Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Parlamentul României > Delegatii parlamentare > APF > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

Delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei
Comunicat de presa din 12 iulie 2018
COMUNICAT DE PRESĂ ^
primit de la Direcția pentru relații cu organizațiile internaționale și UE
Participarea la cea de-a 44-a Sesiune a Adunării Parlamentare a Francofoniei
Québec, Canada, 7-10 iulie 2018

În perioada 7-10 iulie 2018 a avut loc, în Québec, Canada, cea de-a 44-a Sesiune a Adunării Parlamentare a Francofoniei (APF), la care, din partea Delegației Parlamentului României la APF au participat: domnul deputat Sorin Mihai Cîmpeanu, care a condus delegația, membru al Comisiei APF pentru educație, comunicații și cultură, președinte al Agenției Universitare a Francofoniei (AUF), domnul deputat Constantin Codreanu, membru al Comisiei politice a APF, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării a Camerei Deputaților, doamna deputat Cristina-Ionela Iurișniți, membră a Rețelei Femeilor Parlamentare a APF și raportor la Sub-comisia pentru educație a APF, președinta Comisiei pentru egalitate de șanse pentru femei și bărbați a Camerei Deputaților.

^
Sesiunea plenară ce a avut ca temă Bune practici ale parlamentelor în era digitală, a reunit 300 parlamentari din 58 secțiuni ale APF.
În zilele de 7 și 8 iulie a.c., s-au desfășurat reuniunea Rețelei femeilor parlamentare membre ale APF și reuniunile celor patru comisii, fiind dezbătute proiecte de raport și de rezoluții pe teme de interes din spațiul francofon, precum: promovarea egalității de gen în era digitală, acțiuni de promovare a tinerilor în țările francofone, mobilitatea studenților francofoni, misiuni de menținere a păcii etc.
În dubla calitate de Președinte al Agenției Universitare a Francofoniei și membru al Delegației Parlamentului României la APF, domnul deputat Sorin Mihai Cîmpeanu a propus, în cadrul Comisiei APF pentru educație, comunicații și cultură, elaborarea unui raport privind stadiul actual al cooperării dintre APF și AUF, propunere ce a fost acceptată de membrii comisiei.
În zilele de 9 și 10 iulie a.c. a avut loc sesiunea plenară. În cadrul ceremoniei de deschidere au luat cuvântul domnul Jacques Chagnon, Președintele Adunării Naționale din Québec și Președinte al APF, domnul Sébastien Proulx, Ministrul Educației din Québec, doamna Michaëlle Jean, Secretar general al Organizației Internaționale a Francofoniei și domnul Jacques Krabal, Secretar general parlamentar al APF.
În cadrul sesiunii dedicate audierii doamnei Secretar general al OIF, domnia sa a răspuns întrebării adresate din partea delegației parlamentare române de către domnul deputat Sorin Mihai Cîmpeanu, referitoare la revigorarea utilizării limbii franceze la nivelul Uniunii Europene în contextul BREXIT, amintind de recenta Declarație adoptată la Conferința de la București, din luna mai 2018, a Președinților de delegații parlamentare din Regiunea Europa și la măsurile concrete pe care OIF le are în vedere în acest sens.
Parlamentarii francofoni au adoptat 14 rezoluții ce au avut drept teme: protecția datelor personale, Francofonia economică, educația în spațiul francofon, sistemele de sănătate, criza migranților, lupta împotriva radicalismului religios, finanțarea TV5Monde etc.
Membrii Programului Tineri Parlamentari Francofoni au susținut constituirea Rețelei Tineri parlamentari francofoni în cadrul organizației, inițiativa fiind aprobată de parlamentarii francofoni. Acest proiect foarte apreciat la nivelul APF are printre inițiatori pe doamna deputat Simona Bucura Oprescu, Președinta Delegației Parlamentului României la APF.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 5 februarie 2023, 16:59
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro