Curriculum Vitæ
Activité parlementaire
2020-present (dep.)
initiatives legislatives
questions et interpellations
discours
vote
declaration de fortune
declaration d'interêts
2016-2020 (dep.)
 
Vous êtes ici: Home > Législature 2020-présent > Chambre des Députés > Alexandru-Ioan Andrei > Communiqués de presse Versiunea pentru printare


primit de la Grupul parlamentar al PNL
Inițiativă legislativă ce introduce, pentru regimul contravențiilor, un termen clar de punere în aplicare a hotărârilor judecătorești

Pentru a corecta un vid legislativ care împiedică aplicarea unor hotărâri judecătorești cu privire la regimul contravențiilor, 25 de deputați PNL au depus ieri, 17 iunie, la Parlament, un proiect de act normativ prin care se impune un termen clar de executare a deciziei instanței referitoare la munca în folosul comunității.

În practica socială sunt multe situații în care nu sunt respectate hotărâri definitive ale instanței de judecată prin care aceasta dispune efectuarea muncii în folosul comunității în caz de neplată a amenzii, cauza fiind faptul că hotărârile judecătorești sunt date fără vreun termen de executare a obligațiilor.
Pentru corectarea acestei situații, deputații semnatari propun, prin inițiativa înregistrată la Parlament, ca cei care încalcă decizia justiției să execute “sancțiunea prestării unei activități în folosul comunității într-un termen de cel mult 60 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești”.
Deputații semnatari apreciază, în expunerea de motive, că prezenta inițiativă legislativă răspunde în mod corect exigențelor constituționale. Aceasta nu pune în pericol sănătatea celor care au încălcat legea pentru că sancțiunea nu va fi aplicată persoanelor care au diferite afecțiuni medicale și care sunt în incapacitate de muncă să execute întocmai și la termen sancțiunea prestării unei activități în folosul comunității.
Inițiatorii subliniază că această inițiativă legislativă nu transformă răspunderea contravențională în răspundere penală, ci are scopul de a determina respectarea unor hotărâri definitive, hotărâri prin care sunt protejați efectiv cei care respectă legea. În concret, voința inițiatorilor este aceea de a întări respectarea caracterului obligatoriu al hotărârilor judecătorești.
Inițiatorii proiectului legislativ sunt: Gabriel Andronache - liderul de grup al deputaților PNL, Ioan Cupșa - vicepreședinte al Comisiei juridice a Camerei Deputaților și Radu Moisin - membru al Comisiei juridice a Camerei Deputaților. Acestora li s-au alăturat încă 22 de deputați liberali care au semnat inițiativa. Propunerea legislativă și expunerea de motive pot fi consultate în linkul alăturat - http://s.go.ro/00vtcnvx
Adresse postale: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucarest, Roumanie samedi, 3 décembre 2022, 14:51
Téléphone: +40213160300, +40214141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro