Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
luări de cuvânt în plen
votul electronic
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
2000-2004 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Gheorghe Firczak > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Gheorghe Firczak (Grupul parlamentar al minorităților naționale)

În perioada 23-25 septembrie a avut loc la Presov/Slovacia Congresul Internațional al Limbii Rutene în onoarea celei de-a XX-a aniversări a codificării limbii rutene literare în Slovacia.

Manifestarea a fost organizată de Universitatea din Presov și Institutul pentru Limba și Cultura Ruteană. Deschiderea evenimentului a fost făcută de dr. Anna Pliskova, directorul Institutului pentru Limba și Cultura Ruteană și a rectorului Universității din Presov dr. Peter Konya. Au fost organizate mai multe secții: Situația limbii rutene în contextul general lingvistic, Probleme ale limbii rutene contemporane în țările unde trăiesc ruteni, Particularități ale folosirii limbii rutene și Folosirea limbii rutene în învățământul din Slovacia.
Din partea Uniunii Culturale a Rutenilor din România a participat o delegație compusă din Maria Saghin, Maria Ciornei și Gheorghe Firczak.
În plenul Congresului și pe secțiuni au avut loc dezbateri semnificative privind stadiul actual al limbii rutene. S-a evidențiat că limba ruteană este influențată foarte mult de limbile popoarelor cu care rutenii conviețuiesc în Europa Central Răsăriteană. Este mult mai greu ca limba să fie protejată de influențele altor limbi și pentru faptul că rutenii nu au un for academic care să impună o serie de norme. Respectarea acestora depinde de gradul de conștientizare a celor care folosesc limba ruteană în procesul educativ, în publicații și nu în ultimul rând în viața cotidiană.
Concluzia noastră este că acest Congres a fost bine organizat, că a fost absolut necesar pentru perpetuarea limbii rutene ca trăsătură esențială pentru afirmarea identității noastre ca ruteni.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 20 iunie 2024, 8:11
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro