Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
daniel.gheba@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Daniel-Sorin Gheba > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Sorin-Daniel Gheba (Grupul parlamentar al USR)
Va reveni Parcul Național Retezat în patrimoniul mondial UNESCO?

Anul trecut, Parcul Național Retezat și-a pierdut statusul de Rezervație a Biosferei înregistrată în patrimoniul mondial UNESCO. Situația ar putea fi remediată dacă autoritățile competente, împreună cu membrii comunităților locale, ar găsi soluții pentru respectarea noilor criterii obligatorii pentru aderare. Am avut astăzi plăcerea de a discuta cu reprezentanți ai Comisiei Naționale a României pentru UNESCO despre importanța sitului și modalitățile în care acesta și-ar putea redobândi statutul.

Termenul pentru menținerea Parcului Național Retezat în Rețeaua Mondială a Rezervațiilor Biosferei (WBNR), din care face parte din 1979, a expirat în 2020. Excluderea sa din patrimoniul mondial UNESCO a fost o consecință a schimbării criteriilor specifice impuse care au inclus și prezența unor comunități umane în sit, dispuse să accepte rigorile referitoare la exploatare și protecția ecosistemului, criteriu care nu era o condiție de intrare în lista de mai sus în anul aderării.
Ca și anul trecut, când încă se putea evita excluderea, Retezatul ar putea fi relistat doar în cazul în care administratorul parcului, prin Regia Națională a Pădurilor Romsilva și Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate ar transmite Secretariatului MAB UNESCO un raport revizuit care să certifice respectarea noilor condiții și faptul că există și un acord al comunităților pentru redesemnarea ca sit UNESCO. O primă raportare ar trebui remisă până la data de 30 septembrie a anului curent.
Nu este clar la acest moment dacă autoritățile au găsit soluții în acest sens dar consider că Parcul Național Retezat merită să fie păstrat în patrimoniul UNESCO. Pentru aceasta, autoritățile locale și centrale ar trebui să găsească modalități de informare corectă și completă a comunităților locale cu privire la avantajele și restricțiile aferente includerii sitului în patrimoniul mondial UNESCO. În același timp, trebuie avute în vedere importanța acestui demers pentru România și pentru generațiile viitoare în paralel cu stabilirea unor modalități concrete de compensare a eventualelor pierderi economice pentru comunitatea locală de astăzi.
Am discutat despre toate aceste aspecte astăzi cu doamna secretar general Madlen Șerban și doamna Florina Pescaru, expert Subcomisie Știință din cadrul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. Le mulțumesc pentru deschiderea spre dialog și informațiile oferite.
Voi reveni cu întrebări către Regia Națională a Pădurilor Romsilva, pentru a afla despre demersurile efectuate de instituție în vederea reincluderii Parcului Național Retezat în patrimoniul mondial UNESCO.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 30 noiembrie 2022, 6:08
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro