Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
Legături:
www.guduvasile.com
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Vasile Gudu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Vasile Gudu (Grup PNL)
Fondurile Europene sunt șansa agriculturii românești

România alături de alte state ale Uniunii Europene precum Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Germania, Irlanda, Italia, Spania, Suedia și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord au primit aprobarea oficială a Comisiei Europene în data de 26 mai 2015 pentru a primi finanțare pentru o serie de programe dinamice, care variază de la proiecte de modernizare în agricultură și de încurajare a reînnoirii generațiilor, până la extinderea conexiunilor în bandă largă în zonele cu o densitate scăzută a populației dar și sprijin pentru agricultura ecologică.

Finanțarea totală din partea Uniunii Europene este de 8,128 miliarde de euro și reprezintă 8,18% ca procent din FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală). Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR) – este programul prin care se acordă fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană și Guvernul României pentru dezvoltarea economico – socială a spațiului rural din România. Investitorii au noi oportunități financiare pentru proiecte de investiții în dezvoltarea agriculturii și a zonei rurale. Fermierii, societățile private și autoritățile publice locale au la dispoziție aproximativ 8 miliarde de euro, fonduri europene nerambursabile pentru investiții la standarde europene, eficiente și rentabile.
Agricultura din țara noastră se confruntă în momentul actual cu probleme pe care alte state le-a depășit cu mult timp în urmă. Tocmai de aceea, Guvernul României și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale trebuie să dea dovadă de responsabilitate și să coordoneze buna derulare a PNDR, astfel încât țara noastră să nu rateze și această șansă enormă de a se moderniza și de a se alinia din punct de vedere al standardelor, cu celelalte state ale UE. Chiar dacă un an și jumătate din acest program este epuizat, România are o șansă reală ca până în anul 2020 să devină extrem de competitivă din punct de vedere agricol atât în Uniunea Europeană cât și în lume, și să își consolideze structurile economice și sociale ale comunităților rurale. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale este responsabil de gestionarea și alocarea acestor fonduri către fermierii români, precum și de sprijinirea tinerilor agricultori în vederea îmbunătățirii și modernizării exploatațiilor agricole pentru a-i încuraja să atragă astfel de fonduri pentru a-și dezvolta afacerile din domeniul agricol. Fondurile europene sunt șansa agriculturii românești, iar cetățenii trebuie să fie informați despre banii puși la dispoziție de Uniunea Europeană pentru a-și putea moderniza afacerile în acest sector. Agricultura și producția de alimente reprezintă elemente esențiale ale economiei și societății noastre. În toate cele 28 de state membre ale UE există aproximativ 12 milioane de agricultori și alte 4 milioane de persoane care lucrează în sectorul alimentar. Sectorul agricol și alimentar oferă împreună 7% din totalul locurilor de muncă și generează 6% din PIB-ul brut al UE.
Pentru România, atragerea de fonduri europene este șansa prin care fermierii români pot deveni mai competitivi și mai performanți, este singura posibilitate de relansare a agriculturii românești.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 22 iulie 2024, 2:47
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro