Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2004-2008 (sen.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Mihai Mohaci > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Sebastian Moise (Grupul parlamentar al PMP)
Înlocuirea programului „Prima Casă” arată că Guvernul vrea să îi fenteze pe tineri cu 2 miliarde de lei

Deputatul PMP de București Sebastian Moise critică în termeni duri decizia Guvernului Dăncilă de a înlocui programul „Prima Casă” cu un proiect propriu denumit „O casă, o familie”.


Moise acuză lipsa de transparență a Executivului. „Nu a existat niciun fel de consultare publică privind această schimbare importantă, nefiind întrebați reprezentanții constructorilor sau potențialii beneficiari.

Mai mult, nu s-a prezentat absolut niciun fel de studiu de impact în acest sens. În plus, ca întotdeauna, decizia se ia și se pune în aplicare rapid, fără a exista vreun fel de predictibilitate. Practic, toți cei care s-au apucat să construiască gândindu-se că există o legislație în vigoare sunt prinși pe picior greșit de către Guvern care le dă o lovitură în moalele capului”, a afirmat Sebastian Moise.
În opinia deputatului PMP, noul program „O casă, o familie” reduce semnificativ plaja posibililor beneficiari. În forma sa actuală, este profund discriminatoriu, la limită, chiar neconstituțional. Nicăieri în lumea reală, Teodorovici nu ar putea să explice convingător de ce o familie care are venituri de 7.000 de lei se poate înscrie în program, iar alta, cu venituri de 7.200 de lei, e prea bogată pentru o astfel de măsură catalogată drept socială.
„Schimbarea țintei programului „Prima Casă” vizează, de fapt, reducerea la maximum a garanțiilor din partea statului când vine vorba de vânzarea de apartamente sau locuințe. Practic, dezastrul fiscal – bugetar în care Guvernul PSD a băgat România face ca ei să nu mai aibă bani pentru Fondul de Garantare. Nu ar fi de mirare ca, odată cu eșecul evident al proiectului „O casă, o familie”, Executivul să anunțe că ținta a fost atinsă și nu trebuie să mai existe niciun fel de alocări bugetare pentru cofinanțare. Economia bugetară va fi de aproximativ 2 miliarde de lei anual”, a declarat Moise.
Reprezentantul PMP a atenționat și asupra faptului că noile credite care ar urma să fie garantate de stat prezintă riscuri. O persoană care are un venit de 4.500 de lei și cumpără un apartament de 70.000 de euro ajunge în situația în care nivelul de îndatorare depășește 45%. Dacă salariul este mai mic, nivelul de îndatorare crește considerabil.
„Prima Casă”, program lansat de Guvernul Emil Boc în 2009, a avut trei ținte: ajutor financiar pentru tinerii care doresc să-și achiziționeze o casă, sprijinirea sectorului construcțiilor în contextul prăbușirii sale în timpul crizei economice globale și un sprijin pentru bănci. Succesul său a fost incontestabil în atingerea tuturor celor trei obiective. Prin închiderea programului de către Guvernul Dăncilă, se pune capăt unei practici de succes pentru toți cei implicați: beneficiari, bănci, constructori.
„Fac un apel la Guvern, dar și la parlamentarii Puterii, să reconsidere înlocuirea programului „Prima Casă” cu „O casă, o familie”. E o greșeală strategică majoră care va lovi în economie și le va răpi multor tineri șansa de a avea propria locuință”, a concluzionat Sebastian Moise.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 16 iunie 2024, 3:43
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro