Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Parlamentul României > Delegatii parlamentare > APF > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

Delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei
Comunicat de presa din 11 iulie 2019
COMUNICAT DE PRESĂ ^
privind participarea la cea de-a 45-a Sesiune a Adunării Parlamentare a Francofoniei (APF) Abidjan, Coasta de Fildeș, 6-9 iulie 2019

În perioada 6-9 iulie 2019, s-a desfășurat, la Abidjan, Coasta de Fildeș, cea de-a 45-a Sesiune a Adunării Parlamentare a Francofoniei (APF), ce a reunit 300 de parlamentari din 51 de secțiuni ale APF.

^
Delegația Parlamentului României la APF a fost reprezentată de: doamna deputat Simona Bucura-Oprescu, Președinta Delegației, membră a Comitetului Director al Rețelei femeilor parlamentare a APF, membră a Rețelei Tinerilor parlamentari francofoni, membră a Comisiei APF pentru cooperare și dezvoltare; domnul deputat Sorin Mihai Cîmpeanu, membru al Comisiei APF pentru educație, comunicații și cultură, Președinte al Agenției Universitare a Francofoniei (AUF), și domnul deputat Ștefan Mușoiu, membru al Comisiei politice a APF.
În cadrul sesiunii au avut loc: reuniunea Rețelei femeilor parlamentare membre ale APF, reuniunea Rețelei Tinerilor parlamentari francofoni, reuniuni ale celor patru comisii ale APF.
În cadrul Rețelei femeilor parlamentare, în data de 6 iulie a.c., doamna deputat Simona Bucura-Oprescu, Președinta Delegației, a fost aleasă pentru un nou mandat de doi ani ca membră a Comitetului Director al acestei Rețele.
În data de 7 iulie a.c., parlamentarii români au participat la reuniunile Comisiilor din care fac parte.
În zilele de 8 și 9 iulie a.c., au avut loc dezbaterile în plenul Adunării. La ceremonia de deschidere au intervenit: domnul Amadou Soumahoro, Președintele Adunării Naționale din Coasta de Fildeș, domnul François Paradis, Președintele Adunării Naționale din Québec și Președintele APF, doamna Louise Mushikiwabo, Secretar general al Francofoniei.
Tema dezbaterii generale din acest an a fost: Parlamentele și consolidarea democrației, parlamentarii francofoni având ocazia să prezinte informații și schimburi de bune practici în domeniul democrației.
Doamna deputat Simona Bucura-Oprescu, a intervenit pe tema de dezbatere, subliniind rolul definitoriu pe care îl au tinerii în consolidarea democrației, prin implicarea activă a acestora în viața politică. Cu această ocazie, Președinta Delegației parlamentare române a salutat crearea Rețelei APF a Tinerilor parlamentari francofoni, din care face parte. Această strategie de implicare a tinerilor reprezintă o provocare pentru asigurarea durabilității instituțiilor la nivel național și internațional.
În continuare, doamna deputat Bucura-Oprescu a prezentat parlamentarilor francofoni acțiuni concrete pe care Camera Deputaților le întreprinde pentru familiarizarea tinerilor români de la o vârstă fragedă, și anume: activitatea Centrului de educație și publicații, înființat în 2007, care derulează un program de vizite educative dedicate elevilor, în care aceștia primesc informații referitoare la funcționarea Camerei Deputaților, rolul deputaților și funcționarea procesului legislativ. De asemenea, a fost prezentat Programul de internship la Camera Deputaților, inclusiv cel din perioada dimensiunii parlamentare a Președinției române a Consiliului Uniunii Europene, din primul semestru al anului 2019. Două evenimente foarte importante organizate la Camera Deputaților sunt: Parlamentului Tinerilor și Parlamentul copiilor.
O dimensiune deosebit de importantă în consolidarea democrației este cea legată de transparența procesului decizional și accesul la informații. Astfel, conceptul de parlament deschis și accesul digitalizat la informații reprezintă aspecte definitorii în consolidarea procesului democratic. Doamna deputat a relevat că România este unul din liderii europeni în viteza pe Internet, prin investiții susținute în infrastructura de telecomunicații, iar 89% dintre români urmăresc știrile utilizând telefonul mobil.
În finalul intervenției, Președinta Delegației a reiterat importanța colaborării dintre parlamentele francofone și a schimbului de bune practice pentru consolidarea democrației, precum și cooperarea dintre APF și operatorii Francofoniei în implicarea tinerei generații în viața politică, utilizând instrumentele digitale în serviciul cetățenilor.
Parlamentarii francofoni au aprobat aderarea la APF a Polineziei franceze, ca membră a organizației, și modificarea statutului Serbiei din observator în membru asociat, au adoptat 13 rezoluții având ca teme: guvernarea digitală, corupția ca obstacol în dezvoltarea eonomică, mobilitatea studenților, situația femeilor și tinerelor refugiate etc., precum și, în premieră, două propuneri de legi cadru pentru înregistrarea obligatorie, gratuită a nașterilor și pentru protecția datelor personale.
În cadrul sesiunii plenare, domnul Amadou Soumahoro, Președintele Adunării Naționale din Coasta de Fildeș, a fost ales noul Președinte al APF, iar domnul Darrell Samson, deputat Canadian, Prim Vicepreședinte.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 5 februarie 2023, 15:50
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro