 |
|
primit de la domnul deputat Sorin Iacoban (Grup PSD)
Tehnocrația discriminării
Declarațiile scandaloase ale membrilor Guvernului tehnocrat sunt de necontenit, cea mai recentă este cea a domnului ministru al Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, Marius Bostan, care afirmă că pentru ridicarea calității învățământului ar trebui ca părinții să plătească, lunar, taxe de școlarizare de 100 de lei, că gratuitatea învățământului este o reminiscență comunistă și că justificările profesorilor reprezentate de salariile mici sunt o imbecilitate.
|
Iată cum, iresponsabilitatea afirmațiilor devine o marcă a Guvernului, alături de viziunea discriminatorie și atitudinea de superioritate. Potrivit art. 1 alin. (3) al Constituției, “România este un stat de drept, democratic și social, (...)”, iar potrivit art. 32 alin. (4) “învățământul de stat este gratuit, potrivit legii”.
Mergând mai departe, trebuie să spunem și că România a ratificat mai multe tratate și convenții internaționale la care este parte, precum Declarația Universală a Drepturilor Omului, care la art. 26 alin. (1) prevede că „Orice persoană are dreptul la învățătură. Învățământul trebuie să fie gratuit, cel puțin în ceea ce privește învățământul elementar și general”, sau Convenția ONU cu privire la drepturile copilului, care stipulează la art. 28, alin. (1) că „Statele părți recunosc dreptul copilului la educație și, în vederea asigurării exercitării acestui drept în mod progresiv și pe baza egalității de șanse, în special, statele membre vor avea obligația: a) de a asigura învățământul primar obligatoriu și gratuit pentru toți.” În același spirit și în același sens sunt și dispozițiile art. 14 al Cartei drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene sau cele ale art. 13, alin (2) din Pactul internațional cu privire la drepturile economice, sociale și culturale.
Față de toate aceste prevederi, domnul ministru tehnocrat Bostan nu se simte obligat, ba mai mult, se pare că pentru dumnealui Constituția și tratatele internaționale sunt doar niște reminiscențe comuniste de care ar trebui să ne lipsim.
Într-o Românie în care 51% dintre copii trăiesc în risc de săracie sau excluziune socială, în care peste 300.000 de copii nu urmează nicio formă de învățământ și în care 1 din 8 copii din mediul rural se culcă flămând, Guvernul tehnocrat consideră că învățământul nu ar trebui să fie gratuit.
Țin să îmi exprim profunda îngrijorare față de numeroasele opinii exprimate de membrii actualului Guvern și de viziunea în care acestea se înscriu. Convingerile expuse de către aceștia sunt profund discriminatorii și inechitabile, aflate sub semnul unui individualism feroce și lipsite de orice urmă de solidaritate sau empatie.
Atitudinea trădată de tehnocrați cu multiple ocazii este, de asemenea, îngrijorătoare. Aroganți și elitiști, aceștia ne tratează cu superioritate și nu ratează niciun prilej de a ne arăta cu degetul spunându-ne că ne merităm soarta.
Consider că educația nu este un serviciu, ci un drept inerent fiecărei ființe umane. Educația nu înseamnă doar posibilitatea accederii la un statut social sau la o oarecare stare materială, educația reprezintă și singurul mijloc care te poate ajuta să înțelegi realitatea în care trăiești, iar implicațiile psiho-socio-emoționale sunt multiple și hotărâtoare asupra bunăstării generale a oricăruia dintre noi.
În ce măsură putem vorbi de egalitate de șanse și drepturi ale omului, pentru câștigarea cărora a fost nevoie de atâtea generații și atâtea sacrificii pentru a le avea astăzi înscrise drept coordonate fundamentale ale vieților noastre, dacă dreptul la educație nu este accesibil oricărei persoane?
Mai are rost să spunem că o asemenea politică este și nesustenabilă, ba chiar de-a dreptul falimentară pe termen lung? Progresul economic și social este pus sub semnul întrebării când o societate nu își pune în valoare întreaga capacitate umană de care beneficiază, în care procentul de cetățeni neinstruiți este ridicat și în care nivelul mediu al educației este scăzut.
Reforma nu înseamnă noi taxe și impozite de la cei fără venituri și fără posibilitatea de a le avea, România reală nu își permite asemenea măsuri.
Noi credem în dreptul fiecărui om de a-și putea construi un viitor și a-și putea da un sens vieții sale. |
|  |