Curriculum Vitæ
Communiques de presse
Activité parlementaire
2016-2020 (dep.)
initiatives legislatives
questions et interpellations
motions
discours
vote
declaration de fortune
declaration d'interêts
 
Vous êtes ici: Home > Législature 2016-2020 > Chambre des Députés > Costel Lupascu > Communiqués de presse Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Silviu Macovei (Grupul parlamentar al PSD)
Președintele Iohannis și-a depășit mandatul!

Am urmărit cu îngrijorare declarațiile președintelui Klaus Iohannis transmise în direct de la ședința Biroului Permanent Național al PNL. Este cel puțin ciudat, ca președinte imparțial, să ceri să dispară un partid politic, ales democratic de milioane de cetățeni români. Cu atât mai mult să o faci din mijlocul ședinței politice a unui partid politic.

Ca om politic înțeleg foarte bine ce înseamnă să îți asumi atât succesele, cât mai ales eșecurile, însă bucuria dobândirii unui nou mandat de către domnul Iohannis nu ar trebui să conducă la exagerări și derapaje politice.
Chiar dacă apoi și-a mai nuanțat ușor declarația, anume că „PSD trebuie să dispară din conducerea statului”, doresc să îi reamintesc președintelui câteva realități constituționale și democratice.
În primul rând, PSD are cele mai multe mandate de parlamentar obținute prin alegeri libere și democratice, prin urmare are cele mai multe voturi acordate de români pentru a fi reprezentați în Parlament. Este singura majoritate unitară, exceptând, bineînțeles, alianțele conjuncturale.
În al doilea rând, consider ca fiind complet inoportun îndemnul președintelui Iohannis pentru PNL de a schimba conducerea Camerei Deputaților. Pe lângă faptul că pune o presiune majoră pe liberalii care au doar un sfert din voturile necesare, președintele ignoră faptul că am răspuns rapid și pozitiv cerințelor venite din partea societății și a pus urgent pe agenda deputaților acele proiecte de lege cerute insistent. Dacă restul colegilor, mai ales cei din PNL au avut ezitări și dificultăți procedurale, Partidul Social Democrat a răspuns prompt cererilor societății de a repara greșelile făcute de o conducere politică anterioară.
Să nu uităm, totuși, PSD este într-o perioadă dificilă de reconstrucție și reformare, dar cred că este foarte clară de acum direcția partidului spre a deveni un partener real și onest de dialog pentru toți actorii politici.
Prin urmare, consider ca fiind cel puțin regretabile declarațiile președintelui Iohannis, iar exagerările referitoare la dispariția unuia sau altuia dintre partidele politice care nu sunt în asentimentul dumnealui ar trebui să fie sancționate și de populație și de clasa politică.
Adresse postale: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucarest, Roumanie samedi, 28 janvier 2023, 0:11
Téléphone: +40213160300, +40214141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro