HOTĂRÂRE nr.941 din 29 august 2002
privind organizarea și funcționarea Agenției Române pentru Conservarea Energiei
Textul actului publicat în M.Of. nr. 673/11 sep. 2002

În temeiul prevederilor art. 107 din Constituția României și ale art. 8 alin. (2) din Legea nr. 199/2000 privind utilizarea eficientă a energiei, cu modificările ulterioare,

Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

Art. 1. - (1) Agenția Română pentru Conservarea Energiei, denumită în continuare ARCE, este organ de specialitate la nivel național în domeniul eficienței energetice, cu personalitate juridică, autonomie funcțională, organizatorică și financiară, în subordinea Ministerului Industriei și Resurselor, cu finanțare din venituri extrabugetare și din alocații de la bugetul de stat.

(2) Sediul central al ARCE este în municipiul București, bd. Nicolae Bălcescu nr. 16, sectorul 1.

(3) Filialele teritoriale, prevăzute în anexa nr. 1, sunt unități fără personalitate juridică, organizate în structura ARCE.

(4) Patrimoniul ARCE este constituit din patrimoniul sediului central al ARCE și din patrimoniul filialelor teritoriale.

Art. 2. - Pentru realizarea obiectului său de activitate ARCE are următoarele atribuții și responsabilități principale:

a) elaborarea politicii naționale de utilizare eficientă a energiei împreună cu Ministerul Industriei și Resurselor și supunerea ei spre aprobare Guvernului o dată cu politica energetică națională, ca parte a acesteia;
b) implementarea și monitorizarea politicii naționale de eficiență energetică și a programelor de utilizare eficientă a energiei;
c) cooperarea cu instituțiile și organismele interne și internaționale în vederea utilizării eficiente a energiei și a reducerii impactului negativ asupra mediului;
d) participarea la elaborarea de norme și reglementări tehnice în scopul creșterii eficienței energetice pentru aparate, echipamente, utilaje de producere, transport, distribuție și consum de energie pentru clădiri, precum și pentru alte domenii de activitate;
e) certificarea conformității aparatelor, echipamentelor și utilajelor pe baza măsurătorilor și încercărilor efectuate, conform prevederilor reglementărilor tehnice;
f) autorizarea persoanelor fizice și juridice care au dreptul să realizeze bilanțuri energetice;
g) coordonarea programelor de eficiență energetică finanțate de instituții sau organizații internaționale în baza unor acorduri guvernamentale;
h) evaluarea tehnică și avizarea proiectelor de investiții în domeniul eficienței energetice, pentru care se cere finanțare din Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic și din alte surse interne și externe la dispoziția Guvernului;
i) elaborarea sintezei programelor de eficiență energetică pe ansamblul economiei naționale;
j) cooperarea cu instituțiile abilitate în vederea realizării balanțelor energetice și formării unor baze de date energetice necesare pentru evaluarea raportului cerere-ofertă în domeniul energiei, a realizării unor scenarii pe termen scurt, mediu și lung privind evoluția acestui raport, inclusiv a calculului indicatorilor de eficiență energetică la nivel național;
k) acordarea de consultanță gratuită autorităților administrației publice locale în elaborarea și aplicarea proiectelor de creștere a eficienței energetice, administratorilor clădirilor publice, ai celor cu destinația de locuință și agenților economici;
l) elaborarea și coordonarea programelor de pregătire și instruire, precum și atestarea personalului cu atribuții în domeniul gestiunii energiei;
m) avizarea împreună cu ministerele de resort, după caz, a programelor proprii de eficiență energetică, întocmite de consumatori, în condițiile legii;
n) asigurarea în colaborare cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a supravegherii pieței pentru respectarea reglementărilor tehnice privind eficiența energetică;
o) promovarea surselor noi, regenerabile de energie: biomasă, eoliană, geotermală, minihidro, solară și altele.

Art. 3. - (1) Structura organizatorică a ARCE este prevăzută în anexa nr. 2.

(2) Salarizarea personalului ARCE se face potrivit reglementărilor în vigoare aplicabile personalului din instituțiile publice din sectorul bugetar.

(3) Personalul existent al ARCE, preluat ca urmare a reorganizării ARCE din forma de direcție generală, se consideră transferat în interesul serviciului în noua structură organizatorică, potrivit prevederilor prezentei hotărâri, și își păstrează drepturile salariale avute la data transferării.

Art. 4. - (1) ARCE este condusă de un președinte numit prin ordin al ministrului industriei și resurselor, în condițiile legii. Președintele ARCE este salarizat, potrivit dispozițiilor legale în vigoare, la nivelul funcției de secretar general adjunct, iar vicepreședintele, la nivel de director general.

(2) Președintele reprezintă ARCE în raporturile cu ministerele, cu celelalte organe de specialitate ale administrației publice centrale și locale, precum și cu persoane juridice din țară și străinătate.

(3) În exercitarea atribuțiilor sale președintele ARCE emite decizii. Deciziile de interes general se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

(4) Președintele ARCE numește prin decizie vicepreședintele, directorii, șefii de servicii și directorii filialelor teritoriale, în condițiile legii.

(5) Încadrarea, promovarea, sancționarea disciplinară și concedierea personalului ARCE se fac prin decizie a președintelui, în condițiile legii.

(6) Președintele poate da împuterniciri de reprezentare și delegare de competență și altor persoane din cadrul ARCE.

(7) Președintele ARCE îndeplinește, în condițiile legii, funcția de ordonator terțiar de credite pentru sumele alocate de la bugetul de stat și din bugetele fondurilor speciale.

(8) În cadrul structurii ARCE prin decizie a președintelui se pot organiza filiale, servicii, birouri, laboratoare, necesare realizării obiectului său de activitate.

(9) Funcția de președinte al ARCE încetează prin:

a) demisie;
b) imposibilitatea de exercitare a funcției, constând într-o indisponibilitate pe o perioadă mai mare de 60 de zile consecutive;
c) revocare de către autoritatea care l-a numit;
d) deces.

Art. 5. - Funcționarea și atribuțiile compartimentelor și filialelor ARCE se stabilesc prin Regulamentul de organizare și funcționare a ARCE, care se aprobă prin decizie a președintelui.

Art. 6. - (1) Finanțarea cheltuielilor curente și de capital ale ARCE se asigură din venituri extrabugetare și din alocații de la bugetul de stat.

(2) Veniturile extrabugetare se realizează din tarife percepute pentru activitățile de autorizare, avizare, certificare, atestare, din contribuții ale agenților economici și ale organismelor internaționale potrivit art. 70 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 72/1996 privind finanțele publice, cu modificările ulterioare, precum și din orice alte sume realizate din activități cu caracter specific prestate de ARCE, în condițiile legii.

(3) Pentru desfășurarea activităților proprii ARCE poate folosi mijloace materiale și bănești primite de la persoane fizice și juridice conform art. 71 alin. (1) din Legea nr. 72/1996, cu modificările ulterioare.

(4) Tarifele și contribuțiile agenților economici se propun de către ARCE și se aprobă prin ordin al ministrului industriei și resurselor, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

(5) ARCE întocmește anual bugetul de venituri și cheltuieli, în conformitate cu normele elaborate de Ministerul Finanțelor Publice, care va fi supus spre aprobare ministrului industriei și resurselor.

(6) Disponibilitățile bănești aflate în conturile ARCE la finele anului se reportează după regularizarea cu bugetul de stat și se utilizează de aceasta în anul următor.

Art. 7. - (1) În vederea îndeplinirii atribuțiilor sale ARCE colaborează cu ministerele și cu celelalte organe de specialitate ale administrației publice centrale și locale.

(2) ARCE are dreptul de a solicita informații și documente de la persoane fizice sau juridice care au activitate în domeniul energetic.

(3) Personalul ARCE are dreptul de acces în spațiile de proiectare, producție, încercări, verificare finală și de depozitare a aparatelor, echipamentelor și utilajelor cu rol în producere, transport, distribuție și consum de energie, precum și în locurile în care acestea sunt utilizate.

Art. 8. - ARCE are obligația de a înainta Ministerului Industriei și Resurselor rapoarte semestriale și, la solicitare, informări periodice privind activitatea proprie.

Art. 9. - Pentru activitățile specifice se aprobă utilizarea de către ARCE a parcului auto și a consumului de carburanți prevăzute în anexa nr. 3.

Art. 10. - Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 11. - Anexele nr. 1 și 2 la Hotărârea Guvernului nr.19/2001 privind organizarea și funcționarea Ministerului Industriei și Resurselor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.17 din 10 ianuarie 2001, cu modificările și completările ulterioare, se modifică în mod corespunzător.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NĂSTASE

Contrasemnează:

Ministrul industriei și resurselor,
Dan Ioan Popescu

p. Ministrul finanțelor publice,
Gheorghe Gherghina,
secretar de stat

București, 29 august 2002.
Nr. 941.


ANEXA Nr. 1

FILIALELE TERITORIALE
ale Agenției Române pentru Conservarea Energiei (ARCE)

-------------------------------------------------------------------------------------------
Nr.    Denumirea
crt. filialei teritoriale                          Raza de activitate
-------------------------------------------------------------------------------------------
 1. ARCE București                   Municipiul București, județele: Giurgiu, Teleorman
 2. ARCE Buzău                       Județele: Buzău, Vrancea
 3. ARCE Brașov                      Județele: Brașov, Covasna, Prahova
 4. ARCE Cluj-Napoca                 Județele: Cluj, Sălaj, Maramureș
 5. ARCE Constanța                   Județele: Constanța, Ialomița, Călărași
 6. ARCE Craiova                     Județele: Dolj, Mehedinți, Gorj
 7. ARCE Deva                        Județele: Hunedoara, Arad
 8. ARCE Galați                      Județele: Galați, Brăila, Tulcea
 9. ARCE Iași                        Județele: Iași, Vaslui, Bacău
10. ARCE Oradea                      Județele: Bihor, Satu Mare
11. ARCE Pitești                     Județele: Argeș, Dâmbovița, Olt
12. ARCE Sibiu                       Județele: Sibiu, Alba, Vâlcea
13. ARCE Suceava                     Județele: Suceava, Botoșani, Neamț
14. ARCE Târgu Mureș                 Județele: Mureș, Bistrița-Năsăud, Harghita
15. ARCE Timișoara                   Județele: Timiș, Caraș-Severin
-------------------------------------------------------------------------------------------


ANEXA Nr. 2

AGENȚIA ROMÂNĂ PENTRU CONSERVAREA ENERGIEI
STRUCTURA ORGANIZATORICĂ

........................................


ANEXA Nr. 3

NORMATIV
privind parcul auto pentru Agenția Română pentru Conservarea Energiei

1. Autolaboratoare - câte un autolaborator pentru fiecare filială teritorială
2. Autoturisme     - câte un autoturism pentru fiecare filială teritorială, 
                     în scopul realizării activității de supraveghere a pieței;
                   - un autoturism pentru conducerea Agenției Române pentru Conservarea Energiei

N O T Ă:

Consumul lunar pentru fiecare autoturism este de 300 l/autoturism.
Consumul lunar pentru fiecare autolaborator este de 250 l/autolaborator (benzină) sau de 150 l/autolaborator (motorină).


Marți, 15 octombrie 2024, 05:23

Declinare de raspundere: Informațiile publicate în aceasta rubrică, precum și textele actelor normative nu au caracter oficial.