Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
Legături:
www.guduvasile.com
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Vasile Gudu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

primit de la domnul deputat Vasile Gudu (Grup PNL)
Prioritațile legislative ale PNL în anul 2016

Obiectivul guvernării PNL este concretizarea principiilor platformei ‘’România lucrului bine făcut’’, votată de români la alegerile prezidențiale din 16 noiembrie 2014, platformă cu care domnul Klaus Iohannis, actualul Președinte al României a câștigat alegerile prezidențiale și care este un proiect de țară valabil pe minim zece ani.


Obiectivul strategic este reprezentat de reclădirea națională pe bază de meritocrație, valoare, profesionalism, muncă, în care inițiativa economică autohtonă va avea un loc central, obiectivele pe care PNL le propune provenind din realitatea de zi cu zi a românilor. Programul PNL e conectat la realitate și propune un concept integrat asupra națiunii, statului, economiei și societății având în centru individul și libertățile sale.

Prioritățile legislative ale PNL pentru noua sesiune parlamentară sunt legea dării în plată, legea cu privire la reprezentarea de gen în politică, completarea legii privind votul prin corespondență și pentru alegerile prezidențiale, legea prevenției în sănătate, legea holdingului, legea privind reducerea cu 5 pp a contribuțiilor sociale de stat, legea privind creșterea transparenței decizionale.
Educația trebuie să urce în ierarhia priorităților naționale. Ținta de 6% din PIB pentru educație trebuie să devină realitate. Nu putem ignora nici faptul că tinerii din familii sărace și din rândurile minorităților riscă să fie privați de educație, să abandoneze studiile sau să pășească în școală cu a doua șansă. Pentru ei, trebuie să extindem programele de tip școală după școală și să motivăm cadrele didactice performante să predea în mediul rural și în comunități defavorizate.
Introducerea votului prin corespondență pentru diaspora e una dintre realizările importante ale PNL în 2015. Acest sistem alternativ de vot trebuie cunoscut și e bine că Autoritatea Electorală Permanentă a început deja campania de informare.
PNL ar fi de acord cu creșterea salariului minim pe economie cu condiția ca aceasta să fie însoțită de o scădere a taxelor pe muncă. Investițiile înseamnă modernizare și noi locuri de muncă pentru români.
Suntem o țară cu lipsuri uriașe în ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii; școlile și spitalele au condiții greu de imaginat și cu toate acestea, 2015 s-a încheiat cu miliarde de lei necheltuiți. PNL și-a dorit un buget care să împace nevoia de responsabilitate bugetară, mai ales într-un an electoral, cu nevoia de modernizare și dezvoltare. Am susținut acest buget pentru că – sub constrângerea de a menține deficitul bugetar sub 3% – prevede și alocări mai mari pentru sectoare importante precum sănătatea, educația și, mai ales, o creștere a alocărilor pentru investiții de peste 4 miliarde de lei.
Criza demografică este o altă problemă extrem de serioasă a României. Populația României a scăzut azi la nivelul de acum jumătate de secol, din 1966. Situația demografică este o amenințare pentru sistemul nostru de pensii. PNL consideră că politicile economice și sociale trebuie să aibă și o dimensiune demografică.
Inițiativa PNL, de dublare a alocațiilor pentru copii – unul din pașii necesari dar insuficienți pentru a impulsiona creșterea demografică – se regăsește și ea în bugetul pe 2016. Susținem, în același timp, forme de angajare flexibilă pentru părinții cu copii de până în 3 ani. E nevoie și de politici pro-active prin care să sprijinim integrarea familiilor și a copiilor din rândurile minorităților etnice, precum și a românilor care și-ar dori să revină din străinătate.
Avem însă așteptări mari de la execuția bugetară. România are nevoie de o guvernare liberală, o guvernare de dreapta, curajoasă, reformistă, cu o viziune potrivită timpurilor pe care le trăim. Ceea ce poate să ofere PNL este un model de guvernare bazat pe o raportare constantă la societate și la nevoile cetățenilor ei, o guvernare care să faciliteze munca și câștigul. Reducerea decalajelor care ne separă de vestul Europei este poate cel mai realist obiectiv pe care îl putem avea. Vom ști că am reușit doar atunci când românii nu vor mai fi în situația de a supraviețui de pe o zi la alta, când nevoile zilnice nu vor mai reprezenta o adevărată provocare.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 24 iulie 2024, 19:23
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro