Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
luări de cuvânt în plen
votul electronic
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
2000-2004 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Gheorghe Firczak > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Gheorghe Firczak (Grupul parlamentar al minorităților naționale)
Teze și antiteze la Sarmizegetusa Regia

Din nefericire, dezbaterile publice despre proiectul de Lege privind cetățile dacice din Munții Orăștiei îmbracă o serie de conotații care prezintă câteva fracturi logice.

Domnul Marian Neacșu publică un comunicat în care menționează: "Proiectul a fost inițiat de Grupul minorităților, între semnatari fiind și deputatul PSD, Ionuț Vulpescu, la momentul respectiv ministru al Culturii". Proiectul nu a fost inițiat doar de grupul nostru, ci de Grupul PSD în colaborare cu Grupul minorităților naționale, ceea ce este cu totul altceva. Discuțiile au avut loc la sediul grupului nostru, fiind prezenți Marian Neacșu și Ionuț Vulpescu. Din partea noastră au fost prezenți Varujan Pambuccian, Dragoș Zisopol, Ovidiu Ganț și Gheorghe Firczak. Concluzia a fost că de la Grupul PSD vom primi proiectul, să-l analizăm și să comunicăm dacă suntem de acord cu el. Varujan Pambuccian a sugerat să fie trimis proiectul prin e-mail, dar acesta a fost trimis pe suport de hârtie printr-un funcționar al Grupului PSD. Noi l-am analizat și am fost de acord cu el, mai ales că eu îi cunoșteam trecutul. Așa cum am mai menționat, el a aparținut și într-o legislatură trecută tot Grupului PSD, fiind promovat fără succes de Adrian Păunescu. Marian Neacșu menționează că între semnatari era și Ionuț Vulpescu, ca o garanție a validității proiectului. Proiectul a fost depus fără semnătura acestuia, dar cu semnătura lui Marian Neacșu și a altor membri ai Grupului PSD. Eu chiar l-am întrebat pe Ionuț Vulpescu de ce nu a mai semnat și mi-a răspuns: "Lăsați că e mai bine așa". Cu toate acestea, existau premisele ca respectivul proiect să poată fi considerat unul potrivit pentru statutul cetăților dacice. Dar, la conferința de presă care a declanșat aceste dezbateri, Laurențiu Nistor spune răspicat: "Legea este una distructivă pentru județul Hunedoara, o lege care ar distruge patrimoniul nostru, al județului Hunedoara". Până la urmă proiectul a fost depus în decembrie 2015, iar în martie 2016 semnatarii pesediști își retrag semnăturile. Motivația acestei decizii o prezintă tot în comunicat Marian Neacșu: "…care a pornit cu bune intenții, însă a ajuns într-un alt punct, cel al intereselor personale, pe care PSD nu și-l asumă". Nu reiese clar de unde provin și în ce constau acele interese. Probabil că ele există și poate că vor fi devoalate cândva.
Dar, esența subiectului în discuție nu constă în aceste precizări asupra conjuncturii în care a apărut proiectul, deși se insinuează că Grupul minorităților ar fi, chipurile, vinovat de acest lucru. Vinovat nu este nimeni. Au mai fost cazuri când proiecte bune au fost respinse sau proiecte mai puțin bune au fost adoptate. Trist este că monumentele tot nu au un statut clar care să permită cercetarea, restaurarea, conservarea și punerea lor în valoare, fără nicio restricție, pragmatic și legislativ. Este o urgență maximă clarificarea regimului proprietății terenurilor pe care sunt amplasate monumentele. Orice altă discuție este inutilă, chiar neproductivă. Dacă o instituție a statalui reușește să concretizeze acest aspect este un succes uriaș, benefic pentru monumente. Să precizăm că astfel de probleme mai sunt la Ulpia Traiana Sarmizegetusa și la Micia. În toată această dezbatere nu contează partidele, oricare ar fi, și nu contează oamenii, oricine ar fi. Contează doar protejarea monumentelor istorice. Nici noi, Grupul minorităților naționale, nu vrem ca bunele noastre intenții să fie răstălmăcite și folosite într-un dialog politic neproductiv pentru această problemă.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 22 iunie 2024, 5:32
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro