Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Ovidiu Victor Ganț > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la Comisia pentru politică externă

În data de 13 iunie 2018, membrii Comisiei pentru politică externă s-au întâlnit cu o delegație a Asociației foștilor membri ai Bundestagului și ai Parlamentul European, aflată în vizită oficială în România. Din partea Comisiei, au fost prezenți domnul Gabriel Horia Nasra, vicepresedinte, doamna Mirela Furtuna, secretar și membrii Ovidiu Ganț, Dumitru Gherman și Matei Adrian Dobrovie.

În cadrul întrevederii au fost abordate teme importante aflate pe agenda europeană cum ar fi: Spațiul Schengen, fenomentul migrației, apărarea europeană comună, situația din Ucraina, viitorul politic al Republicii Moldova, dar și teme de interes bilateral.
Astfel, ambele părți prezente la întrevedere au reliefat relația bilaterală specială extrem de importantă care, în dimensiunea parlamentară, este una dintre cele mai dinamice legături dezvoltate la nivelul Camerei Deputaților.
Germania este primul partener comercial al României și al treilea investitor pe piața românească.
În perspectiva preluării de către România, în 2019, a președinției Consiliului European, astfel de întrevederi bilaterale cu parteneri europeni trebuie intensificate și valorificate din perspectiva experienței și expertizei deținute de aceștia, în mandatul anterior deținut, pentru ca România să reușească, la rândul ei, un mandat european de succes.
România sprijină cu fermitate consolidarea proiectului european pe baza respectării depline a valorilor și principiilor fundamentale ale UE și a avansat patru piloni principali de acțiune în perspectiva deținerii președinției Consiliului UE care vor viza: asigurarea unei creșteri durabile și echitabile pentru toate statele membre, menținerea unei Europe unite, consolidarea rolului global al UE și promovarea valorilor comune europene.
România dorește să fie în continuare un partener activ și constructiv, cu o abordare unitară pro-europeană, atât la nivelul autorităților române, cât și la nivelul cetățenilor săi.
Deși Europa trece printr-o perioadă de criză pentru păstrarea unității, statele membre trebuie să conlucreze pentru întărirea consensului la nivel european prin depășirea problemelor și creșterea implicării cetățenilor, prin promovarea inițiativelor comune consensuale care să asigure egalitate între statele membre și beneficii pentru toți cetățenii europeni.
România are capacitatea de a avansa propuneri sustenabile pentru facilitarea soluționării dosarelor europene, dar și de a realiza punți de dialog în cadrul Uniunii.
Partea română, în contextul actual al crizei de funcționare a Spațiului Schengen, a solicitat sprijin pentru aderare, menționând că România a îndeplinit toate criteriile tehnice impuse.
De asemenea, s-a subliniat că România depune în mod constant eforturi pentru apărarea granițelor externe ale Uniunii, fiind un contributor important, alături de Germania, la FRONTEX.
S-a exprimat temerea că trebuie găsite punți de comunicare care să aducă la masa dialogului toate forțele pentru ca Europa să nu fie stăpânită de populism și naționalism, fenomene care pot duce la o dezbinare a acesteia.
În ceea ce privește problematica securității europene, ambele părți au subliniat necesitatea ca Europa să aibă o securitate solidă, cu o armată comună, fără a se renunța la parteneriatul NATO. Cele două formate de apărare – apărare comună la nivel european și NATO – trebuie să fie complementare, iar România își va respecta toate angajamentele asumate la nivel european și internațional.
Migrația, un subiect important aflat pe agenda europeană, a fost abordat de ambele părți, subliniindu-se necesitatea unei solidarități la nivelul statelor membre în ceea ce privește relocarea migranților care trebuie să se facă în mod echitabil. Țările mediteraneene și Germania nu trebuie lăsate singure să se confrunte cu fenomenul migraționist.
În finalul întrevederii s-a subliniat importanța schimbului de vizite ca factor de dialog și corectă informare asupra problematicii aflate pe agenda bilaterală.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 16 iulie 2024, 23:17
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro