Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
Legături:
www.guduvasile.com
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Vasile Gudu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Vasile Gudu (Grup PNL)
Cazul nerezolvat al polițistului Bogdan Gigină afectează imaginea Ministerului Afacerilor Interne

De o săptămână principalul subiect de discuție în spațiul public este cazul polițistului Bogdan Gigină, care a decedat pe 20 octombrie 2015 în timp ce deschidea coloana ministrului de interne Gabriel Oprea.

Tânărul, în vârstă de 28 de ani, a căzut cu motocicleta pe care o conducea într-o groapă creată de muncitorii unei firme care efectua lucrări la carosabil. Inițial, purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei a susținut că agentul se afla într-o “misiune de fluidizare a traficului”. Ulterior, oficialii Poliției Române s-au văzut nevoiți să admită că motociclistul făcea parte din coloana oficială a vicepremierului. Cazul a dus la un uriaș scandal deoarece ministrul Gabriel Oprea a folosit ilegal coloana oficială, în condițiile în care, potrivit legii, miniștrii pot beneficia de coloană doar în situații urgente. De asemenea, ministrul Oprea este acuzat că nici măcar nu a coborât să vadă ce s-a întâmplat cu polițistul, după accident, continuându-și drumul.
Societatea civilă prin Institutul pentru Politici Publice a cerut ca, în situația în care domnul Gabriel Oprea nu își va prezentă demisia din Guvern și din Parlament, să se inițieze o Comisie parlamentară de anchetă cu scopul investigării tuturor activităților acestuia în care a folosit coloana oficială. De altfel, mai multe organizații neguvernamentale din România Expert Forum (EFOR), Romanian Center for European Policies (CRPE), Freedom House Romania, Grupul pentru Dialog Social (GDS) și Centrul de Investigații Media (CIM) au cerut prin intermediul mass-media demisia domnului ministru Oprea.
Ministerul Afacerilor Interne nu a dat nicio explicație referitoare la desfășurarea anchetei procurorilor pentru a explica tăcerea ministrului Gabriel Oprea în cazul morții polițistului Bogdan Gigină, care deschidea coloana oficială a demnitarului. Singura explicație a Ministerului Afacerilor Interne a fost un comunicat în care se arată că ministrul Gabriel Oprea a respectat legea, în condițiile în care Parchetul de pe lângă Tribunalul București a deschis o anchetă pentru a stabili cauzele și împrejurările producerii accidentului, iar MAI și ministrul Oprea nu pot face declarații până la finalizarea anchetei. Este vorba de aceeași lege pe care MAI nu s-a sinchisit să o respecte în nenumărate alte cazuri. Ultimul dintre acestea este cel al polițistului de la rutieră Gheorghe Ionescu, spulberat cu mașina de șoferul turc Abdullah Atas.
Fiind vorba de pierderea unei vieți omenești, lipsa de transparența este inacceptabilă. Este o chestiune extrem de gravă în care sunt implicate instituții ale statului, și de aceea justiția trebuie să-și spună cuvântul, pentru a evita distrugerea credibilității instituțiilor implicate.
Ministerul Afacerilor Interne este o instituție a cărei credibilitate trebuie apărată de orice, inclusiv de ministru. Pe de altă parte, din punct de vedere uman aflarea adevărului ar reprezenta singura reparație morală pentru familia tânărului polițist decedat. România nu este a noastră, a elitei politice, și noi nu trebuie să monopolizăm instituțiile și să le folosim în interesul nostru personal. România este a românilor, iar instituțiile statului au obligația și trebuie să lucreze în folosul și pentru bunăstarea cetățenilor țării lor.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 24 iulie 2024, 18:42
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro