Curriculum Vitæ
Communiques de presse
Activité parlementaire
2020-present (dep.)
2016-2020 (dep.)
initiatives legislatives
questions et interpellations
motions
discours
vote
declaration de fortune
declaration d'interêts
 
Vous êtes ici: Home > Législature 2016-2020 > Chambre des Députés > Claudiu-Iulius-Gavril Nasui > Communiqués de presse Versiunea pentru printare


primită de la liderul Grupului parlamentar al USR, domnul deputat Claudiu Iulius Gavril Năsui
Liderul Grupului USR, Claudiu Năsui: “FSDI este un jaf național”

Deputatul USR Claudiu Năsui, membru în Comisia pentru buget, finanțe și bănci, reclamă că PSD a trecut miercuri, prin Parlament, unul dintre cele mai mari tunuri date în România vreodată. Este vorba de înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI), un fond care va lăsa România fără 33 de companii și cu multe datorii.

”Prin FSDI se construiește o pușculiță enormă din care PSD va putea cheltui discreționar pe absolut orice își dorește fără nicio licitație. Din start trebuie spus că nu este nevoie de un fond special pentru a face investiții. Nimeni nu i-a împiedicat să facă investiții până acum, ba dimpotrivă”, a explicat deputatul USR.
Potrivit domnului Claudiu Năsui, motivul pentru care PSD are nevoie de acest fond este eludarea regulilor contabile ale Uniunii Europene. Concret, vor să facă cheltuieli care să nu se vadă în deficitul bugetar și datorii care să nu se înregistreze în datoria publică.
”FSDI este un mare paravan făcut pentru a ascunde jaful din banii noștri. Prin acest fond, statul român va pierde: 9 miliarde de lei, bani inițiali, peste 2 miliarde de lei pe an din dividende, 33 de companii (parțial sau integral de stat). Majoritatea acelor companii sunt exact companiile de stat care mai sunt profitabile. Dar asta nu datorită geniului antreprenorial al statului, ci datorită privilegiilor și monopolurilor de care beneficiază tot de la statul român”, a declarat deputatul Claudiu Năsui. Acesta avertizează că FSDI este un fond care se va îndatora pe baza acțiunilor la companiile de stat și va face cheltuieli fără să respecte legislația de achiziții publice, adică fără nicio licitație, dar mai grav, România riscă să piardă ultimele companii de stat profitabile.
”Cel mai trist lucru știți care e? Că vom pierde companiile acelea pe absolut nimic. Măcar de le-ar fi privatizat, tot s-ar mai fi ales statul cu ceva. Acum riscăm să nu ne alegem cu nimic. Când va veni criza și acest fond nu va mai putea să-și plătească datoriile, ce credeți că se va întâmpla? Își va pierde activele, adică va pierde acțiunile companiilor pe care le deține. Pentru că statul nu va avea dreptul să intervină în ce face fondul. Altfel s-a dus tratamentul contabil. Vom rămâne cu banii luați și cu companiile pierdute. La următoarele alegeri să nu mai îndrăznim să credem în PSD”, a conchis deputatul USR Claudiu Năsui.
Adresse postale: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucarest, Roumanie dimanche, 5 février 2023, 22:30
Téléphone: +40213160300, +40214141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro