Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Luminița-Maria Jivan > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


privind lucrările Conferinței Președinților de delegații parlamentare membre ale Adunării Parlamentare a Francofoniei din Regiunea Europa
(21 mai, Palatul Parlamentului)

La invitația președintelui Delegației Parlamentului României a Adunării Parlamentare a Francofoniei (APF), doamna deputat Simona BUCURA-OPRESCU, luni, 21 mai 2018, s-au desfășurat, la Palatul Parlamentului, lucrările Conferinței Președinților de delegații parlamentare membre ale APF din Regiunea Europa, la care au participat președinți de delegații parlamentare din 15 Secțiuni membre ale Regiunii Europa a APF, reprezentanți ai instituțiilor francofone cu sediul la București, membri ai Programului Tineri Parlamentari Francofoni.

Din partea Delegației Parlamentului României au participat: domnul deputat Sorin CÎMPEANU, președintele Agenției Universitare a Francofoniei, și doamnele deputat Cristina IURIȘNIȚI și Luminița JIVAN.
Delegația Wallonie-Bruxelles a fost condusă de domnul Philippe COURARD, președintele Parlamentului Federației Wallonie-Bruxelles.
În cadrul sesiunii solemne de deschidere, la care au participat membri ai Corpului diplomatic din țări francofone, au avut alocuțiuni: domnul Jean-Paul Wahl, Șeful Misiunii Regionale Europa a APF, doamna Carmen-Ileana MIHĂLCESCU, vicepreședinte al Camerei Deputaților, doamna Ana BIRCHALL, viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, domnul Teodor MELEȘCANU, ministrul Afacerilor Externe, domnul Sorin CÎMPEANU, președintele Agenției Universității Francofoniei (AUF) și membru al Delegației române la APF, și domnul Jacques KRABAL, Secretar general Parlamentar al APF.
Președintele Delegației Parlamentului României la APF, doamna deputat Simona BUCURA-OPRESCU, a mulțumit celor prezenți participarea la această conferință, la 100 de ani de la Marea Unire, la împlinirea a și a subliniat importanța diferitelor dimensiuni ale Francofoniei: parlamentară, instituțională, academică, economică, istorică și culturală.
Domnia sa a salutat prezența domnului Jacques KRABAL, Secretar general al Adunării Parlamentare a APF, și a domnul Philippe COURARD, președintele Parlamentului Federației Valonia-Bruxelles, care este foarte dedicat misiunii noastre comune pentru Francofonie.
De asemenea, a mulțumit reprezentanților Programului Tineri Parlamentari Francofoni prezenți la București: doamna Volatiana RANDRIANASOLO din Madagascar, domnul Abdou MBOW, al treilea vicepreședinte al Adunării Naționale din Senegal, domnul Bruno LEVEBVRE, deputat Wallonie-Bruxelles și a menționat că, în cadrul Sesiunii plenare de la Quebec, va fi prezentată inițiativa de creare a Rețelei tinerilor parlamentari francofoni în cadrul APF.
De asemenea, a fost reiterată necesitatea revigorării limbii franceze la nivel european, în contextul viitoarei Președinții române a Consiliului Uniunii Europene, în prima jumătate a anului 2019, luând în considerare BREXIT, în cadrul organizării viitoarelor alegeri parlamentare europene. Consolidarea tuturor actorilor francofoni în regiunea noastră europeană este un obiectiv considerabil.
Doamna Simona Bucura-Oprescu a amintit de planul președintelui Macron, prin intermediul căruia va putea fi implementată măsura de studiere a autorilor francofoni în școlile din Franța, printre care și autori români precum: Emil Cioran, Eugen Ionescu, Matei Vișniec, Panait Istrati, Martha Bibescu, Elena Văcărescu, George Enescu.
În intervenția sa, domnul deputat Sorin CÎMPEANU, președintele Agenției Universitare a Francofoniei (AUF), a reamintit de organizarea la București, în noiembrie 2017, a Conferinței femeilor francofone care a reunit peste 700 de femei reprezentând țări din spațiul francofon. Fiind cel de-al 17-lea președinte al AUF de la înființarea sa, în 1961, este prima dată când președintele vine dintr-o țară în care limba franceză nu este limba oficială. Dubla calitate de parlamentar membru al Delegației și de președinte al AUF constituie o oportunitate și o responsabilitate, în același timp, pentru a deservi legăturile atât de necesare între AUF și APF.
În continuare, domnia sa a făcut referiri la AUF, cea mai mare rețea academică internațională din lume, ce reunește 900 de membri din 111 țări de pe 5 continente. AUF are, începând cu anul 2017, o nouă strategie care urmărește construirea Noului spațiu universitar francofon. Este o strategie bazată pe trei provocări majore: calitate, angajabilitate, dezvoltare. Începând din acest an, am introdus și statutul de observator, care poate oferi acces unor universități provenite din țări care nu sunt în mod tradițional francofone (sau vorbitoare de limba franceză), dar care arată un interes deosebit pentru carieră, calitate și angajabilitate.
Lucrările au continuat cu o serie de prezentări privind promovarea francofoniei românești la nivel instituțional și în diverse domenii de activitate.
În cadrul acestei sesiuni au luat cuvântul: doamna Sanda-Maria ARDELEANU, fostul președinte al Delegației Parlamentului României la APF, E.S. doamna Rana MOKKADEM, președinte al Grupului ambasadelor, delegațiilor și instituțiilor francofone - GADIF, doamna Rennie YOTOVA, directorul Biroului regional al OIF pentru Europa Centrală și de Est (BRECO), domnul Cristian NEVZOREANU, director adjunct al Afacerilor Publice - Dacia și Grup Renault România, E.S. doamna Michèle RAMIS, ambasadoarea Republicii Franceze în România - mesaj video, domnul Christophe GIGAUDAUT, directorul Institutului Francez din România și domnul Mohamed KETATA, director regional pentru Europa Centrală și de Est a Agenției Universitare a Francofoniei.
În cadrul dezbaterilor ce au urmat alocuțiunilor, Reprezentantul permanent al Organizației Internaționale a Francofoniei la Uniunea Europeană, domnul ambasador Stéphane LOPEZ, a subliniat locul francofoniei și al limbii franceze în cadrul instanțelor europene în contextul BREXIT.
Președinții delegațiilor francofone au intervenit în favoarea adoptării unei declarații, denumită Declarația de la București, prin care invită statele francofone din Europa membre ale Francofoiei și membre ale Uniunii Europene să stabilească de comun acord o strategie de promovare a limbii franceze ca limbă de lucru în cadrul instanțelor europene.
Discuțiile s-au concentrat, în continuare, asupra alegerii temei care va fi dezbătută în următoarea Sesiune a Regionalei Europa la APF, care va avea loc în Andorra, în toamna acestui an. Astfel, s-a decis ca temă principală Importanța turismului pentru spațiul francofon.
În finalul dezbaterilor, parlamentarii francofoni au discutat problema urmăririi rezoluțiilor adoptate de Sesiunea plenară a APF de la Luxemburg, din anul 2017.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 22 mai 2024, 10:26
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro