Curriculum Vitae
Press releases
Parliamentary activity
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
legislative initiatives
questions & interpellations
motions
speaches
voting records
Links:
www.guduvasile.com
 
You are here: Home page > Legislature 2012-2016 > Chamber of Deputies > Vasile Gudu > Press releases Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Dragoș Gunia (Grup PDL)

Modificările Codului Rutier reprezintă o temă de larg interes public. Din păcate actuala coaliție de guvernare (U.S.L.), consideră că o dezbatere în Parlament a acestei importante modificări legislative nu este necesară și preferă o adoptare prin O.U.G.

În aceste condiții, nu pot la momentul actual, decât să fac un apel public prin intermediul prezentului comunicat, prin care să fac următoarele precizări:
Principiile pe baza cărora au fost stabilite cuantumurile amenzilor din noul Cod Rutier nu au susținere în peisajul economic al României.
Având în vedere modelul din alte țări europene unde nivelul maxim al unei amenzi de circulație este sensibil egal cu salariul mediu din țara respectivă, precum și valoarea individuală a parcului auto (persoane fizice) din România (media), propun: Cuantumul maxim al amenzii să reprezinte media dintre salariul mediu (ultimele 6 luni) și 25% din valoarea individuală (medie) a parcului auto (persoane fizice) din România.
Restul amenzilor se vor modifica (diminua) procentual în funcție de infracțiunea săvârșită. Consider că orice modificare legislativă trebuie să aibă la bază principiile de suportabilitate a populației. Totodată țin să fac precizarea că posibilitatea suspendării permisului auto pe motiv de neplată (într-un termen stabilit sau nu) al unei amenzi, reprezintă un act neconstituțional. Dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice a fost câștigat în urma unui examen în condițiile legii iîn vigoare și poate fi suspendat doar în baza nerespectării prevederilor circulație. Personal salut inițiativa de modificare a Codului Rutier în interesul participanților la trafic (șoferi sau pietoni), dar nu în orice condiții și în nici un caz ca o sursă de încasări la bugetul de stat într-un mod total insuportabil pentru posibilitățile de plată ale poporului român.
Un alt motiv, pentru stabilirea unor amenzi suportabile reprezintă posibilitatea apariției stimulului ce favorizează apariția șpăgii (în cazul unui cuantum astronomic).
Subliniez totodată că în propunerile noului Cod Rutier nu există nici o prevedere pentru prevenții. În continuare poate obține permis de conducere un om semianalfabet.
Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania wednesday, 24 july 2024, 12:22
Telephone: +40213160300, +40214141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro