Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Olivia-Diana Morar > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Olivia-Diana Morar (Grupul parlamentar al PNL)
Cu prilejul Zilei Internaționale de Constientizare a Autismului îi asigurăm de sprijinul nostru pe copiii cu tulburări de spectru autist și familiile acestora

Mulți dintre noi cunoaștem o familie al cărei copil este afectat de o tulburare de spectru autist. Unii dintre dumneavoastră chiar se confruntă cu așa ceva. Cu toții bănuim măcar, pentru că de știut nu pot ști cu adevărat decât cei aflați în această situație, cât de greu este și prin ce încercări teribile trece o familie al cărei copil este afectat de autism.

Nici o putere de pe această lume nu poate face autismul să dispară, însă datoria noastră este de a asigura un sprijin real părinților acestor copii, iar ziua de 2 aprilie este un prilej de a constientiza, încă o dată, cât de important este să îi susținem mereu.
Acest lucru s-a și întamplat atunci când Partidul National Liberal a votat pentru adoptarea proiectului de lege cu privire la modificarea și completarea Legii nr.151/2010 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educație și sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist și cu tulburări de sănătate mintală asociate.
Ce realizăm prin acest proiect? Asigurăm familiilor copiilor cu tulburări de spectru autist accesul la sprijin profesionist și accesibil din punct de vedere financiar pentru micii lor îngeri, la un sprijin care, fără această lege, ar fi rămas mult prea costisitor pentru familiile cu venituri mici și medii. Asigurăm accesul la diagnosticare timpurie, întrucât depistarea precoce a acestei afecțiuni poate facilita tratamentele, integrarea în societate și accesul la o viață normală, pentru că acesta este, în esență, obiectivul asistenței medicale a pacientului cu tulburare de spectru autist: accesul la o viață normală.
Asigurăm prin această lege accesul la echipe multi-disciplinare care îi pot ajuta pe pacienți prin evaluări clinice psihologice, tratament psihofarmacologic, intervenții specializate precoce, psihoterapie cognitiv-comportamentală, consiliere psihologică a părinților și a familiei, fizioterapie, alte intervenții specializate, precum și prin oferirea de servicii educaționale pentru copiii cu tulburări din spectrul autist și cu tulburări de sănătate mintală asociate, oferite de unități sanitare atât publice, cât și private.
Echipele multidisciplinare vor fi unele profesioniste, alcătuite din medici de familie, medici specialiști, asistenți sociali, psihologi acreditați în specialitatea psihologie clinică, consiliere psihologică, psihoterapie, logopezi, analiști comportamentali kinetoterapeuți, fiziokinetoterapeuți, profesori de cultură fizică medicală, psihopedagogi speciali, terapeuți ocupaționali, psihologi atestați în terapii bazate pe evidențe științifice care și-au dovedit eficacitatea în evaluarea și intervențiile în TSA, consilieri psihologici, psihopedagogi, cadre didactice, manager de caz, alți specialiști cu atribuții în domeniul intervenției specializate în tulburări din spectrul autist și tulburări de sănătate mintală asociate.
Aceste servicii vor putea fi asigurate în unități medico-sanitare publice sau private, care desfășoară activități conexe actului medical, cabinetele de liberă practică pentru servicii publice conexe actului medical, în cadrul organizațiilor neguvernamentale, asociațiilor și fundațiilor, precum și în cadrul instituțiile publice care furnizează servicii conexe actului medical.
Le mulțumesc si ii încurajez pe toți părinții, bunicii, rudele, medicii, asistenții medicali și toți cei care se dedică îngrijirii și ajutorării copiilor cu tulburări de spectru autist. Nu v-am uitat și nu vom uita niciodată cât de încercați, dar și cât de speciali sunteți. Pentru că sunteți eroii lor și, totodată, eroii noștri.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 6 decembrie 2022, 16:13
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro