Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
luări de cuvânt în plen
votul electronic
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
2000-2004 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Gheorghe Firczak > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

primită de la domnul deputat Gheorghe Firczak (Grupul parlamentar al minorităților naționale)
Domnul deputat Gheorghe Firczak a adresat o scrisoare deschisă domnului deputat Laurențiu Nistor, președintele PSD Hunedoara
Domnule Președinte,

Mă adresez Domniei Voastre în acest mod pentru că nu ne cunoaștem de două zile și pentru că de fiecare dată când am colaborat totul a fost la superlativ, dar această discuție privește spațiul public. Tocmai de aceea m-a contrariat poziția Domniei Voastre cu privire la adoptarea unei legi privind protejarea monumentelor istorice din județul nostru.

Nu înțeleg pornirea împotriva mea deoarece legea a fost inițiată ca o înțelegere între Grupul PSD și Grupul minorităților naționale, la propunerea domnului Ionuț Vulpescu, atunci ministrul Culturii și deputat, susținut puternic de domnul Marian Neacșu, atunci liderul Grupului PSD din Camera Deputatilor. Acum am constatat și eu, surprins, că Ionuț Vulpescu, între timp rămas doar deputat, și-a retras semnătura.
În consecință cosemnatarii din partea PSD sunt: Ciolacu Ion-Marcel, Dobre Mircea Titus, Mocioalcă Ion, Munteanu Ioan, Neacșu Marian, Nica Nicolae Ciprian - vicepreședinte al Comisiei juridice, de disciplină și imunități, Pâslaru Florin-Costin - acum liderul Grupului PSD din Camera Deputatilor, cărora li se adaugă Grupul parlamentar al minorităților naționale, cu 13 semnături. Se poate observa că este vorba de o colaborare între două grupuri și nu inițiativa unui singur deputat, așa cum sugerați Domnia Voastră, secondat de binecunoscuții experți în protejarea monumentelor istorice: Natalia Intotero și Vetuța Stănescu. Sigur, doamnele fiind experte hipercalificate ies din discuție. În schimb m-a surprins total neplăcut afirmația Domniei Voastre că eu doresc distrugerea patrimoniului din Munții Orăștiei.
E adevărat, referirea nu este expresis verbis la adresa mea dar o sugerați. Ținând cont de relațiile stabilite între noi de-a lungul a peste trei decenii, consider afirmația ca o rătăcire nepotrivită. Vă informez că nici Domnia Voastră, nici persoanele care vă secondează nu ați contribuit măcar cu 0,1% din ce am întreprins eu, ca muzograf și ca deputat, pentru susținerea acestor monumente. Ele fac parte din mine, sunt suflet din sufletul meu. Dragostea pentru ele am moștenit-o, prin dragostea pentru istorie insuflată de tatăl meu, Eugen Firczak, Dumnezeu să-l odihnească în pace, prin ceea ce am învățat, alături de multe generații de studenți, de la distinsul și regretatul profesor și arheolog, Hadrian Daicoviciu, Dumnezeu să-l odihnească în pace. Eu fac apel, în primul rând, la realizările mele profesionale și am oricând curajul să discut pe aceste subiecte cu oricine, să prezint ce am făcut de-a lungul timpului și aștept reciproca. Cine dorește mă poate contacta. Tocmai de aceea, atacurile respective realizate prin distorsionarea adevărului sunt profund nedrepte. Un argument important în acest sens este acela că proiectul de lege aflat în discuție a fost cu ani în urmă depus și de senatorul de Hunedoara Adrian Păunescu, proiectul nefiind finalizat.
Ce părere aveți, Adrian Păunescu, Dumnezeu să-l odihnească în pace, dorea distrugerea monumentelor istorice din județul Hunedoara? Sau chestiunea aceasta cu distrugerea lor este valabilă doar pentru Gheorghe Firczak? Iertați-mi curiozitatea! Sper să nu o considere patologică expertele care vă consiliază, cu atât mai mult cu cât una dintre ele este considerată portavocea unui personaj sinistru din spațiul public hunedorean.
Pe de altă parte, vreau să menționez că voi fi fericit dacă cineva reușește să creeze un cadru propice pentru cercetarea, restaurarea, conservarea și valorificarea monumentelor istorice din județul Hunedoara. Nu țin să fiu eu, doar eu, acela care să se bată cu pumnul în piept pentru o asemenea realizare, deoarece importantă este situația lor și nu un om sau altul, oricare ar fi acesta. Statutul lor nu a fost clar niciodată. Când Constantin Daicoviciu era șef de șantier, cu prestigiul său le proteja. Nimeni nu avea curajul să nu țină cont de părerile sale, evident pertinente. Eu, de când mă știu în domeniul monumentelor istorice, toată lumea a fost, este și, probabil, va fi plină de intenții bune. Cu toate acestea sunt o mie una de probleme care trebuie rezolvate, cea mai importantă fiind statutul juridic al terenurilor pe care sunt amplasate monumentele. Chiar în ziua când presa hunedoreană mă prezenta ca fiind un temut dușman al poporului, erau semnalate tot de presă o serie de recuperări ale unor obiecte de patrimoniu.
Oare și acelea au fost prăduite deoarece Gheorghe Firczak și acoliții lui pesediști și de la minorități au promovat legi prin care doreau să vândă patrimoniul hunedorean? Sigur, oricine poate să emită păreri diverse, dar nu accept să fiu acuzat doar pe bază de presupuneri de rea credință față de valorile județului în care m-am născut și trăiesc.
Sper, distinse coleg deputat Laurențiu Nistor, ca eu cu Domnia Voastră, cu toți parlamentarii, să colaborăm pentru binele județului Hunedoara. Vă asigur de prețuirea mea, de bunele mele intenții.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 22 iunie 2024, 6:13
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro