Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Natalia-Elena Intotero > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la președintele Comisiei pentru învățământ, doamna deputat Natalia-Elena Intotero (Grupul parlamentar al PSD)

Marți, 12 octombrie a.c., am reușit să adoptăm în Parlamentul României un proiect de lege care promovează descentralizarea și care poate schimba în bine dinamica din multe comunități românești.

Cele aproximativ 3000 de foste școli și grădinițe din România, astăzi clădiri și terenuri care stau în paragină de ani buni, vor putea fi în sfârșit revitalizate și puse în valoare de către autoritățile locale! Practic, lăsăm decizia în mâna comunităților locale.
Cu toții ne-am fi dorit ca aceste școli să rămână în funcțiune. Însă, din cauza depopulării și a migrației dinspre rural și dinspre orașele mici către marile centre urbane din România și din străinătate, multe unități de învățământ au rămas fără elevi. 738 de școli s-au închis doar în anul școlar 2017-2018! Din momentul în care activitatea educațională s-a încheiat, autoritățile locale nu au mai putut întreține financiar aceste spații, care s-au deteriorat cu anii până în punctul în care reprezintă un pericol pentru locuitori.
Până în momentul de față, destinația imobilelor respective, indiferent dacă școala a fost închisă de 2,8 sau 15 ani, nu se putea schimba fără un aviz din partea Ministerului Educației. Acest aviz venea foarte greu sau niciodată, iar decizia finală era în mâna unor oameni care nu cunoșteau realitățile și necesitățile comunităților, ci luau aceste decizii în baza unor hârtii, dintr-un birou din București. Primăriile nu puteau să renoveze clădirile sau să le pună în valoare sub forma altor destinații. Acum, acest lucru se va schimba.
Legea pentru modificarea și completarea art.112 din Legea educației naționale nr.1/2011 (L290/2021), care a fost adoptată de Parlamentul României, prevede că la 3 ani de la încheierea activității educaționale într-un imobil, primăriile pot schimba destinația acestora fără un aviz din partea Ministerului Educației. Totodată, trebuie să ne pregătim și pentru momentul în care, sperăm, zona se va repopula. Astfel, dacă vor exista din nou elevi, în baza unor solicitări din partea comunității și a inspectoratelor școlare, autoritățile locale au obligația de a readuce spațiul la standarde educaționale sau să identifice un alt spațiu potrivit în acest sens.
Cele 3000 de imobile aflate astăzi într-o stare de degradare avansată vor putea fi revitalizate de către autoritățile locale după ce se adoptă o hotărâre de consiliu local. Comunitățile vor putea dezbate și vor decide singure ce se întâmplă în localitatea lor, fără blocaje de la distanță! Se pot deschide centre pentru vârstnici, cabinete medicale, centre turistice sau orice este mai important pentru comunitate, iar primăriile vor putea accesa inclusiv fonduri europene pentru aceste investiții, nemaifiind legați de factorii decidenți din București.
Haideți să ne revitalizăm comunitățile! Mult succes și spor la treabă, tuturor!
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 10 decembrie 2022, 1:14
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro