LEGE nr.379 din 30 septembrie 2003
privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război
![]() |
Textul actului publicat în M.Of. nr. 700/7 oct. 2003 |
![]() |
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
CAPITOLUL I
Dispoziții generale
Art. 1. - Mormintele și operele comemorative de război românești, precum și cele străine situate pe teritoriul României sunt considerate așezăminte social-culturale, fiind supuse regimului juridic stabilit de prezenta lege.
Art. 2. - (1) În sensul prezentei legi, mormintele de război sunt locurile de înhumare a persoanelor care au decedat în timpul și din cauza conflictelor armate ca urmare a îndeplinirii unui serviciu comandat sau voluntar în interesul statului ai căror cetățeni au fost, precum și alte locuri în care se păstrează rămășițele pământești ale acestora.
(2) Mormintele de război pot fi individuale sau comune, izolate ori grupate în cimitire de onoare, parcele de onoare, osuare sau mausolee.
(3) Cimitirele militare sau parcelele militare din cimitirele civile, administrate de către comenduirile de garnizoană, nu sunt considerate, potrivit legii, cimitire sau parcele de onoare.
Art. 3. - Sunt asimilate mormintelor de război:
Art. 4. - (1) Mormintele de război străine situate pe teritoriul României au același regim ca și mormintele de război românești.
(2) Sunt asimilate mormintelor prevăzute la alin. (1) și cele ale prizonierilor și internaților civili de război, cetățeni străini.
Art. 5. - Sunt considerate opere comemorative de război edificiile, monumentele de artă, plăcile și altarele comemorative, troițele, crucile, cenotafurile sau orice alte construcții ori lucrări realizate în memoria celor prevăzuți la art. 2-4.
Art. 6. - Mormintele și operele comemorative de război care sunt înscrise în Lista monumentelor istorice se supun regimului juridic stabilit prin Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, cu modificările ulterioare, precum și dispozițiilor prezentei legi.
Art. 7. - (1) Activitățile și măsurile de protejare a mormintelor și operelor comemorative de război se realizează în interes public și pot constitui cauză de utilitate publică, în condițiile legii.
(2) În sensul prezentei legi, prin protejarea mormintelor și operelor comemorative de război se înțelege ansamblul de măsuri cu caracter științific, juridic, administrativ, financiar, fiscal și tehnic menite să asigure cercetarea, identificarea, inventarierea, clasarea, evidența, conservarea, marcarea, inclusiv paza și întreținerea, restaurarea, strămutarea și punerea în valoare a acestora.
(3) Asupra imobilelor pe care sunt amplasate morminte sau opere comemorative de război se pot aplica servituți de utilitate publică, instituite conform legii.
Art. 8. - (1) Mormintele și operele comemorative de război aparțin fie domeniului public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale, fie sunt proprietate privată a persoanelor fizice sau juridice.
(2) Mormintele și operele comemorative de război proprietate publică a statului sau a unităților administrativ-teritoriale sunt inalienabile, imprescriptibile și insesizabile. Acestea pot fi date în administrarea instituțiilor publice, pot fi concesionate sau închiriate, în condițiile legii, cu avizul Oficiului Național pentru Cultul Eroilor.
Art. 9. - (1) Mormintele și operele comemorative de război aparținând domeniului privat pot face obiectul circuitului civil fără a li se schimba destinația, în condițiile stabilite de prezenta lege.
(2) Imobilele pe care sunt amplasate mormintele și operele comemorative de război, aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat, pot fi vândute numai în condițiile exercitării dreptului de preemțiune al statului sau al unităților administrativ-teritoriale, după caz, prin Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, sub sancțiunea nulității absolute a vânzării. Fac excepție imobilele cu destinație de locuință pe care sunt amplasate plăci comemorative.
(3) Proprietarii, persoane fizice sau juridice, care intenționează să vândă imobilele pe care sunt amplasate morminte ori opere comemorative de război vor înștiința în scris consiliul local al unității administrativ-teritoriale în a cărui rază se află imobilul în cauză.
(4) Consiliile locale ale unităților administrativ-teritoriale vor transmite Oficiului Național pentru Cultul Eroilor înștiințarea prevăzută la alin. (3), în termen de 7 zile de la primirea acesteia.
(5) Termenul de exercitare a dreptului de preemțiune al statului este de 30 de zile de la data înregistrării înștiințării prevăzute la alin. (3) la Oficiul Național pentru Cultul Eroilor.
(6) În cazul în care Oficiul Național pentru Cultul Eroilor nu își exercită dreptul de preemțiune în termenul prevăzut la alin. (5), acest drept se transferă autorităților administrației publice locale, care îl pot exercita într-un termen de 15 zile, calculat de la expirarea termenului prevăzut la alin. (5).
Art. 10. - În cazul în care imobilul pe care se află dispuse morminte și opere comemorative de război nu are proprietar cunoscut, obligațiile ce decurg din prezenta lege revin autorităților administrației publice locale sau centrale, după caz, din unitatea administrativ-teritorială pe al cărei teritoriu este situat imobilul.
Art. 11. - Pentru înființarea sau protejarea mormintelor și operelor comemorative de război, la propunerea Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, pot fi expropriate imobile, în condițiile legii.
CAPITOLUL II
Înființarea și protejarea mormintelor și operelor comemorative de război
Art. 12. - Înființarea de cimitire și parcele de onoare cu morminte românești se face, în condițiile legii, cu aprobarea Oficiului Național pentru Cultul Eroilor.
Art. 13. - Înființarea pe teritoriul României a cimitirelor sau a parcelelor de onoare cu morminte străine se face în conformitate cu prevederile tratatelor internaționale în domeniu la care România este parte, iar în lipsa acestora, prin hotărâre a Guvernului.
Art. 14. - (1) Operele comemorative de război se realizează cu respectarea legislației în domeniul autorizării construcțiilor și cu avizul Oficiului Național pentru Cultul Eroilor.
(2) Construcția operelor comemorative de război străine pe teritoriul României se face cu aprobarea Guvernului.
Art. 15. - Modificarea sau strămutarea mormintelor ori a operelor comemorative de război se face cu avizul Oficiului Național pentru Cultul Eroilor.
Art. 16. - Modificarea suprafețelor pe care sunt amplasate, strămutarea sau reamenajarea mormintelor de război străine, precum și orice intervenție asupra operelor comemorative de război străine aflate pe teritoriul României se fac numai cu aprobarea Guvernului și sub supravegherea Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, în conformitate cu tratatele internaționale, iar în lipsa acestora, prin hotărâre a Guvernului, după ce a fost înștiințat statul interesat și s-au stabilit pe cale diplomatică detaliile unor asemenea intervenții.
Art. 17. - Rămășițele pământești ale persoanelor decedate în condițiile prevăzute la art. 2-4 se înhumează în mod individual, cu excepția cazurilor de forță majoră care impun un mormânt comun. La fiecare mormânt se așază un însemn de căpătâi pe care sunt înscrise date minime de identificare a persoanei decedate. Însemnul de căpătâi este specific religiei celui înhumat și are forma și dimensiunile precizate în normele tehnice prevăzute de Regulamentul de organizare și funcționare a Oficiului Național pentru Cultul Eroilor.
Art. 18. - (1) În scopul asigurării unei protejări adecvate a mormintelor de război se poate proceda la strămutarea acestora.
(2) La reorganizarea, extinderea sau construirea cimitirelor de onoare se vor respecta normele tehnice prevăzute în Regulamentul de organizare și funcționare a Oficiului Național pentru Cultul Eroilor.
(3) Este interzisă înhumarea în cimitirele sau în parcelele de onoare a altor persoane decedate decât cele prevăzute la art. 2-4.
Art. 19. - Toate mormintele de război vor avea asigurată o zonă de protecție. În zona de protecție pot fi instituite servituți de utilitate publică și reglementări speciale de construire prin planurile și regulamentele de urbanism aprobate și avizate conform legii.
Art. 20. - (1) Evidența generală a mormintelor și operelor comemorative de război se ține de către Oficiul Național pentru Cultul Eroilor.
(2) Instituțiile publice și autoritățile administrației publice locale sunt obligate să țină propria evidență a mormintelor și operelor comemorative de război aflate în administrarea sau în proprietatea lor, după caz.
(3) Ministerul Afacerilor Externe, prin reprezentanțele diplomatice sau oficiile consulare, organizează, păstrează și actualizează permanent evidența mormintelor și operelor comemorative de război românești din străinătate.
Art. 21. - Evidența, inventarierea, marcarea, întreținerea, conservarea și restaurarea mormintelor și operelor comemorative de război se realizează în conformitate cu normele tehnice prevăzute în Regulamentul de organizare și funcționare a Oficiului Național pentru Cultul Eroilor.
Art. 22. - Finanțarea activităților de înființare și protejare a mormintelor și a operelor comemorative de război românești se face astfel:
Art. 23. - Întreținerea și marcarea mormintelor și operelor comemorative de război străine, aflate pe teritoriul României, se realizează de către autoritățile administrației publice, potrivit legii și în conformitate cu tratatele internaționale la care România este parte.
Art. 24. - În funcție de importanța și de amploarea lucrărilor de înființare sau de protejare a mormintelor și operelor comemorative de război românești și străine, aflate pe teritoriul național, Oficiul Național pentru Cultul Eroilor poate susține finanțarea sau cofinanțarea acestora din bugetul propriu.
CAPITOLUL III
Oficiul Național pentru Cultul Eroilor
Art. 25. - (1) Se înființează Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, organ de specialitate al administrației publice centrale cu personalitate juridică, în subordinea Secretariatului General al Guvernului.
(2) Organizarea și funcționarea Oficiului Național pentru Cultul Eroilor se fac prin regulament de organizare și funcționare aprobat prin hotărâre a Guvernului, inițiată de Secretariatul General al Guvernului și de Ministerul Apărării Naționale.
(3) Oficiul Național pentru Cultul Eroilor este condus de un director numit prin ordin al ministrului pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, în conformitate cu dispozițiile legale.
(4) Numărul maxim de posturi ale Oficiului Național pentru Cultul Eroilor va fi stabilit prin Regulamentul de organizare și funcționare a Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, aprobat prin hotărâre a Guvernului. Structura posturilor pe compartimente, statul de funcții și structura de personal se aprobă prin ordin al ministrului pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului.
(5) Oficiul Național pentru Cultul Eroilor își întocmește proiect de buget propriu care se prevede distinct în bugetul Secretariatului General al Guvernului.
Art. 26. - Oficiul Național pentru Cultul Eroilor are următoarele atribuții:
Art. 27. - (1) Oficiul Național pentru Cultul Eroilor are în administrare, potrivit legii, bunuri mobile și imobile aparținând domeniului public sau privat al statului.
(2) Oficiul Național pentru Cultul Eroilor poate folosi pentru desfășurarea activității sale bunuri materiale primite de la persoane fizice și juridice sub formă de donații și sponsorizări, cu respectarea dispozițiilor legale în vigoare.
Art. 28. - Bunurile de orice fel, importate de Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, folosite pentru construcția, întreținerea sau decorarea mormintelor de război și cimitirelor militare sau a operelor comemorative de război, sunt scutite de la plata taxelor cuvenite bugetului. Acțiunile în justiție pentru valorificarea drepturilor de orice natură ale Oficiului Național pentru Cultul Eroilor sunt scutite de taxă de timbru.
Art. 29. - În timp de război Oficiul Național pentru Cultul Eroilor trece în subordinea Ministerului Apărării Naționale.
CAPITOLUL IV
Responsabilitățile autorităților administrației publice centrale și locale și ale proprietarilor de imobile pe care se află amplasate morminte sau opere comemorative de război
Art. 30. - Ministerul Culturii și Cultelor are următoarele atribuții:
Art. 31. - Ministerul Afacerilor Externe are următoarele atribuții:
Art. 32. - Ministerul Apărării Naționale are următoarele atribuții:
Art. 33. - Ministerul Administrației și Internelor are următoarele atribuții:
Art. 34. - Ministerul Transporturilor, Construcțiilor și Turismului emite, în conformitate cu dispozițiile legale, avize de specialitate pentru mormintele și operele comemorative de război nou-înființate.
Art. 35. - Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului are următoarele atribuții:
Art. 36. - Consiliile județene și Consiliul General al Municipiului București au următoarele atribuții:
Art. 37. - Consiliile locale ale comunelor, orașelor și sectoarelor municipiului București au următoarele atribuții:
Art. 38. - În scopul protejării mormintelor și operelor comemorative de război, proprietarii și titularii dreptului de administrare sau ai altor drepturi reale asupra acestora sunt obligați:
CAPITOLUL V
Comemorarea eroilor neamului
Art. 39. - Se proclamă Ziua Eroilor, sărbătoare națională a poporului român, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paști, Ziua Înălțării Domnului Isus Hristos, potrivit tradiției românești.
Art. 40. - În capitala României se păstrează Mormântul Ostașului Necunoscut, care amintește de eroii anonimi căzuți pentru binele patriei.
Art. 41. - Mormântul Ostașului Necunoscut este administrat de Consiliul General al Municipiului București.
Art. 42. - (1) La Mormântul Ostașului Necunoscut se depun flori, jerbe sau coroane de flori.
(2) Flacăra de candelă arde în permanență și nu poate fi stinsă sau reaprinsă decât cu aprobarea Guvernului României.
Art. 43. - (1) La Mormântul Ostașului Necunoscut Guvernul organizează ceremonii oficiale de Ziua Națională a României, Ziua Eroilor și Ziua Armatei. În aceste zile orice alte activități comemorative sunt permise numai după terminarea ceremoniei oficiale.
(2) Instituțiile statului pot organiza ceremonii oficiale la Mormântul Ostașului Necunoscut cu prilejul altor date importante pentru istoria națională, cu ocazia unor vizite ale unor delegații străine și a altor acțiuni oficiale, cu înștiințarea Comenduirii Garnizoanei București.
Art. 44. - (1) Cetățenii români decedați în condițiile prevăzute la art. 2 alin. (1) și la art. 3 se comemorează fără nici un fel de discriminare.
(2) Fiecare dintre cei decedați trebuie comemorat individual, după nume, fie pe însemnul de căpătâi, fie printr-o inscripție pe un însemn memorial comun.
Art. 45. - (1) Festivitățile din țară și din străinătate, dedicate memoriei eroilor României, se desfășoară pe baza unui program elaborat de Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, în colaborare cu toate instituțiile statului care pot contribui la asigurarea caracterului solemn al activităților din Ziua Eroilor și la buna lor desfășurare.
(2) Personalitățile din conducerea statului vor fi prezente la locurile reprezentative și cu mare încărcătură simbolică pentru sacrificiul făcut de cetățenii țării pentru dobândirea și păstrarea independenței naționale, a unității statale, pentru apărarea suveranității naționale, menținerea ordinii de drept și siguranței naționale.
(3) Autoritățile administrației publice locale vor organiza programe proprii de comemorare cu sprijinul și cu participarea reprezentanților autorităților centrale și ai cultelor religioase din teritoriu.
(4) Festivitățile de comemorare vor fi programate să înceapă după oficierea serviciului religios în lăcașurile de cult.
(5) Activitățile pentru comemorarea eroilor României în străinătate sunt organizate de către Ministerul Afacerilor Externe, prin reprezentanțele diplomatice sau oficiile consulare ale României care își desfășoară activitatea în statele respective, în colaborare cu alte instituții sau organizații interesate, după caz.
Art. 46. - Finanțarea activităților de comemorare a eroilor se face din bugetul de stat prin bugetul Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, pentru activitățile organizate de acesta, din bugetele unităților administrativ-teritoriale, pentru activitățile organizate de acestea, sau din resursele proprii ale altor categorii de organizatori, după caz.
CAPITOLUL VI
Sancțiuni
Art. 47. - Încălcarea dispozițiilor prezentei legi atrage, după caz, răspunderea administrativă, contravențională, civilă sau penală.
Art. 48. - Constituie contravenții la regimul mormintelor și operelor comemorative de război:
Art. 49. - Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac de către primar și împuterniciții acestuia, precum și de către reprezentanții Oficiului Național pentru Cultul Eroilor.
Art. 50. - Contravențiilor prevăzute la art. 49 le sunt aplicabile dispozițiile Ordonanței Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările ulterioare.
CAPITOLUL VII
Dispoziții tranzitorii și finale
Art. 51. - Organizațiile neguvernamentale cu personalitate juridică de drept privat fără scop lucrativ care au ca obiect de activitate protejarea mormintelor și operelor comemorative de război vor continua să funcționeze cu respectarea dispozițiilor prezentei legi.
Art. 52. - Oficiul Național pentru Cultul Eroilor va prelua de la Muzeul Militar Național în administrare Arhiva "Cultul Eroilor", în termen de 90 de zile de la înființarea sa.
Art. 53. - În termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Guvernul va aproba, prin hotărâre, Regulamentul de organizare și funcționare a Oficiului Național pentru Cultul Eroilor.
Art. 54. - (1) Prezenta lege intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) Pe aceeași dată se abrogă Decretul Consiliului de Stat nr.117 din 23 octombrie 1975 privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război, publicat în Buletinul Oficial, Partea I, nr. 111 din 30 octombrie 1975, Legea nr. 48/1995 privind proclamarea Zilei Eroilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.107 din 31 mai 1995, precum și orice alte dispoziții contrare.
Această lege a fost adoptată de Senat în ședința din 26 iunie 2003, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituția României.
p. PREȘEDINTELE SENATULUI,
DORU IOAN TĂRĂCILĂ
Această lege a fost adoptată de Camera Deputaților în ședința din 9 septembrie 2003, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituția României.
PREȘEDINTELE CAMEREI DEPUTAȚILOR
VALER DORNEANU
București, 30 septembrie 2003.
Nr. 379.
Declinare de raspundere: Informațiile publicate în aceasta rubrică, precum și textele actelor normative nu au caracter oficial.