Communiques de presse
Activité parlementaire
2016-2020 (dep.)
initiatives legislatives
questions et interpellations
motions
discours
vote
declaration de fortune
declaration d'interêts
2012-2016 (sen.)
 
Vous êtes ici: Home > Législature 2016-2020 > Chambre des Députés > Emil-Marius Pascan > Communiqués de presse Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Rodica Paraschiv (Grupul parlamentar al PSD)
14 Mai- Ziua Dreptului Internațional Umanitar

În urmă cu șapte ani, pe 14 mai, se desfășura prima ediție a Zilei Dreptului Internațional Umanitar, instituită în România în baza Legii nr. 177/2013. Cu fiecare an care a trecut de la primul eveniment, organizatorii au abordat sub diferite aspecte problematica umanitarismului în caz de conflict armat. Cea de-a șaptea ediție, din acest an, este pusă sub semnul unor vremuri de grea încercare pentru întreaga lume!

Trecem prin momente extrem de dificile, iar oamenii din linia întâi luptă cu un adversar temut, dar nevăzut. Corpul medical, biochimiștii, personalul de ordine publică, angajații din sistemele de transport de marfă și transport public, dar și jurnaliștii, sunt printre profesioniștii care stau față în față cu pericolul reprezentat de noul coronavirus SARS CoV-2.
Tocmai de aceea, tematica generală a ediției din acest an a Zilei Dreptului Internațional Umanitar, asupra căreia s-au orientat organizatorii și colaboratorii lor, se referă la prezentarea rolului mass-media în promovarea principiilor umanitarismului, cu accent pe statutul și protecția internațională a corespondenților de război. Principalul argument avut în vedere de Asociația Română de Drept Umanitar - Filiala Prahova, sub egida căreia se organizează această tradițională manifestare prahoveană, l-a reprezentat faptul că, doar în ultimul deceniu, peste aproape 800 de jurnaliști și lucrători media și-au pierdut viața în diferite zone de conflict din întreaga lume.
În aceste momente, jurnaliștii sunt la datorie, așa cum ar fi și în alte situații conflictuale! Reprezențanții mass-media, care își asumă riscul de a prezenta realitățile lumii în care trăim, așa cum se întâmplă acum, se expun la mari pericole. Această categorie profesională merită tot respectul nostru, pentru că sunt în miezul evenimentelor, pe timp de pace sau pe timp de război, deseori punându-și viețile în primejdie pentru a ne prezenta și a ne conștientiza asupra gravității evenimentelor. Singura lor armă: informația corectă, departe de a-i face vulnerabili, îi face de neoprit în lupta pentru adevăr! ,dd>Omenirea a trecut de multe ori prin perioade de grele încercări. Războaiele, epidemiile, catastrofele și dezastrele nu au ocolit-o, dar spiritul umanitar a ieșit de fiecare dată învingător.
„Solitari, dar solidari!” este un îndemn care a devenit în ultima vreme esența umanitarismului, pentru că promovarea și susținerea valorilor umanitare este o datorie morală! Omenirea nu-și poate găsi locul și nu-și poate asigura supraviețuirea peste timp decât în universul principiilor proprii dreptului umanitar!
În acest context dificil în care ne aflăm, avem datoria cu toții, dar îndeosebi structurile guvernamentale și neguvernamentale naționale și internaționale cu răspunderi în domeniul dreptului internațional umanitar, să acționăm pentru promovarea și aplicarea spiritului unui îndemn specific acestor vremuri: „Solitari, dar solidari!”.
Omenirea poate și va ieși din nou învingătoare, pentru că solidaritatea își va spune cuvântul!
Adresse postale: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucarest, Roumanie dimanche, 14 juillet 2024, 16:59
Téléphone: +40213160300, +40214141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro