Curriculum Vitae
Parliamentary activity
2020-present (sen.)
2016-2020 (dep.)
legislative initiatives
motions
speaches
voting records
wealth declaration
interest declaration
 
You are here: Home page > Legislature 2016-2020 > Chamber of Deputies > Toma-Florin Petcu > Press releases Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Radu Adrian Pau (Grup PSD)
Să garantăm accesul tuturor românilor la medicamentele generice!

În cadrul unei întâlniri cu reprezentanții Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), am identificat o serie de probleme legate de accesul românilor la medicamentele ieftine.

Astfel, mare parte a populației din țara noastră este în acest moment afectată de dispariția din farmacii a mii de medicamente Mai mult, alte 2.300 de medicamente riscă să dispară din Romania în perioada următoare, 60% dintre acestea fiind medicamente sub 25 de lei, utilizate de peste 8,5 milioane de pacienți - de persoane vârstnice, de bolnavi cronici - și în marea lor majoritate fabricate în Romania (Sursa: CEGEDIM, decembrie 2017). Introducerea contribuției pentru finanțarea unor cheltuieli în domeniul sănătății prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 77/2011 a dus la crearea unor dezechilibre majore în asigurarea accesului la tratament al pacienților prin dispariția unor medicamente esențiale, in special cele cu preț redus.
Pe acest fond, APMGR propune o modificare a OUG mai sus menționate, prin introducerea calculului diferențiat al contribuției pentru finanțarea unor cheltuieli in domeniul sănătății (taxa claw-back).
Propunerea prevede introducerea calculului diferențiat al contribuției în funcție de prețul de referință generic, concomitent cu introducerea de medicamente inovative pe lista de medicamente compensate doar prin contracte cost volum și cost volum rezultat.
În urma discuțiilor pe care le-am avut, a rezultat că această propunere nu are nici un impact asupra veniturilor colectate la bugetul de stat, este singura în măsură să asigure menținerea pe piața din România a medicamentelor ieftine (folosite de milioane de pacienți, de bătrâni și de bolnavii cronici sau de cei cu boli grave, precum cancerul) și care sunt, in mare parte, fabricate în țara noastră .
În consecință, am luat decizia de a sprijini în totalitate propunerea APMGR și am solicitat colegilor din Camera Deputaților să acordăm o importanță majoră acestui proiect.
Consider că sănătatea populației din țara noastră este mai presus de orice și trebuie să sprijinim orice inițiativă care servește acest interes.
Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania monday, 15 july 2024, 12:12
Telephone: +40213160300, +40214141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro