Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
daniel.gheba@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Daniel-Sorin Gheba > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Daniel-Sorin Gheba (Grupul parlamentar al USR)
Agricultura românească, încotro?

Săptămâna aceasta, în Comisia de agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice de la Camera Deputaților a fost dezbătut proiectul de modificare a Codului Civil cu privire la arendă.

Inițiativa a trecut de Senat cu stabilirea unei perioade de minim 7 ani pentru derularea acestor contracte și obligativitatea moștenitorilor și a cumpărătorilor de a prelua contractul. Mă opun prelungirii termenului la 10 ani și atrag atenția asupra protejării proprietarilor împotriva scăderii artificiale a prețului terenurilor și a cuantumurilor nerezonabile ale arendei pe parcursul tuturor anilor din contract.
Pentru a avea produse alimentare pe piață trebuie să protejăm producătorii agricoli care depășesc nivelul subzistenței. În condițiile în care terenul agricol a fost mult fărâmițat după 1991, acest lucru s-a realizat, de multe ori, prin arendare. Pentru creșterea productivității, accesarea fondurilor europene și asigurarea perioadei de sustenabilitate a proiectelor, pentru a încuraja trecerea la agricultura ecologică, este nevoie de predictibilitate și de o perioadă rezonabilă în care producătorul, în acest caz arendașii, să poată lucra același teren.
Dar, atrag atenția colegilor de la PSD că nu trebuie să neglijăm interesul și drepturile proprietarilor de teren.
Printr-un amendament toxic, în Comisie s-a încercat extinderea perioadei contractelor la 10 ani. Măsura poate duce la scăderea artificială a prețurilor terenurilor agricole, arendașul fiind deja într-o poziție privilegiată de preempțiune, prin scăderea interesului unor noi investitori concurenți care ar fi astfel nevoiți să păstreze contractele vechiului proprietar. Astfel, arendașii ar putea profita, oferind sume nedrept de mici proprietarului în schimbul terenului și prejudiciindu-l. Pentru unii dintre ei, aceasta ar echivala cu "a le lua pământul de sub picioare" la un preț de nimic.
Domnilor socialiști și democrați, mă voi opune categoric extinderii perioadei și a modificării formei adoptate de Senat în favoarea arendașilor.
În același timp, pentru perioada de 7 ani, în condițiile în care puterea de negociere a micilor proprietari va fi și mai diminuată, rămâne întrebarea la care trebuie să ne gândim cu toții: cum se va stabili un preț rezonabil pentru arendă pe toată perioada contractului, în cazul plăților în bani, în condițiile unei piețe agricole lipsite de predictibilitate? Noi, românii, părem mai degrabă o nație de proprietari decât de chiriași. Domnilor guvernanți, nu lăsați proprietarilor doar praful de pe tobă sau combină!
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 30 noiembrie 2022, 7:08
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro