Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
luări de cuvânt în plen
votul electronic
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
2000-2004 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Gheorghe Firczak > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Gheorghe Firczak (Grupul parlamentar al minorităților naționale)

În perioada 18-21 iunie 2015 s-a desfășurat la Deva cea de-a XIII-a reuniune a Congresului Mondial al Rutenilor și cel de-al VII-lea Forum Mondial al Tineretului Rutean.

Au participat delegați - 10 delegați adulți și 5 delegați la tineret - din partea organizațiilor rutene din Cehia, Croația, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Statele Unite ale Americii/Canada, Ucraina și Ungaria. Lucrările au determinat un dialog fructuos pentru continuarea și dezvoltarea colaborării rutenilor de pretutindeni în vederea afirmării identității rutene prin limbă, tradiții, istorie și cultură.
Deschiderea lucrărilor a marcat mesajele autorităților centrale și locale din țara noastră: Președintele României, domnul Klaus Iohannis, Guvernul României, prim-ministrul Victor Ponta, Camera Deputaților, președintele Valeriu Zgonea, Grupul Parlamentar al UDMR, președinte Kelemen Hunor și Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale, vicepreședinte Dragoș Zisopol, Prefectura Județului Hunedoara, Primăria și Consiliul Local al Municipiului Deva.
A fost ales noul Consiliu Mondial al Rutenilor format din câte un reprezentant al organizațiilor rutene din țările mai sus menționate la care se adaugă reprezentantul tineretului. Noul președinte este dr. Stepan Lavinec, rutean din Ungaria. Vicepreședinți: Iulius Firczak, rutean din România și Milo Sajtos, rutean din Croația. Ivan Petrețchi, rutean din România este președintele Comisiei de Revizie a Consiliului Mondial al Rutenilor. În comisiile de specialitate au fost aleși Cristina Bodnariuc, președinte al Comisiei de Învățământ și Maria Saghin, președinte al Comisiei de Cultură, ambele rutence din România. Svetlana Petrețchi, ruteancă din România, a fost aleasă președinte al Consiliului Mondial al Tineretului Rutean.
În foaierul Teatrului de Artă din Deva am vernisat Expoziția de fotografii UCRR 15 ani de activitate 2000-2015.
Ansambluri folclorice rutene din Dărmănești-Suceava, Peregu Mare-Arad și Bistra-Maramureș dar și din Croația, Slovacia și Ucraina au prezentat un frumos spectacol cu cântece și dansuri populare rutene. O mențiune specială pentru ansamblul folcloric al Colegiului Național Decebal din Deva, care a prezentat cântece și dansuri populare românești iar la final a intonat Cânt rutenește, Imnul Rutenilor din România. Sincere mulțumiri colectivului Teatrului de Artă Deva, pentru tot sprijinul acordat.
Noi, reprezentanții Uniunii Culturale a Rutenilor din România mulțumim celor care ne-au sprijinit în organizarea acestei manifestări cu o mențiune specială pentru Inspectoratul Școlar al Județului Hunedoara și Colegiul Național Sabin Drăgoi Deva.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 20 iunie 2024, 9:32
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro