acțiunilor de intervenție, se suportă de către consiliul local, patron sau de către beneficiarul intervenției, după caz, dacă paguba nu s-a produs din culpa unui membru al serviciului de pompieri.
CAPITOLUL V
Sancțiuni
Art. 42. - (1) Constituie contravenții la prevederile prezentei ordonanțe următoarele fapte, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât, potrivit legii, să constituie infracțiuni, și se sancționează cu amendă: I. de la 5.000.000 la 10.000.000 lei, nerespectarea prevederilor art. 8, art. 9, art. 13, lit. a)-c), art. 16 alin. (1) lit. b) și c), art. 19 alin. (2) lit. a)-j), art. 20, art. 27, art. 28 alin. (2), art. 40 și art. 48 alin. (2); II. de la 1.000.000 la 5.000.000 lei, nerespectarea prevederilor art. 6, art. 7, art. 10 alin. (1) și (2), art. 13 lit. d)-f), art. 16 alin. (1) lit. a) și d), art. 19 alin. (2) lit. k)-m), art. 22 lit. a)-c), art. 24 și art. 25; III. de la 500.000 la 1.000.000 lei, nerespectarea prevederilor art. 13 lit. g) și h), art. 23 lit. a)-d) și art. 32 lit. a)-c).
(2) Contravențiile la normele de prevenire și stingere a incendiilor, altele decât cele prevăzute la alin. (1), emise potrivit prevederilor prezentei ordonanțe, și sancțiunile contravenționale se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.
(3) Sancțiunile contravenționale se aplică persoanelor fizice sau juridice, după caz.
(4) Dispozițiile prevăzute la alin. (1) și (2) se completează cu prevederile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor.
Art. 43. - Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor prevăzute la art. 42 se fac de către personalul unității de pompieri militari cu atribuții de îndrumare, control, intervenție și constatare a încălcărilor legii în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor, anume desemnat de comandantul Corpului Pompierilor Militari, precum și de alte organe abilitate de lege.
CAPITOLUL VI
Dispoziții finale
Art. 44. - (1) Organizarea, conducerea, îndrumarea și controlul activității de apărare împotriva incendiilor în unitățile structurilor de apărare națională, ordine publică și siguranță națională se realizează potrivit prevederilor prezentei ordonanțe, pe baza normelor aprobate de conducătorii structurilor respective, cu avizul prevăzut la art. 16 alin. (3).
(2) La unitățile din structurile menționate la alin. (1), pompierii militari exercită controlul asupra modului de aplicare a prevederilor legale privind apărarea împotriva incendiilor, numai la solicitarea comandanților sau șefilor acestora.
Art. 45. - (1) Intervenția pentru stingerea incendiilor și salvarea persoanelor în subteran, la centrale nucleare, pe căile ferate, în porturi și acvatorii, aeroporturi, platforme maritime de foraj și extracție, precum și la navele aflate în apele teritoriale române se asigură de către serviciile de pompieri civili ale agenților economici care administrează sectorul respectiv, cu asistența tehnică a unităților de pompieri militari.
(2) Pompierii militari au obligația să intervină în sprijinul serviciilor de pompieri civili ale agenților economici menționați la alin. (1), în măsura în care dispun de mijloace de intervenție, de echipament de protecție și substanțe de stingere adecvate, precum și de subunități de intervenție specializate.
(3) Agenții economici menționați la alin. (1) pun gratuit la dispoziția pompierilor militari substanțele și echipamentele specifice necesare intervenției.
Art. 46. - Laboratoarele și poligoanele de încercări la foc, de testări și experimentări în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor se autorizează și acreditează potrivit legii.
Art. 47. - Autospecialele, echipamentele, substanțele, accesoriile și celelalte mijloace tehnice de apărare împotriva incendiilor, utilizate pe teritoriul României, trebuie să îndeplinească condițiile tehnice, de calitate și de performanță prevăzute de reglementările în vigoare.
Art. 48. - (1) Cadrele tehnice din ministere și cele ale organelor administrației publice centrale și locale, precum și personalul tehnic al agenților economici și instituțiilor, cu atribuțiuni de îndrumare, control și constatare a încălcării legii în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor, se atestă de unitățile Corpului Pompierilor Militari.
(2) Prestarea lucrărilor de termoprotecție, ignifugare, verificare, întreținere și reparare a autospecialelor și a altor mijloace tehnice destinate apărării împotriva incendiilor se efectuează de către persoane fizice și juridice atestate de unitățile Corpului Pompierilor Militari.
(3) Atestarea persoanelor prevăzute la alin. (1) și (2) se face pe baza metodologiei elaborate de Inspectoratul General al Corpului Pompierilor Militari.
Art. 49. - (1) Cheltuielile ocazionate de stingerea incendiilor la bunurile aparținând domeniului public și privat al statului, la bunurile personale ale cetățenilor, precum și la cele aparținând asociațiilor non-profit sau organizațiilor cu caracter cultural, politic, religios, sportiv sau umanitar, constituite potrivit legii, se suportă de către brigăzile și grupurile de pompieri militari care au intervenit, dacă legea nu prevede altfel.
(2) În cazul în care intervenția la bunurile menționate la alineatul 1 se realizează de un serviciu public al pompierilor civili, cheltuielile se asigură de consiliul local în raza căruia s-a produs incendiul.
Art. 50. - Pe data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, Decretul nr.232/1974 privind prevenirea și stingerea incendiilor, republicat în Buletinul Oficial nr. 71 din 2 august 1978, cu modificările ulterioare, și Decretul nr.290/1977 privind aprobarea Normelor generale de protecție împotriva incendiilor la proiectarea și realizarea construcțiilor și instalațiilor, publicat în Buletinul Oficial nr. 90 din 22 august 1977, precum și orice alte dispoziții contrare se abrogă.
PRIM-MINISTRU
VICTOR CIORBEA
Contrasemnează:
p. Ministru de interne,
Teodor Zaharia,
secretar de stat
Departamentul pentru
Administrație Publică Locală,
Grigore Lăpușanu,
secretar de stat
p. Ministrul lucrărilor publice
și amenajării teritoriului,
Ioan Lucăcel,
secretar de stat
București, 28 august 1997.
Nr. 60.
Declinare de raspundere: Informațiile publicate în aceasta rubrică, precum și textele actelor normative nu au caracter oficial.