Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Olivia-Diana Morar > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Olivia-Diana Morar (Grupul parlamentar al PNL)
Ziua internațională de luptă împotriva abuzurilor și traficului ilicit de droguri

Adunarea Generală a ONU a decis ca ziua de 26 iunie să fie celebrată ca Ziua internațională de luptă împotriva abuzurilor și traficului ilicit de droguri, pentru a consolida acțiunile de informare-educare-comunicare-cooperare la nivelul statelor membre, în vederea creșterii gradului de conștientizare asupra problemei majore pe care o reprezintă pentru orice societate drogurile ilicite.

Drogurile ilegale amenință atât sănătatea cât și bunăstarea oamenilor, cauzând anual, la nivel mondial, moartea a 200.000 de persoane. Aceste droguri afectează atât consumatorii, cât si familiile și prietenii acestora, subminând relațiile cu persoanele apropiate, deteriorând viața de familie și, nu în ultimul rând, distrugând oportunitățile copiilor și tinerilor la început de drum.
Însă nu numai atât, dacă, față de cele expuse anterior, se poate utiliza exprimarea aceasta. Traficul de droguri creează și alimentează rețele întregi, care, pentru a-și proteja sursele de venit, sunt capabile de cele mai cumplite fapte, folosind violența pentru a-și impune autoritatea asupra unor zone întregi din localitățile noastre, pentru a ține sub control oamenii de care depind etc. Mai mult, nu puține sunt situațiile în care veniturile obținute din traficul de droguri alimentează activitatea grupărilor teroriste, ceea ce perpetuează un cerc vicios al violenței, alienării, sărăciei și disperării.
Desigur, combaterea și ținerea sub control a consumului și traficului ilicit de droguri sunt de datoria fiecărui stat care se pretinde vrednic de această denumire. Acesta este, de altfel, rolul Agenției Naționale Antidrog, a cărei activitate o salut astăzi, la aniversarea a 11 ani de existență. Într-o lume în care traficanții și, în general, persoanele angrenate în fenomenul criminalității organizate demonstrează din ce în ce mai multă ingeniozitate și din ce în ce mai multă adaptabilitate în folosirea tehnologiei contemporane în propriul interes ilicit, avem nevoie, mai mult decât oricând, atât de oameni bine pregătiți și bine motivați, cât și de dotările care să le permită acestora să-și practice nobila meserie la cel mai înalt potențial. De aceea, în calitate de deputat al Partidului Național Liberal, voi susține orice inițiative care vin în sprijinul Agenției și personalului acesteia și care i-ar permite să își ducă la îndeplinire, zi de zi, misiunea ei de care avem permanentă nevoie, dar care nu se încheie niciodată.
Însă traficul de droguri și toate activitățile conexe acestuia sunt, prin definiție, transnaționale. Nici criminalitatea organizată și nici consumul de droguri nu cunosc granițe și, ca o consecință firească, nici eforturile noastre de a le combate nu trebuie să cunoască. Din acest motiv, Partidul Național Liberal, care dintotdeauna a fost port-stindardul integrării europene și euroatlantice a României, salută inițiativa privind consolidarea capacității Agenției pentru Droguri a Uniunii Europene de a lupta împotriva acestui flagel, inclusiv prin transformarea Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanie existent într-o agenție de sine stătătoare, concomitent cu întărirea rolului său. Regulamentul în cauză are menirea de a oferi Agenției capacitățile de care are nevoie pentru a răspunde în mod eficient provocărilor contemporane și riscurilor de securitate generate de fenomenul traficului de droguri, aflate într-o continuă evoluție, de a potența capacitatea acesteia de a sprijini statele membre în lupta lor contra fenomenului menționat și, nu în ultimul rând, de a contribui la îmbunătățirea cooperării internaționale în materia combaterii traficului și consumului ilicit de droguri. De aceea, Partidul Național Liberal susține că poziția României, în Consiliul Uniunii Europene, trebuie să fie în sensul sprijinirii acestei inițiative, cu toate componentele ei anterior menționate.
An de an, această zi este susținută de comunități și diverse organizații din întreaga lume prin campanii de conștientizare a efectelor nocive ale consumului de substanțe interzise, De altfel, fiecare dintre noi poate juca un rol important în promovarea sănătății și educația pentru sănătate în cadrul societății.
Să ne amintim, dragi români, cu ocazia Zilei internaționale de luptă împotriva abuzului și traficului ilicit de droguri, faptul că, deși, impactul acestora se resimte în toate comunitățile indiferent de țară, în sistemele de justiție penală, precum și în întreaga societate ca atare, tulburările cauzate de consumul de droguri pot fi prevenite si tratate.
Cu acest prilej doresc să îndemn copiii și tinerii de pretutindeni să stea cât mai departe de tentația față de aceste droguri interzise, deoarece există multiple alternative sănătoase de petrecere a timpului liber.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 6 decembrie 2022, 15:23
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro