Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Discursuri, declarații și mesaje
Interviuri
Galerie foto
Activitate parlamentară
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
2000-2004 (dep.)
1996-2000 (dep.)
1992-1996 (dep.)
1990-1992 (dep.)
Legături:
www.adriannastase.ro
wwww.nastase.wordpress.com
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2004-2008 > Camera Deputaților > Adrian Năstase > Discursuri, declaratii si mesaje Versiunea pentru printare

adresate prim-ministrului României, domnul Călin Popescu Tăriceanu, și ministrului Culturii și Cultelor, domnul Adrian Iorgulescu

Președintele Camerei Deputaților, domnul Adrian Năstase, a trimis prim-ministrului României, domnul Călin Popescu Tăriceanu, și ministrului Culturii și Cultelor, domnul Adrian Iorgulescu, scrisori prin care își exprimă nemulțumirea și protestează ferm împotriva denaturării adevărului cu privire la poziția sa în legătură cu ridicarea Ansamblului arhitectonic Catedrala Mântuirii Neamului. Președintele Camerei Deputaților precizează că, în acest moment, premierul este cel care trenează începerea lucrărilor deoarece nu a răspuns nici până acum solicitării Biroului permanent al Camerei Deputaților, din 18 octombrie 2005, de a comunica decizia Guvernului cu privire la cheltuielile suplimentare care trebuie făcute până la predarea terenului pe care va fi înălțată Catedrala Mântuirii Neamului.
Scrisorile adresate de președintele Camerei Deputaților au fost însoțite de documentele care evidențiază în mod clar că responsabilitatea pentru întârzierea predării terenului revine Executivului.

Domnule Prim-Ministru,

Constat cu amărăciune că atacurile nedemne și lipsite de orice suport în realitate la adresa mea continuă. Eșuarea tentativei lamentabile de a fi revocat din funcția de președinte al Camerei Deputaților, contrară normelor statului de drept, îi determină pe unii reprezentanți ai Alianței D.A. să atace, indiferent dacă au argumente sau nu, dacă se folosește minciuna în locul adevărului.
Mă adresez dumneavoastră în legătură cu declarația răuvoitoare a ministrului Adrian Iorgulescu - potrivit căreia "lucrările la Catedrala Neamului sunt întârziate de Năstase " - deoarece vă consider responsabil pentru asemenea neadevăruri exprimate de un membru al Executivului. Cu alte cuvinte, dumneavoastră dați tonul, iar membrii orchestrei cântă. Din păcate, în mod jalnic. Domnul Adrian Iorgulescu ar trebui să știe că, în asemenea situații, trebuie să existe partitura la vedere. Pentru ca ministrul Culturii - sau un alt reprezentant al Guvernului - să nu mai cânte "după ureche", vă expun în mod public principalele date ale situației privind realizarea Ansamblului arhitectural al Catedralei Mântuirii Neamului, situație pe care încercați să o politizați, încercând să antrenați în acest joc și Patriarhia Română.
În loc să arunce vina pe "pixul lui Năstase", reprezentantul Executivului condus de dumneavoastră, ar fi trebuit să cunoască mai întâi situația în fapt, care este următoarea:
Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională, a adoptat, la 19 septembrie 2005, proiectul de Lege pentru aprobarea OUG nr. 19/2005 privind realizarea Catedralei Mântuirii Neamului. Legea a fost promulgată de președintele României prin Decretul nr. 961/5 octombrie 2005, fiind publicată în Monitorul Oficial al României Partea I nr. 903/10 octombrie 2005.
La 14 octombrie 2005, la cabinetul președintelui Camerei Deputaților a fost înregistrată scrisoarea adresată Camerei Deputaților de către Prea Fericitul Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, prin care se solicită desemnarea Comisiei de predare-primire a terenului pe care urmează a fi construită Catedrala. Această scrisoare a fost prezentată Biroului permanent în ședința din 17.10.2005 împreună cu o Notă întocmită de Direcția generală pentru dezvoltare din cadrul Secretariatului general al Camerei Deputaților, referitoare la unele implicații care vor apărea odată cu încheierea protocolului de predare-preluare a terenului.
De asemenea, Biroul permanent a decis transmiterea unei scrisori către Primăria sectorului 5, competentă să emită autorizațiile prevăzute de Legea nr.50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții, cu modificările și completările ulterioare, în vederea analizării implicațiilor amplasării acestui complex arhitectural pe terenul stabilit de lege.
O altă scrisoare, prin care se solicita Guvernului să aibă în vedere implicațiile asupra bugetului Camerei Deputaților în cazul amplasării Catedralei pe acel teren, a fost transmisă la 18 octombrie 2005, primului ministru. Scrisoarea respectivă a fost însoțită de documente referitoare la aceste implicații, precum și de un extras din stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 17 octombrie 2005, ședință în care s-a decis informarea primului ministru în legătură cu cheltuielile suplimentare care trebuie făcute până la predarea terenului în cauză, solicitându-se o precizare din partea guvernului referitoare la cine anume va suporta aceste cheltuieli. În așteptarea răspunsului primului ministru Călin Popescu Tăriceanu, am adresat o scrisoare Prea Fericitului Părinte Teoctist, la 25 octombrie 2005, în care îmi exprimam satisfacția că prin dialog și colaborare vom reuși să finalizăm Catedrala, obiectiv cu însemnătate istorică în lumea creștină și adresam "respectuoasa rugăminte de a iniția procedurile în vederea obținerii documentației necesare realizării ansamblului arhitectural". Și dacă dialogul între Secretariatul General al Camerei Deputaților cu Patriarhia Română a continuat trebuie spus că nu s-a primit nici acum răspunsul Guvernului la scrisoarea din 18 octombrie 2005.
Aceasta fiind situația, vă întreb, domnule prim-ministru: în declarația făcută, ministrul Culturii nu se referea cumva la pixul dumneavoastră?

DOMNULUI CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU
PRIM-MINISTRU AL ROMÂNIEI

ADRIAN NĂSTASE
PREȘEDINTELE CAMEREI DEPUTAȚILOR

Stimate domnule Ministru,

Am luat cunoștință cu surprindere de conținutul declarației dumneavoastră, potrivit căreia "demararea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului este întârziată de Adrian Năstase".
În legătură cu această problemă, vă supun atenției următoarele secvențe care, dacă v-au fost necunoscute, vă vor ajuta acum să-i înțelegeți complexitatea și să procedați la înlăturarea neadevărului din declarația dumneavoastră.
In data de 19 septembrie 2005, Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională, a adoptat Proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 19/2005 privind realizarea Ansamblului arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului. Legea, promulgată de Președintele României, a fost publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 903/2005.
In data de 14 octombrie 2005, a fost înregistrată, la Cabinetul Președintelui scrisoarea adresată Camerei Deputaților de către Prea Fericitul Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, prin care se solicita desemnarea comisiei de predare-primire a terenului pe care urmează a fi construită catedrala. Această scrisoare a fost prezentată Biroului Permanent al Camerei Deputaților în ședința din 17 octombrie 2005, împreună cu o notă a Secretariatului General al Camerei Deputaților, referitoare la unele implicații care vor apărea odată cu încheierea protocolului.
Biroul permanent al Camerei Deputaților a decis transmiterea unei scrisori către Primăria sectorului 5, competentă să emită autorizațiile prevăzute de Legea nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții, în vederea analizării implicațiilor amplasării acestui complex arhitectural pe terenul stabilit prin lege.
O altă scrisoare, prin care se solicita Guvernului să aibă în vedere implicațiile asupra bugetului Camerei Deputaților în cazul amplasării catedralei pe acel teren, a fost transmisă, la data de 18 octombrie 2005, Primului-Ministru.
În temeiul OUG nr. 19/2005, aprobată cu modificări prin Legea nr. 261/2005, predarea-preluarea terenului se va face pe bază de protocol încheiat între părțile interesate, în cazul de față între reprezentantul Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române și Secretarul general al Camerei Deputaților, pe baza aprobării date de Biroul permanent.
In așteptarea răspunsului Primului Ministru Călin Popescu-Tăriceanu la scrisoarea din 18 octombrie, în data de 25 octombrie 2005, am expediat o scrisoare Prea Fericitului Părinte Patriarh Teoctist, în care I-am adresat respectuoasa rugăminte de a iniția procedurile în vederea obținerii documentației necesare.
Date fiind aceste precizări, afirmațiile dumneavoastră, domnule ministru, își pierd total substanța. Trec cu vederea lipsa de eleganță a formulărilor și constat că scopul urmărit este acela de a denigra și dezinforma. Imaginea negativă pe care vreți să o proiectați în legătură cu persoana mea, prin mass-media, publicului larg, nu-și va atinge scopul pentru că are la bază un neadevăr. Realitatea este cu mult mai simplă și mai ușor de perceput. O demonstrează, elocvent, tocmai precizările menționate.
Procedând în acest fel, transformați, prin diverse rațiuni speculative, adevărul în minciună, în speranța că veți reuși legitimarea, în conștiința publicului, a confuziei și arbitrariului. Nu pot fi atras în jocul unor asemenea manevre politicianiste ieftine dar, în același timp, nu pot să nu-mi pun o întrebare: dacă tot nu s-a reușit schimbarea mea din funcția de președinte al Camerei Deputaților, să fie acesta începutul unei noi campanii, purtată, de data aceasta, cu alte mijloace, prin mistificarea, fără nici o jenă, a realității? Oricât de presant ar fi contextul politic actual, vă invit, domnule ministru, la fair-play și corectitudine, mai ales că vă aflați la începutul unui mandat care vă solicită mari responsabilități în favoarea culturii și a adevărului.

DOMNULUI ADRIAN IORGULESCU
MINISTRUL CULTURII SI CULTELOR

ADRIAN NĂSTASE
PREȘEDINTELE CAMEREI DEPUTAȚILOR

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 1 februarie 2023, 14:38
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro