Press releases
Parliamentary activity
2016-2020 (dep.)
legislative initiatives
questions & interpellations
motions
speaches
voting records
wealth declaration
interest declaration
2012-2016 (sen.)
 
You are here: Home page > Legislature 2016-2020 > Chamber of Deputies > Emil-Marius Pașcan > Press releases Versiunea pentru printare


primit de la domnii deputați Petru Movilă și Marius Pașcan (Grup PMP)

Deputații PMP Petru Movilă și Marius Pașcan au inițiat un proiect de lege privind construirea Autostrăzii Iași – Târgu-Mureș. Proiectul ar urma să fie finanțat din bugetul național, bugetul 2014-2020 al României, bugetul European și din credite. Autostrada, aflată pe coridorul de transport Odessa - Chișinău - Iași - Târgu Mureș, va lega Moldova românească și Moldova de peste Prut de Europa.

“Este poate cel mai important proiect de infrastructură de care au nevoie România și Moldova la acest moment. Este un proiect de lege prin care aducem în Parlament problema Master Planului General de Transport și a acestui drum, Ungheni-Iași-Târgu Mureș. Este un proiect care de 10 ani de zile are startul luat, dar din păcate nu avem nimic nici la acest moment. Proiectul este necesar pentru că vine să unească Moldova și Ardealul, e un proiect promis și necesar pentru a scoate din sărăcie cea mai săracă zonă a României - N-E țării, adică Moldova”, a declarat deputatul Petru Movilă.
Domnia sa a adăugat că proiectul legislativ a fost semnat de către parlamentari din toate partidele politice și din toate regiunile țării. De asemenea, deputatul PMP și-a exprimat convingerea că toți cei care au semnat acest proiect de lege îl vor și vota, mai ales având în vedere că anul viitor se va sărbători Centenarul Marii Uniri de la 1918, iar anul acesta se împlinesc 100 de ani de când Iașiul a fost Capitala Regatului României și Oraș al Marii Uniri.
“Se consideră că centrul țării, din punct de vedere al dezvoltării economice, este un motor. Este important ca toată țara să se dezvolte unitar și sigur, iar infrastructura, autostrăzile, reprezintă coloana vertebrală a dezvoltării economiei unei țări. Pe de altă parte, s-a promis foarte mult în ultimii ani, guverne succesive au promis proiecte de autostrăzi și că le vor soluționa, însă nu s-a întâmplat acest lucru. Ba mai mult, în cazul Autostrăzii Iași-Târgu Mureș sunt 10 ani de studii de fezabilitate care nici măcar nu mai folosesc, pentru că au devenit maculatură de sertar. Prin urmare, este și un precedent posibil ca Parlamentul, legislativul, să asume marile proiecte de investiții pe care guvernările nu sunt capabile să le pună în practică”, a punctat și deputatul PMP Marius Pașcan.
Potrivit acestuia, Master Planul General de Transport al României (MPGT) prevede ca termen de demarare a studiului de fezabilitate perioada 2021 – 2022.
“Singurul tronson pentru care s-a decis scoaterea la licitație a studiului de fezabilitate a fost Tg. Neamț – Iași – Pașcani. Însă nimic nu s-a concretizat până la acest moment. În ansamblu, proiectul Autostrăzii Iași – Târgu Mureș reprezintă un pilon important și în ceea ce privește politica României față de Republica Moldova”, a adăugat deputatul PMP Marius Pașcan..
Precizăm că, în urmă cu aproape doi ani, contractul semnat pentru reactualizarea studiului de fezabilitate a fost suspendat, pentru că între momentul la care studiul ar fi fost definitivat și cel la care lucrările ar fi început au trecut nu mai puțin de cinci ani.
Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania monday, 15 april 2024, 14:33
Telephone: +40213160300, +40214141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro