primit de la domnul deputat Florin Gheorghe (Grup PDL)
Deputatul Florin Gheorghe propune înființarea Registrului Unic al Carierei

Deputatul PDL de Constanța, Florin Gheorghe, a depus luni, 14 octombrie, o inițiativă legislativă prin care se urmărește înființarea Registrului Unic al Carierei. Propunerea legislativă dorește să răspundă acestei probleme existente pe piața muncii, prin completarea Legii nr. 53/2003.

"Registrul Unic al Carierei este cel care va cuprinde, exclusiv în format electronic, caracterizările profesionale ale angajaților formulate de angajatorii precedenți, la încetarea contractului de muncă. Registru Unic al Carierei va funcționa ca registru electronic integrat la nivel național și va conține toate caracteriterizările profesionale formulate de angajatori pe parcursul carierei unui angajat. Caracterizările vor cuprinde atât performanțele profesionale, cât și aspecte deviante din activitatea precedentă a angajatului", a precizat deputatul Florin Gheorghe.
Astfel, în propunerea legislativă, la încetarea contractului de muncă, angajatorul este obligat să înainteze inspectoratului teritorial de muncă o caracterizare a angajatului care va cuprinde, printre altele, aspecte privind performanțele în muncă ale angajatului, specializări sau calificări efectuate pe durata derulării contractului de muncă, abaterile disciplinare ale angajatului săvârșite pe durata derulării contractului de muncă, sancțiuni administrative, civile sau penale aplicate angajatului pe durata derulării contractului de muncă, în cazul concedierii individuale, motivele acesteia, sau dacă încetarea contractului de muncă a survenit ca urmare a concedierilor colective. Caracterizările vor fi disponibile în mod gratuit tuturor angajatorilor din România.
Legea mai spune că angajatorii care, din rea-credință, întocmesc caracterizări neconforme cu realitatea sau care utilizează necorespunzător datele Registrul Unic al Carierei, răspund civil, contravențional sau penal.