Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
luări de cuvânt în plen
votul electronic
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
2000-2004 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Gheorghe Firczak > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Gheorghe Firczak (Grupul parlamentar al minorităților naționale)

La împlinirea a 26 de ani de la victoria Revoluției Române din Decembrie 1989 ne adresăm cetățenilor țării noastre având credința fermă că aceasta reprezintă un eveniment istoric de o importanță covârșitoare pentru destinul țării noastre.

În acest context noi afirmăm că Revoluția face parte din șirul momentelor semnificative ale devenirii românești: Revoluția din anii 1848-1849, Unirea Principatelor 1859, cucerirea Independenței de Stat 1877, proclamarea Regatului 1881, Marea Unire 1918. Fiecare dintre acestea a consacrat dorința românilor de a trăi în libertate și democrație așa cum s-a afirmat și în Decembrie 1989. Întregul popor, mai puțin acoliții regimului comunist, doreau schimbarea, înlăturarea comunismului, revenirea la democrație. Cu toate acestea au apărut imediat fel de fel speculații despre un așa zis complot, despre o așa zisă lovitură de stat. Demonstrațiile de la Timișoara, urmate de altele din mai multe centre urbane pot fi considerate complot sau lovitură de stat ? Fuga cu elicopterul din 22 decembrie 1989 a cuplului dictatorial din cauza protestelor mulțimii se înscrie în logica unui complot sau a unei lovituri de stat ? Apelurile din dimineața zilei de 22 decembrie 1989 ale fostului prim-secretar al CJ Hunedoara al PCR, Ion Popa, adresate activului de partid și de stat de a îndeplini sarcinile trasate cu o zi înainte de secretarul general al PCR Nicolae Ceaușescu de prevenire și reprimare a revoltelor erau mesaje ale unui complotist anticomunist ? Renegarea și denigrarea cuplului dictatorial peste câteva zeci de minute din balconul Palatului Culturii de către același fost prim-secretar se poate spune că face parte din victoria unui complot ? Toate aceste speculații, considerăm noi, sunt jigniri la adresa poporului roman, a capacității sale de afirmare a unei opțiuni.
Din nefericire ulterior idealurile Revoluției Române din Decembrie 1989 au fost trădate aproape toate pe diverse paliere astfel încât speranțele cetățenilor s-au năruit una câte una. Pentru toate acestea nu Revoluția este de vină ci aceia care au preluat puterea și au permis un lung șir de fărădelegi mai ales în economie. În ciuda acestor neajunsuri țara noastră a cunoscut o serie de shimbări importante dintre care cele mai importante sunt asigurarea securității naționale și aderarea la Uniunea Europeană.
Închiderea dosarului Revoluției fără a se clarifica o serie de aspecte ale ei considerate semnificative reprezintă o atitudine profund antidemocratică, incompatibilă cu poziția actuală a țării noastre în context internațional. Noi, solicităm redeschidera acestui dosar și continuarea investigațiilor până la clarificarea aspectelor controversate.
Astăzi noi credem în destinul fast al țării noastre, în capacitatea poporului de a asigura prin votul său o cotinuă valorizare a principiilor democratice și perpetuarea libertății cetățenilor în societatea noastră.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 22 iunie 2024, 6:45
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro