Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Parlamentul României > Delegatii parlamentare > APF > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

Delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei
Comunicat de presa din 18 aprilie 2019
COMUNICAT DE PRESĂ ^
privind participarea la Conferința Președinților de delegații parlamentare membre ale Adunării Parlamentare a Francofoniei (APF) din Regiunea Europa, Atena, Grecia, 14-16 aprilie

Doamna deputat Simona Bucura-Oprescu, președinta Delegației Parlamentului României la APF a participat, în perioada 14-16 aprilie 2019, la Conferința Președinților de delegații parlamentare membre ale Adunării Parlamentare a Francofoniei (APF) din Regiunea Europa, desfășurată la Atena, la invitația delegației parlamentare elene la APF.

În cadrul ceremoniei de deschidere, au susținut alocuțiuni: domnul Jean-Paul Wahl, Șeful Misiunii Regionalei Europa a APF, domnul Jacques Krabal, Secretar general parlamentar al APF, doamna Sia Anagnostopoulou, Ministru delegat pentru afaceri europene, domnul Georgios Varememos, Vicepreședinte al Parlamentului Elen, doamna Afroditi Stampouli, Președinta Delegației parlamentare elene la APF.
Parlamentarii din 18 delegații parlamentare francofone din Regiunea Europa a APF au discutat cu privire la rolul limbii franceze și al multilingvismului în instituțiile europene, conform Declarației de la București, adoptate în luna mai 2018.
Președintele Delegației franceze la APF, domnul Bruno Fuchs, a prezentat, în numele Grupului de lucru privind promovarea limbii franceze, din care face parte domnul deputat Sorin Cîmpeanu, membru al Delegației române la APF și Președinte al Agenției Universitare a Francofoniei, concluziile Misiunii parlamentare de informare cu privire la utilizarea limbii franceze în instituțiile europene și revalorizarea multilingvismului în urma Brexit.
Secretarul general al APF, domnul Jacques Krabal, a propus organizarea unei delegații din partea APF și OIF, în România, până la finalul Președinției țării noastre la Consiliul Uniunii Europene, care să aibă discuții, prin intermediul Delegației Parlamentului României la APF, la nivel de Prim Ministru și de Ministru de externe, cu privire la consolidarea utilizării limbii franceze în instituțiile europene în contextul Brexit.
Domnia sa a reiterat necesitatea unei strategii politice comune la nivel de șefi de state și de guverne, parlamente francofone, pentru o acțiune coordonată și o cooperare susținută.
La sesiunea dedicată activităților de promovare a Francofoniei în Grecia au intervenit reprezentanți ai diverselor instituții francofone, precum și ai francofonilor eleni din mediul economic, academic și cultural. De asemenea, președintele Comunității congoleze din Grecia s-a adresat parlamentarilor francofoni pentru susținerea unei mai bune integrări datorată limbii franceze.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 5 februarie 2023, 15:23
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro