Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Natalia-Elena Intotero > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Natalia Elena Intotero (Grupul parlamentar al PSD)
Ne-au blocat. Proiectul de lege privind revitalizarea fostei rute feroviare Deva-Brad a fost declarat neconstituțional

Am luat act de decizia Curții Constituționale a României din 16 februarie 2022, care a admis cu majoritate de voturi obiecția de neconstituționalitate a Președintelui României privind proiectul de lege pentru transmiterea terenurilor aferente liniei feroviare abandonate Brad-Deva în administrarea autorităților locale.

În calitate de inițiator principal al proiectului, dar mai ales ca locuitor al județului Hunedoara, fiind născută și crescută în municipiul Brad, sunt extrem de dezamăgită de rezultatul demersului nostru. Am pornit cu o motivație clară: să contribuim la dezvoltarea locală și să ne folosim de frumusețea naturală a locului, revitalizând o rută spectaculoasă care zace abandonată de 25 de ani.
Cu privire la motivele pentru care proiectul de lege a fost declarat neconstituțional, doresc să fac două mențiuni:
1.Principala problemă sesizată este că transferul imobilelor trebuie făcut prin Hotărâre de Guvern, nu prin Lege, conform Codului Administrativ. Însă, în textul legii propuse de noi s-a solicitat derogare de la alin. (1) art. 292 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul Administrativ. Așadar, am prevăzut acest element.
2.În trecut, au mai existat proiecte legislative cu același obiect care au trecut de Parlament și au fost promulgate de Președintele României fără probleme. Spre exemplu, Legea nr. 29 din 2020 privind trecerea unor imobile din domeniul public al statului și din administrarea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca pentru Stațiunea de Cercetare Horticolă Cluj-Napoca, în proprietatea publică a municipiului Cluj-Napoca. Legea a fost promulgată în martie 2020, iar noul cod administrativ a intrat în vigoare în iulie 2019.
Concluzia? La Cluj au avut voie, dar la Hunedoara nu se poate. Însă, decizia Curții Constituționale trebuie respectată. Mergând înainte, există o singură cale: Hotărâre de Guvern. Rolul Parlamentului în această problemă a fost declarat nul, iar parlamentarii din Hunedoara care au susținut acest proiect, cărora le mulțumesc pe această cale, nu mai pot promova o inițiativă similară din considerente juridice.
Fac un apel către factorii executivi cu atribuții și putere de decizie în acest sens: Consiliul Județean Hunedoara, Instituția Prefectului Județul Hunedoara și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii. Domnule președinte Nistor, domnule prefect Marian, domnule viceprim-ministru Grindeanu, inițiați o Hotărâre de Guvern și ajutați județul Hunedoara să se dezvolte prin propriile puteri. Atât eu, cât și reprezentanții autorităților locale ai municipiului Brad și ai comunelor Șoimuș, Luncoiu de Jos, Vălișoara și Băița, suntem pregătiți să vă sprijinim și să transformăm acest teren abandonat într-un punct turistic regional!
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 10 decembrie 2022, 1:13
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro