Moțiuni parlamentare
CONTROL PARLAMENTAR
Moțiuni de cenzură
Camera Deputatilor si Senatul, în sedinta comuna, pot retrage încrederea acordata Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.
Motiunea de cenzura poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor si se comunica Guvernului la data depunerii.
Motiunea de cenzura se dezbate dupa 3 zile de la data când a fost prezentata în sedinta comuna a celor doua Camere.
Daca motiunea de cenzura a fost respinsa, deputatii si senatorii care au semnat-o nu mai pot initia, în aceeasi sesiune, o noua motiune de cenzura, cu exceptia cazului în care Guvernul îsi angajeaza raspunderea potrivit articolului 114 din Constitutia României.
Moțiuni simple
Camera Deputatilor sau Senatul poate adopta o motiune simpla prin care sa-si exprime pozitia cu privire la o problema de politica interna sau externa ori, dupa caz, cu privire la o problema ce a facut obiectul unei interpelari.
Motiunea poate fi initiata de cel putin 50 de deputati.
Presedintele Camerei nu va lua în considerare motiunile care nu îndeplinesc aceste cerinte si nici pe cele care vizeaza finalitati specifice motiunii de cenzura.
Pâna la încheierea dezbaterii unei motiuni un deputat care a semnat-o nu mai poate semna alte motiuni în aceeasi problema.
Motiunile trebuie sa fie motivate si se depun la presedintele Camerei în cursul sedintelor publice. Dupa primirea motiunii presedintele Camerei o comunica de îndata Guvernului si o aduce la cunostinta Camerei, dupa care dispune afisarea ei la sediul Camerei Deputatilor.
Presedintele Camerei stabileste data dezbaterii motiunii, care nu poate depasi 6 zile de la înregistrarea acesteia, înstiintând Guvernul în acest sens. Motiunile privind probleme de politica externa se supun dezbaterii numai însotite de avizul Comisiei pentru politica externa si cu consultarea Ministerului Afacerilor Externe.
Dezbaterea motiunii se face cu respectarea dispozitiilor privind desfasurarea sedintelor din Regulamentul Camerei Deputatilor si se aproba cu votul majoritatii deputatilor prezenti.
Dupa începerea discutarii motiunii deputatii nu îsi pot retrage adeziunea la motiune, dezbaterea urmând a se încheia prin supunerea la vot a motiunii de catre presedintele Camerei.
La motiunile prezentate nu pot fi propuse amendamente.