Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Natalia-Elena Intotero > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la președintele Comisiei pentru învățământ, doamna deputat Natalia Elena Intotero (Grupul parlamentar al PSD)
Masa și programele alimentare din școli, un element de bază pentru viitorul învățământului românesc

Am participat luni, 30 mai 2022, la prezentarea raportului de Bunăstare al Copilului din Mediul Rural, elaborat de către Fundația World Vision Romania, pe care o felicităm pentru tot ceea ce face pentru copiii din România.

Din păcate, informațiile prezentate au subliniat multe dintre problemele din mediul rural de care eram deja conștienți și care s-au accentuat în urma pandemiei.
Ce date importante conține raportul? Unul din zece copii de la sate nu frecventează în prezent nicio instituție de învățământ. Doi din zece copii spun că familia le asigură doar uneori sau nu le asigură niciodată suficientă mâncare. 31% din copiii de la țară declară că niciodată sau doar uneori se simt puternici și sănătoși.
Tot luni, în fața Ministerului Educației, a avut loc un protest al societății civile. Cei prezenți acolo susțineau dezvoltarea programului „Masă caldă în școli” la nivel național, printr-o petiție semnată de aproximativ 19 mii de români.
Vorbim despre digitalizare și despre table inteligente, însă trebuie, mai presus de orice, să asigurăm condițiile de bază pentru elevi. Degeaba avem un software interactiv de predare și holograme, dacă elevii nu sunt în clasă ca să le folosească. Consider că este o cerință absolut decentă ca în anul 2022, ca stat membru al Uniunii Europene, România să asigure o masă caldă în școli pentru elevii noștri.
Programul „Laptele și cornul” a fost bun la vremea lui. Programul pilot „Masă caldă în școli”, care funcționează în 150 de unități de învățământ a fost bun. Însă, a venit momentul să facem pasul următor. Din acest motiv, în urmă cu o lună, în cadrul Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților, s-a constituit grupul de lucru pentru alimentația din școli. Alături de colegi deputați din toate partidele politice, instituții guvernamentale, mediul academic și societatea civilă, încercăm să identificăm cel mai bun cadrul legal pentru implementarea, în viitor, a programului „Masă caldă și sănătoasă în școli” la nivel național.
Din acest motiv, m-am bucurat să aud declarațiile domnului Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, care a susținut luni că începând cu anul școlar 2022-2023, la nivelul sistemului național de învățământ, se propune instituirea Programului Național Integrat „Masa Sănătoasă în școli 2022-2027", cu un buget de aproximativ un miliard de euro din surse de finanțare asigurate din bugetul național, fonduri externe nerambursabile și rambursabile.
Sunt curioasă, totodată, câte dintre cele 1.415 de unități de învățământ care vor semna contractele de finanțare prin Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar, conform informațiilor prezentate de către domnul ministru, au aplicat pentru a soluționa nevoile alimentare ale elevilor. Reamintesc că acestea puteau alege dintr-o listă largă de cheltuieli eligibile de până în 200 mii de euro, finanțarea programelor alimentare fiind una dintre opțiuni.
Îmi doresc să conlucrăm cu toți actorii din învățământ, precum și cu partenerii noștri europeni, astfel încât fiecare elev din România, atunci când merge la școală, să știe că are o masă caldă asigurată. Dincolo de decența acestei acțiuni, această măsură va scădea semnificativ rata abandonului școlar din România.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 7 decembrie 2022, 0:00
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro