Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
Legături:
www.guduvasile.com
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Vasile Gudu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Vasile Gudu (Grup PNL)
Legea prevenției în sănătate - un pas pentru reforma în sănătate

Grupul parlamentar al PNL a inițiat un proiect de lege prin care activitatea de prevenție în sănătate să devină obligatorie și să se întemeieze pe o strategie națională. La ora actuală, sistemul sanitar românesc nu funcționează mulțumitor pentru pacienții contribuabili și nici pentru stat. Se constată că banii cheltuiți nu produc efectele dorite și așteptate. Dezechilibrele din sistemul sanitar provin din faptul că banii se consumă pentru tratare și nu pentru prevenire, care costă mai puțin.

Legea prevenției constă într-o multitudine de programe - gratuite pentru toți românii - pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor, supravegherea riscurilor de sănătate în cazul fiecărui pacient, educarea, informarea și responsabilizarea tuturor față de sănătate. Aplicarea acestora ar putea transforma sistemul românesc de sănătate într-unul infinit mai empatic și mai uman. Statul român își asumă, în acest fel, responsabilitatea prevenirii patologiilor și îmbolnăvirilor cetățenilor.
În România anului 2016, avem cetățeni asigurați și cetățeni neasigurați. Statul român trebuie să aibă grijă de toți cetățenii săi, indiferent dacă sunt sau nu asigurați. Această inițiativă legislativă este rezultatul faptului că majoritatea populației țării dorește un program de prevenție, care să cuprindă un program de analize și investigații gratuite, astfel încât fiecare cetățean să poată să prevină o îmbolnăvire, sau o situație critică de sănătate.
În toamna anului 2015, după mai multe dezbateri cu asociații ale pacienților, s-a ajuns la o formă a proiectului de lege. Această formă a fost depusă de Grupul parlamentar al PNL la Parlament și se află în dezbatere publică până pe 1 martie 2016. Prin acest demers, Grupul parlamentar al PNL a considerat că prevenția este o necesitate, o acțiune utilă și, mai ales, o dorință a cetățenilor României. Pentru ca aceasta să fie transpusă într-o lege, și pentru ca o țară să facă prevenție, trebuie să existe o serie de norme, să avem fonduri asigurate, să fie informată populația și entitățile care participă la acțiunea de prevenție. Prin acest proiect de lege se introduce pentru prima oară obligativitatea statului român de a participa cu fonduri exclusive pentru prevenție. Prevenția înseamnă o viață mai bună, înseamnă depistarea riscurilor la timp și prevenirea îmbolnăvirilor, înseamnă creșterea calității vieții oamenilor.
România are nevoie de reformă reală în sănătate, bazată pe o raportare constantă la societatea românească și la nevoile cetățenilor ei. De aceea, legea prevenției în sănătate este una din prioritățile legislative ale Grupului parlamentar al PNL în această sesiune parlamentară.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 24 iulie 2024, 19:06
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro