Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Parlamentul României > Delegatii parlamentare > APF > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

Delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei
Comunicat de presa din 22 martie 2018
COMUNICAT DE PRESĂ ^Privind participarea la conferința cu tema Le modèle culturel francophone de la Roumanie centenaire. 25 ans de Francophonie institutionnalisée en Roumanie
(sediul MAE, Sala „Gafencu”, 21 martie 2018)

Cu ocazia Zilei Internaționalei a Francofoniei, în data de 21 martie 2018, președintele Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei (APF), doamna deputat Simona Bucura-Oprescu, și domnul deputat Sorin Cîmpeanu, membru al Delegației, președinte al Agenției Universitare a Francofoniei și președinte al Consiliului Național al Rectorilor, au participat la sediul MAE, la Conferința cu tema Le modèle culturel francophone de la Roumanie centenaire - 25 ans de Francophonie institutionnalisée en Roumanie.


În sesiunea de deschidere au avut alocuțiuni: Ministrul Afacerilor Externe, domnul Teodor Meleșcanu, reprezentantul personal al Președintelui României pentru Francofonie, domnul Sergiu Nistor, directorul Biroului Regional al Organizației Internaționale a Francofoniei pentru Europa Centrală și de Est, doamna Rennie Yotova, și Rectorul Universității din București, domnul Mircea Dumitru.
În Sesiunea “25 ans de francophonie institutionnalisée en Roumanie” au intervenit: dr. Pavel Nastase, președinte al Institutului Național de Administrație, Prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu, președintele Agenției Universitare a Francofoniei (AUF), domnul Mohamed Ketata, director regional pentru Europa centrală și de Est-AUF, E.S. doamna Rana Mokaddem, Ambasadoarea Republicii Libaneze în România și Președinta Grupului Ambasadelor, Delegațiilor și Institutelor Francofone de la București (GADIF), Conf. univ. dr. Simona Ioan, fost ambasador al României în Senegal și Regatul Maroc.
În intervenția sa, președintele Agenției Universitare a Francofoniei, domnul Sorin Cîmpeanu, și-a exprimat bucuria de a celebra Ziua Internațională a Francofoniei alături de principalii actori francofoni. Domnia sa, în tripla calitate de membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei, președinte al Agenției Universitare a Francofoniei și președinte al Consiliului Național al Rectorilor, a reafirmat implicarea deplină în promovarea valorilor francofone.
A fost amintită organizarea de către Camera Deputaților, în luna mai, la București, la Palatul Parlamentului, a Conferinței Președinților Delegațiilor parlamentare membre ale Adunării Parlamentare a Francofoniei din Regiunea Europa.
Un aspect foarte important relevat a fost legat de studiul limbii franceze în România, și anume că 30 % din studenții străini înmatriculați în universitățile românești urmează programe de studii integral în limba franceză, apreciind că potențialul de creștere este foarte important, adăugând că deținerea de către România a Președinției celei mai mari rețele academice la nivel mondial se constituie într-o onoare pentru universitățile românești, dar și într-o imensă responsabilitate.
Domnul Sorin Cîmpeanu a precizat că provocări majore incluse în noua strategie AUF (2017-2021), precum creșterea calității în educație, în cercetare științifică și în guvernanța universităților, consolidarea parteneriatului între lumea universitară și mediul socio-economic, în beneficiul angajabilității absolvenților și consolidarea rolului universităților din perspectiva dezvoltării locale și regionale, se constituie în tot atâtea priorități pentru universitățile românești, dar și pentru alte rețele academice relevante la nivel mondial, precum Asociația Internațională a Universităților (IAU) și Asociația Europeană a Universităților (EUA).
Președintele Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei, doamna deputat Simona Bucura-Oprescu a intervenit în cadrul conferinței, afirmând că participăm la un eveniment care celebrează 25 de ani de raporturi instituționale ale României în cadrul Francofoniei.
Raporturile reale au o dimensiune cronologică, politică, umană mult mai amplă, redate de Nicolae Titulescu, fondatorul Societății Națiunilor, cu acuratețe, care spunea:" Atunci când e vorba de România și Franța e greu să separi sentimentul de rațiune. Quand il s'agit de la Roumanie et de la France, il est difficile de séparer le coeur de la raison."
"Sunt deputat al României, ales în Argeș, județ în care avem dimensiune istorică a Francofoniei prin oameni politici formați în Franța secolului al XIX-lea, în special familiile Golescu și Brătianu.
În secolul luminilor, secolul națiunilor, ideile reformatoare ale Revoluției franceze au fost preluate atât de Golești, cât și de Brătieni, care, cu ajutorul Franței, au contribuit la constituirea statului român modern și la crearea României Mari la 1 decembrie 1918.
În Argeș, Francofonia istorică și culturală este dublată de Francofonia economică, cel mai important investitor francez în România, RENAULT, producând automobile la Mioveni, exportate în toată lumea.
Sunt un parlamentar tânăr, care a avut șansa ca în 2015 să devină membru al Programului Tineri Parlamentari Francofoni finanțat de Adunarea Parlamentară a Francofoniei. Săptămâna trecută m-am întors din a patra misiune de formare din cadrul acestui Program, desfășurată în Africa, în Senegal și Madagascar.
În ambele țări am avut șansa de a întâlni președintele Adunării Naționale, președintele Senatului, prim-ministrul, președintele țării. În Senegal calitatea elitelor, înțelepciunea acestora - domnul Abdou Diouf, doamna Penda Mbow, domnul Ibrahima Thioub- sunt absolut remarcabile. Atât în Senegal, cât și în Madagascar am întâlnit la nivelul decidenților oameni formați în România, cunoscători și iubitori de România, cu valențe care așteaptă să fie puse în valoare. România și românii sunt "foarte vii" în percepția publică a populației atât din Senegal, cât și din Madagascar. Am întâlnit în Madagascar o piteșteancă voluntar la Organizația Internațională a Francofoniei. Concluzia mea este că francofonii vorbesc aceeași limbă, dar, mai ales, împărtășesc aceleași valori. Prin urmare, în această mare comunitate francofonă, printr-o cunoaștere mai apropiată și mai atentă a istoriei, culturii, economiei fiecărei țări membre a Organizației Internaționale a Francofoniei, putem găsi soluții în beneficiul cetățenilor țărilor francofone."
La această conferință au mai participat ambasadori și diplomați din Grupul Ambasadelor, Delegațiilor și Institutelor Francofone de la București (GADIF), reprezentanți ai mediului academic, studenți și cercetători francofoni care au obținut bursa Eugen Ionescu oferită de MAE.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 5 februarie 2023, 15:57
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro