|
Structură și atribuții |
Potrivit prevederilor art.46 litera e) din Regulamentul Camerei Deputaților, republicat, membrii Comisiei pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale, la propunerea Biroului comisiei, au hotărât, în ședința Comisiei din 25 februarie 2009, constituirea unei "Subcomisii pentru problemele romilor".
Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană au apărut numeroase probleme legate de migrația cetățenilor români în străinătate, în foarte multe cazuri legate de situații neplăcute în care au fost implicați cetățeni români de etnie romă și care au dus la deteriorarea imaginii țării noastre în plan extern. De asemenea, prin plecarea la muncă în străinătate a numeroși cetățeni români, copii rămași în țară au ajuns să abandoneze școala sau să se confrunte cu situații deloc plăcute, pe care nu întotdeauna autoritățile statului le-au putut rezolva.
Sfera de activitate a acestei Subcomisii va fi de monitorizare a problemelor cu care se confruntă cetățenii români de etnie romă în plan intern și internațional, de promovarea și respectarea drepturilor copiilor romi și nu numai, prin colaborare cu instituțiile statului, cu organizații guvernamentale și neguvernamentale din țară și străinătate, activități în domeniul discriminării, protecției copilului și egalității de șanse.
Subcomisia își propune, să contribuie la promovarea, în plan legislativ și nu numai, a inițiativelor legislative și a propunerilor viabile de măsuri sociale care să îmbunătățească atât situația cetățenilor romi, precum și imaginea României în lume.
Subcomisia își propune, de asemenea, să colaboreze cu autoritățile din țară și cu comisii similare din parlamentele țărilor Uniunii Europene pe problema romilor, în vederea ameliorării situației în care aceștia se află, de cele mai multe ori din cauza apartenenței la această etnie, date fiind numeroasele probleme cu care ne confruntăm în prezent, în ceea ce privește respectarea drepturilor omului.
|