Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Parlamentul României > Delegatii parlamentare > AIO > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

Delegația Camerei Deputaților la Adunarea Interparlamentară a Ortodoxiei
Comunicat de presa din 09 decembrie 2022
COMUNICAT DE PRESĂ ^
primit de la Direcția pentru relații cu organizațiile internaționale și UE

Joi, 8 decembrie 2022, la Palatului Parlamentului, Camera Deputaților a găzduit lansarea ediției în limba română a volumului “Sfânta Sofia - Bisericile înțelepciunii lui Dumnezeu în lume".


Volumul aduce în atenția cititorilor lăcașuri de cult reprezentative închinate Înțelepciunii lui Dumnezeu, începând cu Hagia Sofia de la Constantinopol și continuând cu alte treizeci și șase de biserici din Scoția și până în China. Acesta a fost publicat până acum în nouă limbi: arabă, bulgară, engleză, greacă, italiană, română, rusă, sârbă și ucraineană. Ediția în limba română a volumului a fost tradusă și editată cu sprijinul Uniunii Elene din România.
La eveniment au fost prezente delegații parlamentare membre ale Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei din Grecia, Cipru, Georgia, Egipt, Iordania și Palestina.
În sesiunea introductivă au luat cuvântul domnul Daniel Suciu, vicepreședinte al Camerei Deputaților, domnul Sergiu Nistor, consilier prezidențial, și domnul Valentin-Sorin Costreie, consilier de stat la Cancelaria Prim-ministrului Guvernului României. Patriarhul României a transmis un mesaj prin intermediul părintelui consilier patriarhal Michael Tița.
Gazda evenimentului, domnul deputat Ioan Vulpescu, șeful Delegației Camerei Deputaților la AIO, a luat cuvântul în deschidere exprimându-și, între altele, speranța că traducerea volumului dedicat Bisericilor Înțelepciunii lui Dumnezeu și evenimentele aferente de pe parcursul acestui an vor constitui un preambul pentru aniversarea a trei decenii ale AIO în 2023. Subliniind unitatea câștigată prin credință, domnul deputat Vulpescu a afirmat că „diferențele confesionale dintre noi traduc cea mai mare asemănare, aceea de a avea in inimă și mintea noastră credință.”
Prezentarea volumului a fost realizată de domnul Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române.
Consilierul special al A.I.O., domnul Kostas Mygdalis, a făcut o scurtă trecere în revistă a principalelor realizări ale organizației în cei treizeci de ani de la înființare, atât în plan politic, cât și în plan ecumenic și spiritual.
În discursul de încheiere, domnul Dr. Maximos Charakopoulos, Secretarul general al A.I.O, a făcut referire la transformările recente ale Bisericii Sfânta Sofia din orașul Constantinopol, care, în evaluarea domniei sale, conduc la o degradare accelerată a acestui lăcaș înscris în catalogul oficial al monumentelor protejate de UNESCO.
De asemenea, participanții la eveniment au avut ocazia să vizioneze și expoziția fotografiilor câștigătoare la concursul “Biserica Sfânta Sophia”, realizată sub îngrijirea secretariatului internațional al A.I.O.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 25 iulie 2024, 12:22
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro