Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
daniel.gheba@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Daniel-Sorin Gheba > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Sorin Daniel Gheba (Grupul parlamentar al USR)
Ajutor minimis apicultori

Fenomenele meteorologice nefavorabile din această primăvară, care s-au manifestat pe întreg teritoriul României, au creat dificultăți apicultorilor, în contextul unui an și așa dificil din punct de vedere economic.

Anul trecut, în condiții climatice similare, Ministerul Agriculturii a adoptat o hotărâre prin care le acorda acestora un sprijin în cuantum de 23,7 lei/ familie de albine. Consider că producătorii au nevoie de măsuri similare și anul acesta.
Abaterile privind regimul de temperaturi și precipitații în perioada martie-mai 2022, atestate prin hărțile de monitorizare elaborate de Administrația Națională de Meteorologie, la care s-au adăugat fenomene extreme precum secetă, grindină, ploi torențiale, vânt puternic, au redus cantitățile de hrană pentru albine, punându-le în pericol și reducând producția apicolă. Astfel, apicultorii s-au confruntat cu o scădere a veniturilor, dar și cu o micșorare a numărului de familii, având dificultăți în asigurarea continuității ciclului de producție.
Anul trecut, în cazul unor condiții meteorologice asemănătoare, în perioada 14 septembrie -14 octombrie, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a lansat în consultare publică proiectul de Hotărâre privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie – mai 2021 asupra sectorului apicol”. Procesul a fost urmat de adoptarea Hotărârii Guvernului nr. 1219/2021 care prevedea un sprijin financiar pentru apicultori de 23,7 lei/familia de albine.
Solicit ministerului de resort să procedeze la fel și anul acesta, actualizând cuantumul ajutorului în funcție de condițiile economice actuale.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 30 noiembrie 2022, 4:56
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro