Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2004-2008 (sen.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Mihai Mohaci > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Mihai Mohaci (Grup PSD)
Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc

Proiectul de lege privind instituirea zilei de 11 septembrie – Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc a fost depus la Senatul României, urmând să intre pe circuitul legislativ.

Fundamentul care stă la baza unei națiuni, la baza oricărui popor de sine stătător este tradiția. O componentă importantă a tradiției românești este arta culinară specifică poporului nostru ca întreg, ca națiune și, în special, arta culinară specifică zonelor geografice, cu influențe istorice de la cei ce au trecut sau au poposit pe teritoriul țării și care și-au pus amprenta pe bucătăria românească: influența otomană, greacă, arabă, armenească și bizantină.
O preocupare în sensul prezentării măiestriei bucătarilor a fost lansarea Gastroprogramului la care toate unitățile de turism dezvoltate pe scheletul fostei ONT Carpați Brașov, prezentau, la hotel Aro, cu măiestrie, platouri cu bucate tradiționale și nu numai.
Și arealul viticol este demn de a fi făcut cunoscut, cu atât mai mult cu cât tradiția vinificației pe aceste meleaguri este mai veche de 2000 de ani, de dinainte de Burebista.
Bucatele și vinurile românești sunt un cumul de tradiții care încântă simțurile și cuceresc tot mai mulți admiratori și care pot deveni cartea de vizită a țării noastre. Arta culinară poate aduce un plus imaginii turistice în special, și a României, în general.
Stabilirea unei zile care să celebreze această bogăție de gusturi și tradiții românești este necesară pentru a scoate în evidență calitățile bucătăriei și ale vinului românesc și a le face cunoscute sub numele ZIUA NAȚIONALĂ A GASTRONOMIEI ȘI A VINULUI ROMÂNESC.
Această idee a apărut în urma discuțiilor de la Congresul Național de Gastronomie și Vin 2017 organizat de Cosmin Dragomir – GASTROART, Cezar Ioan – Vinul.ro, Nico Lontraș, RARE FOODS SERVICES cu sprijinul HORA, Guerrilla Cooking, subsemnatul și Asociația Națională a Bucătarilor și Cofetarilor din turism-România (ANBCT).
Această zi ar trebui să fie cunoscută prin expoziții și târguri gastronomice organizate la nivelul unităților administrativ-teritoriale, în locuri special amenajate de către primării, cât și la nivelul unităților de turism și alimentație publică.
Scopul Zilei Gastronomiei și Vinului Românesc este de a reflecta gastronomia românească în toate formele sale, precum și varietatea de vinuri produse la noi în țară. Este vorba despre a ne bucura de o companie bună, de a mânca sănătos și de a crea un sentiment de comunitate.
Propunem, astfel, ca Ziua Națională a Gastronomiei și a Vinului Românesc să fie în data de 11 septembrie, zi în care se sărbătorește Sfântul Cuvios Eufrosin Bucătarul, un sfânt provenit dintre călugării care slujeau la bucătărie.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 16 iunie 2024, 2:19
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro