Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
Legături:
www.soriniacoban.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Sorin-Avram Iacoban > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Sorin Avram Iacoban (Grup PSD)
Guvernul tehnocrat în “derivă politică”

Odată cu introducerea în procedură parlamentară a O.U.G. 43/2016 și a O.U.G. 20/2016, s-au putut trage concluzii pertinente cu privire la haosul ce stăpânește actualul Cabinet de miniștri în materia salarizării din sectorul bugetar. Deși cele două acte normative privesc salariații din domeniul bugetar, destinatarii actului normativ au avut un rol profund decorativ, neținându-se cont de semnalele pe care ei le-au tras cu privire la imposibilitatea de aplicare a celor două acte normative.

Faptul că, cele două ordonanțe de urgență nu se pot aplica rezultă, în mod clar, din inegalitatea de tratament juridic pe care o suportă diferite categorii de bugetari, ba mai mult anumite categorii fiind omise, născându-se astfel posibilitatea nașterii, în speță, a unui vid legislativ deosebit de pericolos.
Parlamentarii PSD din comisiile de resort care au primit cele două acte normative spre analiză și dezbatere au constatat, printre altele, că 118.000 de angajati, în fapt asistenții sociali, sunt excluși de cele două ordonanțe, alături de salariații unităților medico -sociale. În aceeași ordine de idei, pentru aceleași categorii de personal au fost propuse soluții cu totul diferite, ceea ce naște, în materie, o inechitate socială care ar aduce atingere chiar normei constituționale, în sensul în care se fac diferențieri inacceptabile între salariații spitalelor clinice și neclinice, sau se propun baze de referință diferite pentru aceleași categorii de personal, apelându-se când la baza de referință din anul 2009, când la cea din 2016. Mai mult, plata gărzilor pentru medici este făcută diferențiat, fără un argument juridic, având ca fundament ba salariul din anul 2009, ba salariul din anul 2016.
În altă ordine de idei dar la fel de grav este faptul că, aplicând “ad litteram” textul din cele două ordonanțe de urgență, nu se pot face încadrările pentru școlile primare, școlile speciale, cluburile sportive școlare sau pentru alte posturi care nu se regăsesc în ordonanță, cum ar fi universități, unitățile conexe din domeniul preuniversitar, camine, cantine.
Din păcate, deși este vorba de acte promovate de un Guvern tehnocrat, principiul de baza în domeniul salarizării, anume performanța profesională, a fost deplin uitat, optându-se pentru “suveranitatea grilelor”, independent de orice aspect de performanță în muncă.
Parlamentarii PSD din comisiile de resort ale celor două Camere vor amenda cele două acte normative care creează inechități periculoase în domeniu, considerând că dialogul cu destinatarii acestor acte normative și preluarea amendamentelor lor este solutia firească într-o democrație construită pe baze sănătoase.
Astfel, la inițiativa Grupurilor parlamentare PSD.din Senat și Camera Deputaților, a fost stabilită o întâlnire de lucru cu reprezentanții sindicatelor interesate din educație, sănătate, administrație publică, justiție, transporturi, în ziua de marți, 13.09.2016, prilej cu care se vor discuta și prelua obiecțiile făcute de destinatarii celor două acte normative, astfel încât normele care reglementează salarizarea din sectorul bugetar să poată avea logica juridică cerută de Constituția României și de alte acte normative conexe.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 29 noiembrie 2023, 16:37
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro