Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Adriana-Doina Pană > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Doina Adriana Pană (Grupul parlamentar al PSD)

Consulatul General al României la Izmir a celebrat Centenarul României prin plantarea, sâmbătă, 6 octombrie 2018, a 100 de arbori de măslin nemuritor în ”Parcul Păcii și Prieteniei Turcia-România” din localitatea Karșîyaka, zona metropolitană Izmir.

Parcul a fost astfel inaugurat cu participarea doamnei deputat Adriana-Doina Pană, fost ministru al Apelor și Pădurilor, a preotului Comunității române din Turcia, Sergiu Vlad, a reprezentanților autorităților locale, ai corpului consular și ai mediului de afaceri din Turcia. Parcul a fost realizat cu sprijinul Primăriei Karșîyaka.
„Este o mare bucurie pentru mine să fiu prezentă astăzi aici. Sărbătoarea Centenarului este marcată prin activități în toate orașele și satele din România, dar și în afara țării. Ce se întâmplă astăzi aici este special, pentru că nu doar celebrăm, ci și construim. Acest parc dedicat păcii și prieteniei dintre Turcia și România este un simbol foarte puternic, care rămâne. Fie ca pacea și prietenia dintre popoarele noastre să dăinuiască etern, ca și măslinii nemuritori plantați astăzi”, a declarat Adriana-Doina Pană.
„Este o onoare pentru mine, pentru noi, să văd atâția prieteni ai României împreună, aici, în Turcia, la Izmir. Care nu este capitala Turciei, Ankara, nu este nici metropola de pe Bosfor, Istanbul, dar este, cred eu, cel mai cosmopolit dintre orașele Turciei. Acest oraș are un aer anume, o liniște pe care o transmite chiar și celor care sunt doar trecători pe aceste meleaguri. Și eu sunt doar un trecător – e drept că zăbovesc puțin mai mult decât un turist -, așa că m-am gândit să dăruiesc și eu ceva acestui oraș care, sincer, mi-a schimbat viața. Și ce poate fi mai frumos decât un parc cu 100 de arbori de măslin, simbol al păcii eterne? ”Parcul Păcii și Prieteniei Turcia-România” este un simbol al dăinuirii prieteniei care leagă de veacuri cele două popoare, dar și al dăinuirii națiunii române”, a declarat consulul general al României la Izmir, Mioara Ștefan.
La intrarea în parc au fost montate o poartă maramureșeană tradițională și o fântână din lemn, iar participanților care au plantat arborii le-au fost oferite o carte intitulată „Descoperă România” (în limbile turcă, engleză și română), un cozonac, dar și obiecte tradiționale românești.
Momentul a fost întregit de muzica artistului popular Virginia Linul, care a fost înconjurată de un grup de tineri turci purtând costume tradiționale românești din diverse regiuni ale țării, realizate de celebra creatoare, dar și de dansuri specifice turcești.
A fost organizată și o seară românească, în cadrul căreia consulul general al României la Izmir le-a vorbit invitaților despre România, prezentând atât lucruri inedite, cât și locuri și oameni celebri: Castelul Peleș, Palatul Parlamentului, Biserica Neagră, mănăstirile din nordul Moldovei, satele din Transilvania, inclusiv Viscri, satul Prințului Charles al Marii Britanii, Sighișoara, Cimitirul vesel de la Săpânța, Delta Dunării, Nadia Comăneci, Simona Halep, Mircea Lucescu sau Gheorghe Hagi. Momentul culminant al serii a fost parada ținutelor moderne inspirate din portul românesc din colecția LinIA Tradițională, a celebrei creatoare Virginia Linul. Participanții și-au întregit cunoștințele despre România delectându-se cu câteva preparate specific românești – sarmale, cozonac, palincă și vin roșu.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 13 iunie 2024, 4:49
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro