Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Radu - Adrian Pau > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Radu Adrian Pau (Grup PSD)
Mamele minore stigmatizate nedrept!

Problema fetelor minore care au devenit mame este un fenomen îngrijorător în ciuda eforturilor guvernamentale din ultima perioadă. Din nefericire, nu prea sunt statistici oficiale conforme cu realitatea dar, este clar că în ultimii ani numărul minorelor care au devenit mame, unele chiar la 11, 12 sau 13 ani, a crescut alarmant în România. Este evident că societatea românească se confruntă cu o adevărată problemă în ceea ce privește educația sexuală, prevenirea sarcinilor și mentalitatea. Toate acestea concură la creșterea nedorită a fenomenului ”copiilor cu copii”. Numărul mare al minorelor care fac avorturi este, de asemenea, generator de îngrijorare.

Din păcate nu vorbim doar despre minorele care nasc în urma căsătoriilor nefirești dintre copiii din comunitatea romilor deoarece, se pare, că asistăm la un fenomen național. Este necesar ca societatea civilă și autoritățile abilitate să manifeste o mai mare preocupare pentru diminuarea acestei stări de lucruri, cu atât mai mult cu cât numărul copiilor abandonați imediat după naștere a crescut simțitor.
La agravarea acestui fenomen se adaugă și o situație de discriminare a mamelor minore în mass-media. Mă refer la prezentarea în diferite jurnale ale televiziunilor și în presa scrisă a mamelor minore, supuse astfel unor privațiuni de ordin intim și social. Știrile respective incriminează exclusiv persoanele de gen feminin. Astfel de prezentări unilaterale ale așa-numitei vinovății a minorelor care au devenit mame poate constitui o discriminare! Însă, în nici un caz din cele prezentate în mass-media nu apar persoanele de sex masculin, respectiv tații, fapt absolut reprobabil pentru că, în astfel de situații-limită partea de vină trebuie împărțită în mod egal între părinți. În aceste condiții, mamele minore sunt din start dezavantajate, iar procesul de reintegrare socială va fi umbrit de stigmatul arătatului cu degetul.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 14 iunie 2024, 14:11
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro