Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Nicolae-Miroslav Petrețchi > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Nicolae Miroslav Petrețchi (Grupul parlamentar al minorităților naționale)
Ziua Mondială a Refugiatului – prilej de conștientizare a dramelor prin care trec semenii noștri

Acum două zile, mai exact pe 20 iunie, am marcat Ziua Mondială a Refugiatului, eveniment consacrat conștientizării dramelor prin care trec zeci de milioane de oameni din întreaga lume, strămutați sau nevoiți să-și părăsească țările de origine din cauza războaielor, persecutați din motive etnice, politice sau de altă natură.

Din nefericire, astfel de evenimente s-au înmulțit în ultimele decenii, numărul persoanelor nevoite să-și părăsească țara de origine fiind în continuă creștere, căpătând dimensiuni și mai mari ca urmare a agresiunii ruse împotriva Ucrainei, punându-ne în fața unei realități de neignorat.
Aș dori să remarc faptul că, în aceste momente, atât statul român, cât și întreaga societate au arătat compasiune și unitate, fiind alături de cetățenii ucraineni, refugiați în România, punându-le la dispoziție toate lucrurile de care aceștia au avut nevoie, atât prin modificări legislative, cât și prin acțiuni umanitare sau asistență medicală.
Pentru acest lucru, dar și pentru buna colaborare pe care a avut-o Uniunea Ucrainenilor din România cu instituțiile europene și internaționale, autoritățile centrale și locale, precum și cu societatea civilă, doresc să mulțumesc, încă o dată, tuturor celor care s-au alăturat eforturilor de susținere a Ucrainei și poporului ucrainean.
Din păcate, războiul continuă, refugiații ucraineni nu se pot întoarce în siguranță în țara lor și sunt nevoiți să-și continue viața în afara Ucrainei. De aceea, trebuie să continuăm eforturile pentru integrarea lor în societate, oferindu-le o șansă la un trai decent și sigur, atât prin politici publice, cât și prin deschiderea fiecăruia dintre noi.
Nu în ultimul rând, trebuie să evităm banalizarea răului și să scoatem în evidență drepturile și nevoile refugiaților, canalizându-ne eforturile pentru mobilizarea voinței și resurselor politice pentru a le asigura nu doar supraviețuirea, ci și integrarea deplină în țara noastră.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 5 decembrie 2022, 15:54
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro