Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
Legături:
www.guduvasile.com
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Vasile Gudu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Vasile Gudu (Grup PNL)
Rezervația Biosferei Delta Dunării - în patrimoniul mondial UNESCO

În calitatea mea de deputat de Tulcea, am fost invitat de către Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO să particip, în perioada 7-9 octombrie 2015, la o vizită de documentare în Rezervația Biosferei Delta Dunării, eveniment organizat de către Administrația Rezervației Biosfera Delta Dunării și Consiliul Județean Tulcea.

Obiectivele stabilite de către comisie în cadrul vizitei de analiză și documentare sunt: identificarea unor soluții legislative pentru problemele zonei, verificarea normelor de protecție asumate la nivel internațional, consultarea factorilor implicați în administrarea Rezervației Biosferei Delta Dunării, precum și consultării cu reprezentanții societății civile.
Delta Dunării și celelalte unități geografice adiacente au primit, de-a lungul timpului, mai multe recunoașteri naționale și internaționale din punct de vedere al protecției naturii. În 1938, Pădurea Letea, din Delta Dunării, a fost declarată Rezervație naturală. În perioada anilor ‘50 au mai fost declarate în Delta Dunării arii naturale protejate în suprafață totală de 40.000 ha. În 1978, zona Roșca – Buhaiova – Hrecisca a fost declarată Rezervație a biosferei. Din 1990, Delta Dunării și celelalte unități adiacente au fost declarate Rezervație a biosferei, în cadrul Programului UNESCO „Omul și Biosfera”. Tot în această perioadă, Delta Dunării a fost recunoscută ca zonă umedă de importanță internațională, în special ca habitat al păsărilor de apă, în cadrul Convenției Ramsar, iar o suprafață de 340.000 de hectare, au fost recunoscute ca parte a patrimoniului natural universal în cadrul Convenției UNESCO de protejarea a patrimoniului universal cultural și natural.
Teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării, delimitat conform legii, are o suprafață totală de circa 580.000 de hectare și este amplasat în sud-estul României, cuprinzând Delta Dunării propriu-zisă, Complexul lacustru Razim-Sinoie, Dunărea maritimă până la Cotul Pisicii inclusiv zona inundabilă Somova-Parcheș, lacul Sărături-Murighiol și zona marină cuprinsă între litoral și izobata de 20m. Din suprafața totală a Rezervației, mai mult de jumătate (312.440 ha) o reprezintă ecosistemele naturale acvatice și terestre incluse în lista zonelor cu valoare de patrimoniu universal (Convenția Patrimoniului Natural Universal UNESCO) precum și cele destinate reconstrucției ecologice. Managementul rezervațiilor biosferei se realizează conform unor regulamente și planuri de protecție și conservare proprii, în conformitate cu recomandările Programului Om - Biosferă de sub egida UNESCO. Rezervațiile biosferei sunt acele arii naturale protejate ale căror scopuri sunt protecția și conservarea unor zone de habitat natural și a diversității biologice specifice. Rezervațiile biosferei se întind pe suprafețe mari și cuprind un complex de ecosisteme terestre și/sau acvatice, lacuri și cursuri de apă, zone umede cu comunități biocenotice floristice și faunistice unice, cu peisaje armonioase naturale sau rezultate din amenajarea tradițională a teritoriului, ecosisteme modificate sub influența omului și care pot fi readuse la starea naturală, comunități umane a căror existență este bazată pe valorificarea resurselor naturale pe principiul dezvoltării durabile și armonioase. Dacă în perimetrul rezervațiilor biosferei sunt cuprinse și situri naturale ale patrimoniului universal, managementul Rezervației se realizează cu respectarea prevederilor Convenției privind protecția patrimoniului mondial cultural și natural, de sub egida UNESCO. Ariile speciale de protecție sunt desemnate de stat în conformitate cu prevederile Directivei 79/409/CCE din 2 aprilie 1979 privind conservarea păsărilor sălbatice și vor face parte din rețeaua europeană NATURA 2000 după recunoașterea statutului lor de către Comisia Europeană.
Având în vedere complexitatea Deltei Dunării, nu este de mirare că UNESCO a desemnat Delta Dunării ca fiind o Rezervație a Biosferei. Se poate spune că prin diversitatea impresionantă a habitatelor și a formelor de viață pe care le găzduiește într-un spațiu relativ restrâns, Delta Dunării constituie un adevărat muzeu al biodiversității, o bancă de gene naturală de valoare inestimabilă pentru patrimoniul natural universal.
Valoarea de patrimoniu natural universal a Rezervației Biosferei Deltei Dunării ne obligă să protejăm una din nenumăratele bogății naturale ale țării noastre împotriva activităților umane cu efecte distructive, să păstrăm și să conservăm acest tezaur natural a cărui valoare este importantă atât pentru România, cât și pentru întreaga umanitate.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 19 iulie 2024, 12:55
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro