Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Discursuri, declarații și mesaje
Interviuri
Galerie foto
Activitate parlamentară
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
2000-2004 (dep.)
1996-2000 (dep.)
1992-1996 (dep.)
1990-1992 (dep.)
Legături:
www.adriannastase.ro
wwww.nastase.wordpress.com
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2004-2008 > Camera Deputaților > Adrian Năstase > Discursuri, declaratii si mesaje Versiunea pentru printare

domnului Adrian NĂSTASE, Președintele Camerei Deputaților, la încetarea din viață a Sanctității Sale Papa Ioan Paul al II-lea

Trecerea la cele veșnice a Sanctității Sale Papa Ioan Paul al II-lea, ne-a întristat profund, cu regrete deosebite față de plecarea Sfântului Părinte care și-a dedicat întreaga viață slujirii aproapelui și idealurilor creștine.
Activitatea sa a marcat cu o amprentă definitivă viața Bisericii Catolice în timpul a 26 de ani de pontificat, conducând-o cu demnitate și determinare, promovând reconcilierea la nivel internațional și respectul valorilor democratice.
Prin curajul, inteligența și harisma sa, a făcut să răsune mesajul evanghelic al iubirii, al păcii și al dreptății cu un ecou fără precedent pe scena mondială.
Fiind un slujitor de jertfă și de martiraj pentru semeni, un simbol și o expresie a universalității, n-a încetat nici o clipă să arate tuturor calea împăcării, a solidarității și a libertății.
Papa Ioan Paul al II-lea a scris istoria contemporană cu gândirea și cu faptele sale, schimbând lumea și contribuind esențial la dezvoltarea unei Europe libere și pacifiste. Eforturile sale pentru încetarea războiului rece au modificat decisiv drumul Europei Centrale și de Est către democrație.
Prin vizita Sa în România, Sfântul Părinte a onorat în mod special țara noastră, reunind la București sute de mii de români în acele zile memorabile de mai, 1999. Dovedind un act de curaj în fața istoriei a provocat, împreună cu Prea Fericitul Patriarh Teoctist, viitorul Europei, prin venirea sa într-o țară majoritar ortodoxă, înlăturând, la 10 ani de la căderea cortinei de fier, o altă frontieră injustă a divizării Europei, care separa creștinii din Vest de cei din Estul continentului. Și în mod simbolic, totul se întâmpla de Ziua Europei.
Pentru toate acestea trebuie să-i exprimăm recunoștința noastră, acordându-i cu toată convingerea un loc privilegiat alături de fondatorii Europei Unite.
Prin plecarea sa dintre noi, Sfântul Părinte lasă un mare gol în sufletele noastre, dar, în același timp pontificatul lui transmite un luminos mesaj de speranță pentru generațiile viitoare.
Astăzi, în aceste momente triste, prezentăm condoleanțele noastre și ne exprimăm compasiunea cu clerul și credincioșii bisericii Catolice.
Dumnezeu să-l primească în pază!
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 1 februarie 2023, 15:45
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro