Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Bogdan-Iulian Huțucă > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la vicepreședintele Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, domnul deputat Bogdan Huțucă (Grup PNL)
Deputatul PNL Bogdan Huțucă propune modificări legislative importante în ceea ce privește Formularul 088

Deputatul PNL Bogdan HUȚUCĂ, vicepreședinte al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților a depus un set de amendamente la Codul fiscal al României, printre care și unele care vizează transformări radicale ale înregistrării în scopuri de TVA.

„Săptămâna aceasta am depus un set de amendamente la Codul fiscal al României, în vederea dezbaterii OUG nr. 3/2017, care conțin mai multe măsuri de sprijinire a mediului privat din România, fie că vorbim despre modificări utile privind profitul reinvestit, impozitul pe venitul microîntreprinderilor sau clarificări privind contribuțiile datorate de angajator. Cele mai importante modificări propuse vizează însă mult contestatul formular 088, care a creat o enormă nemulțumire în mediul de afaceri și pe care Guvernul Grindeanu și-a asumat să-l înlăture, însă a uitat să modifice, în acest sens, și Codul fiscal, adică acele prevederi care nemulțumeau în realitate agenții economici. Eu am încercat să răspund nemulțumirilor mediului de afaceri, care contestă, pe bună dreptate lipsa totală de transparență a criteriilor privind acordarea, respectiv anularea codului de TVA. În elaborarea amendamentelor cu privire la acordarea/anularea înregistrării în scopuri de TVA am avut în vedere atât deciziile Curții de Justiție a Uniunii Europene care statuează că statele membre nu au dreptul să refuze înregistrarea în scopuri de TVA a unei persoane impozabile pentru motivul că aceasta nu poate justfica faptul că are suficiente resurse financiare, tehnice și umane în momentul în care depune o cerere de înregistrare în scopuri de TVA, cât și deciziile Curții Constituționale a României care ne spun cu subiect și predicat că pentru a respecta legea, ea trebuie să fie cunoscută și înțeleasă, iar pentru a fi înțeleasă, trebuie să fie suficient de precisă și previzibilă, așadar să ofere securitate juridică destinatarilor săi. Ori actualele reglementări din Codul fiscal înfrâng atât deciziile C.J.U.E., cât și ale C.C.R.”, a precizat deputatul liberal.
Bogdan Huțucă a explicat, totodată, care sunt modificările pe care le propune în legătură cu înregistrarea persoanelor impozabile în scopuri de TVA. „În prezent, criteriile și punctajul acestora, elemente care conduc la înregistrarea ca plătitor de TVA și anularea înregistrării ca plătitor de TVA se realizează prin ordin al președintelui A.N.A.F. total netransparent, nepublicat în Monitorul Oficial al României, Partea I. Astfel, persoana impozabilă se află în imposibilitatea de a identifica situațiile care conduc la neînregistrarea în scopuri de TVA. De asemenea, în cazul anulării calității de plătitor de TVA, persoana impozabilă nu poate identifica elementele care trebuie înlăturate, astfel încât să redobândească această calitate. Modificările principale propuse vizează înlocuirea prevederilor ce permiteau organului fiscal să stabilească dacă agentul economic ”justifică intenția și are capacitatea de a desfășura activitate economică” cu analiza riscului fiscal, iar criteriile de evaluare a riscului fiscal să fie transparente, clare, predictibile și aprobate prin Hotărâre de Guvern, publicată în Monitorul Oficial. Sper ca măsurile propuse să nu fie nici amânate, nici deturnate, pentru că ele sunt așteptate de majoritatea agenților economici din România”, a mai adăugat deputatul PNL Bogdan Huțucă, vicepreședinte al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 25 septembrie 2023, 23:30
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro