Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Parlamentul României > Delegatii parlamentare > APF > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

Delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei
Comunicat de presa din 13 martie 2019
COMUNICAT DE PRESĂ ^
primit de la Direcția generală afaceri externe și protocol
privind întrevederea membrilor Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei cu Secretarul general al Organizației Internaționale a Francofoniei, E.S. doamna Louise Mushikiwabo

Doamna deputat Simona Bucura-Oprescu, președintele Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei, alături de membri ai Delegației, a avut marți, 12 martie 2019, la Palatul Parlamentului, o întrevedere cu E.S. doamna Louise Mushikiwabo, Secretarul general al Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF), aflată în România în prima sa vizită oficială de la preluarea mandatului.

^
Din partea Delegației Parlamentului României la APF au participat, alături de doamna deputat Simona Bucura-Oprescu, domnul deputat Sorin Cîmpeanu, președintele Agenției Universitare a Francofoniei, doamna deputat Cristina-Ionela Iurișniți, domnii deputați Ștefan Mușoiu și Constantin Codreanu.
Președintele Delegației a felicitat înaltul oficial pentru acest mandat deosebit de important, în numele întregii delegații parlamentare române, asigurând de întregul sprijin în identificarea instrumentelor optime de colaborare în promovarea Francofoniei.
Domnia sa a relevat implicarea parlamentarilor membri ai Delegației la nivelul APF, amintind de organizarea la București, în perioada 20-22 mai 2018, a Conferinței Președinților delegațiilor parlamentare membre ale APF din Regiunea Europa, anul 2018 fiind foarte important pentru România, prin celebrarea Centenarului Marii Uniri, 50 de ani de Francofonie economică și 25 de ani de Francofonie instituțională.
Declarația de la București privind promovarea limbii franceze în instituțiile europene în contextul BREXIT, adoptată la Conferința președinților delegațiilor parlamentare membre ale APF din Regiunea Europa, a reprezentat un pas important în demersurile Francofoniei europene, ținând cont de viitoarele alegeri europarlamentare și de intensificarea acțiunilor concrete în favoarea limbii franceze. De aceea, a fost creat un Grup de lucru privind monitorizarea implementării dispozițiilor Declarației, din care face parte domnul deputat Sorin Cîmpeanu.
Totodată, doamna deputat Bucura-Oprescu a subliniat excelenta colaborare cu reprezentanții instituțiilor francofone cu sediul la București.
Secretarul general al Francofoniei, E.S. doamna Louise Mushikiwabo, a mulțumit membrilor Delegației parlamentare române pentru întreaga implicare la nivelul APF, afirmând că România nu este doar un stat-far în regiune, ci și țara francofonă care poate mobiliza. Colaborarea dintre Organizația Internațională a Francofoniei și Adunarea Parlamentară a Francofoniei poare fi consolidată și cu sprijinul parlamentarilor români.
Doamna Secretar general a concluzionat că o mare responsabilitate revine parlamentarilor francofoni români în a se apropia mai mult de cetățeni, în a face cunoscute valorile și demersurile concrete ale tuturor operatorilor francofoni, având în vedere că, în 2020, se vor celebra 50 ani de Francofonie.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 5 februarie 2023, 17:02
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro